×

Kızlık Soyadını Kullanabilmek Adına Ne Yapılmalıdır?

Kızlık Soyadını Kullanabilmek Adına Ne Yapılmalıdır

Kızlık Soyadını Kullanabilmek Adına Ne Yapılmalıdır?

Evlenen kadınlar evlendikten sonra evlendikleri eşlerinin soyadlarını alırlar. Fakat kendi kızlık soyadını kullanmak isteyen kadınlar da vardır. Soyadını değiştirmek istemeyen kadınlar için bunu reddetme hakları vardır. Kızlık soyadını kullanma talebi oluşturabilirler. Kadınların hem kariyer hayatında kendi soyadı ile tanındıkları için hem de bir insan hakkı olarak kendi soyadını kullanmak en doğal hakları olduğu için bu talepte bulunabilirler. Her insanın özgür olması ve kendi karalarını kendisi vermesi gerekmektedir. Bir kadın evlendiği için soyadının değişmesi gerekmemektedir. Kadınlara yapılan bu dayatma çok yanlıştır. Kızlık soyadını kullanabilmek adına ne yapılmalıdır?

Neyse ki bu durumun önüne geçilmiş ve sadece yeni evlenecek olan kadınlar için değil daha önceden de evli olan kadınlar için de geçerli olan bir yasa belirlenmiştir. Kızlık soyadı için çıkan yasa sonrası kadınların bu doğal hakkı onlara tanınmıştır. Tabi bu yasa 2015 sonrası çıkmıştır. Daha önceki yıllarda evlene kadınlar kendi kızlık soyadlarını kullanamıyorlardı. Ancak 2015 yılında Yargıtay tarafından verilen karar sonucu artık evlenen kadınlar eşinin soyadını kullanmak zorunda değillerdir. Bu kara göre evlenen kadınların kendi kızlık soyadlarını kullanmaları bir insan hakkı olarak belirlenmiş olup kadınların en doğal hakkı olduğu belirtilmiştir. Kendi soyadı ile tanınan kadınlar ya da ailesinin soyadını kullanmayı tercih eden kadınlar artık bekarlık soyadlarını kullanma hakkına sahiptirler. Peki kızlık soyadını kullanmak için ne yapılabilir ve kadınlar bu konuda nasıl bir yol izlemelidirler? Sizlere bu yazımızda bu sorunun cevabını detaylı bir şekilde vereceğiz.

Kızlık Soyadını Kullanabilmek Adına Ne Yapılmalıdır

Kızlık Soyadını Kullanmak İsteyen Kadınlar Ne Yapmalıdır?

Her evlenen kadın eşlerinin soyadını almak zorunda değillerdir. Yani bu durum tamamen kadının kendi tercihine kalmış bir durumdur.  Evlenen kadınların kızlık soyadını kullanmak için yapmaları gereken işlemler vardır. Bu işlemler durma göre değişmektedir. Mesela evlenecek olan kadın sadece kendi kızlık soyadını ya da hem eşinin soyadını hem de kendi kızlık soyadını kullanmak isteyebilirler. Kadın eğer ki sadece kendi kızlık soyadını kullanmak istiyorsa evlenmeden önce evlilik başvurusu yapılırken bir de kendi kızlık soyadını kullanmak istediği için dilekçe vermelidirler. Peki bu dilekçe ne şekilde ve nerede verilir? Kızlık soyadını kullanma dilekçesi içeriğinde evlenecek olan kadın, kendi kızlık soyadını kullanmak istediğine dair talepte bulunur. Evlendirme dairesine nikah başvurusuna giderken yanarında bu dilekçeyi de götürmeleri gerekiyor. Bu dilekçeye soyadı dilekçesi denir. Kendi kızlık soyadını kullanmak isteyen yeni evlenecek olan kadınlar nikah dairesinde kayıt masasında bu dilekçeye kolayca ulaşabilir ve doldurup yetkililere iletebilirler.

