×

Klor Elementi Ve Kullanım Alanları

Klor elementi

Klor Elementi Ve Kullanım Alanları

Klor elementi(Cl), halojenler içinde 2. Sırada bulunuyor. Doğada genel olarak deniz suyuyla birlikte farklı minerallerde klorür şeklinde bulunuyor. Klor, sanayi de ki tuzlu su elektroliziyle üretiliyor. Laboratuvar ortamında da derişik hidroklorik asit mangan dioksit ısıtılmasından oluşmuştur. Yeşil renkten ve keskin kokudan oluşan klor elementi, solunum yollarını maalesef tahriş eden boğucu gazdan oluşmuştur. 2.5 kat daha havadan ağır olup bir kaptan diğerine kolayca aktarılır. 0 santigratta 4 atmosfer basıncıyla sıvı hale gelir. Ayrıca 1 litrelik suyun içinde 2 litre klorda çözülerek çok aktif hale gelir. Klor tüm metallerle de ayrıca birleşerek güçlü yükseltgenlik oluşturur. Organik bileşiklere de etki ederek aynı zamanda hidrojen yerine gelir. Gazı da kimyasal siyah amacıyla kullanılıyor. Klor elementi, dezenfektan olmakla birlikte aynı zamanda da ağartma bakımından da çok iyi işlev görüyor. Hatta ve hatta yüzme havuzlarında ki içme suları da özellikle  klor elementi sayesinde dezenfekte oluyor. Çok sayıda ağartıcı madde, plastikler ve organik çözücülerde klor ile elde edilir. Aynı zamanda klor sanayide de, hidroklorik asit senteziyle kullanılıyor.

Klor elementi

Klor Elementinin Kullanım Alanları

Dünyada ki her yerde neredeyse içme sularının dezenfekte olması için kullanılıyor. Ayrıyeten kâğıdın yan ürünlerinde, boya maddelerinde, tekstil ürünlerinde, petrol ürünlerinde, çeşitli ilaç antiseptiklerde, böcek öldürücülerde, çözücülerde, plastik ürünlerle birlikte çok farklı tüketim malzemelerin elde edilmesinde de klor elementi kullanılıyor.

Klor Gazının Ne Gibi Özellikleri Var?

Sodyum klorürden tutunda, mangandioksitten, sülfürik aside kadar birçok etken tepkimeye girerek klor elde edilmesine yol açar. İşte bu tepkime laboratuvar ortamında kloru elde edebilmek için kullanılıyor. Sanayide de klor elementi, mutfak tuzu elektroliz yoluyla üretilmesiyle ve yan ürünlerin hidrojen gazıyla birlikte sodyum hidroksitin açığa çıkmasıyla elde ediliyor. Klor elementi tüm metalleri hemen hemen etkiliyor. İncecik demir çubuğu ısıtıp içine de olabildiğince az miktarda su koyarak klor tüpüyle de eğer daldırırsanız göreceksiniz ki kahverengi renkte ki demir klorün dumanının etrafa yayılışını… Oluşacak tepkime esnasında sıcaklık olabildiğince yükselerek demir ergimesine yol açar. Ayrıca klor elementi, ametallerle etkileşime girer. Şöyle ki; beyaz renkte ki fosfor klora eğer dokundurulursa hemen erir.

Sonrasında tutuşur beyaz renkte ki fosfor klorürle dumanları etrafa yayar. Kırmızı renkte ki fosforsa, klor elentiyle sıcakta tepkimeye yol açar. Klor karışımıyla birlikte hidrojende güneşe eğer tutulursa, patlayıp sonrasında hidroklorik aside dönüşmüş olur. Klor elementi, kükürt iyotla birlikte bromaya etki ederek, tüm ametallerle yani karbonla kesinlikle etkileşime girmez. Bundan dolayı da, karbon özellikle sodyum klorür hidroliziyle anot şeklinde kullanılıyor.

Yorum gönder