Hem kendi kızlık soyadını hem de eşinin soyadını kullanmak isteyen evli kadınlar ise bu talebi yine bir dilekçe vererek belirtmeleri gerekiyor. Bu işleme soyadı değişikliği başvurusu da diyebiliriz. Evlendikten sonra, hem eşinin soyadını hem de kendi kızlık soyadını kullanmak isteyen kadınlar, yeni kimlik için başvururken aynı zamanda soyadı değişikliği başvurusu için de dilekçe verebilirler.

Evlendikten Sonra Kendi Kızlık Soyadını Kullanacak Olan Kadınlar Kimlik Değiştirmeli Midir?

Evlendikten sonra kadınlar kendi kızlık soyadlarını kullanacak olsalar bile kimliklerini yenilemeleri gerekmektedir. Evlilik sonrası kimlik değişimi sadece soyadı için değil kişinin medeni durumu için de gerekmektedir. Nikah sonrası kimliğini değiştirmesi gereken kadınlara belirlenen belli bir süre yoktur. Evlendikten sonra e-devlet üzerinden 10 gün içerisinde otomatik olarak evlenen kadının soyadı da dahil bilgileri değişmektedir. Ayrıca kendi kızlık soyadını kullanmak isteyen kadınlarında kimliğini yenilemesi gerekmektedir. Sistemde evli olduğunuz görünmeye başladığından itibaren kimliğinizi değiştirmeye gidebilir ve işlemleri başlatabilirsiniz. Kimlik değişiminde evlenen kadınlar için herhangi belirlenen bir süre yoktur.

Fakat bu durma rağmen ilerde sorun yaşamamak ve kimlik gerektiren işlemlerinizde sorun yaşamamak için en yakın zamanda kimliğinizi değiştirmeniz gerekmektedir. Evlendikten sonra kimlik değiştirmek için belirli bir ücret talep edilir. Bu ücret 2021 yılı için 30 liradır. Eğer ki evlenecek olan kadın kendi kızlık soyadını kullanmak ya da iki soyadını beraber kullanmak istiyorsa bu işlemler gördüğünüz gibi oldukça kolay ve mümkündür.

Kızlık Soyadı İçin Belirlenen Kanun İçeriği Hakkında Bilgi

Evlenen kadınların kendi kızlık soyadlarını kullanmaları için kararı Yargıtay Hukuk Kurulu vermiştir. Bu karar 30 Eylül 2015 tarihinde verilmiştir. Bu kızlık soyadı kanunu kanun sonrası yeni evlenen kadınlar kendi kızlık soyadlarını kullanmaya devam edebilirler, isterlerse hem kendi hem de eşlerinin soyadlarını kullanabilirler ve sadece yeni evlenecek olan kadınlar değil evli olup ta kendi soyadını kullanmayı isteyen kadınlar da bu kanundan faydalanabileceklerdir. Yeni evlenecek ya da evli olan kadınların hem kariyer bakımından hem de gerçek kişilik haklarından dolayı kendi kızlık soyadlarını kullanmaları en doğal hakları olarak belirlenmiştir. Sadece kızlık soyadı değil aynı zamanda evlenen kadınlar bu kanun sayesinde eşlerinin soyadlarını da kullanabilecekler. Oysa 30 Eylül 2015 tarihinden önce böyle bir kanun yoktu ve her evlenen kadı n eşinin soyadını almaya mecbur kalıyordu. Bu kanun kadın haklarından öte insan haklarını kapsamaktadır.

Kızlık Soyadını Kullanmak İsteyen Kadınların Dilekçeleri Ne Şekilde Olmalıdır?

Kızlık soyadını kullanmak her evlenen kadının doğal hakkıdır. Bunun dışında kadının kendi talebine göre hem eşinin hem de kendisinin soyadını kullanabilir. Bu talep için dilekçe verilmesi gerekmektedir. Peki bu dilekçe detayı ne şekildedir? Sizlere Kızlık soyadı dilekçe örneği hakkında bilgiler vereceğiz.

Nüfus Müdürlüğüne/Evlenme Dairesine diyerek dilekçeye başlanır. Devamında ise; 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 187.maddesinden yararlanarak bekarlık soyadım olan diyerek soyadınızı yazmanız ve devamında dilerseniz eşinizin soyadını da yazmanız ve birlikte kullanmak istediğinizi dilekçe ile talep etmeniz gerekmektedir.

Yorum gönder