×

Kobalt Elementi

kobalt

Kobalt Elementi

Geçiş metalleri grubuna ait bir element olan kobalt, sert, parlak, metalik mavi renginde bir elementtir ve kimyasal sembolü Co’dur. Kimyasal olarak aktif bir yapıda olmasından ötürü, çok fazla bileşik oluşturabilir. Aynı zamanda manyetik bir özelliği olan ve mıknatısla çekilebilen kobalt, nikel ve alüminyum ile alaşımlı olarak güçlü mıknatıslardan olabilir. Biri stabil, doğal olarak oluşan izotop, 59 Co ve 28 radyoizotopa sahip olup bunların en stabilleri 60 Co, 57 Co, 56 Co ve 58’dur. Kobalt, manyetik özelliklerini tüm ferromanyetik elemanların en yükseği olan 1,121 ° C (2049,8 ° F) sıcaklığa kadar dayanabilir.

Kobalt zehirlenmesi yanlışlıkla kazara, nefes aldığında veya ciltle büyük miktarlarda temas ettiğinde ortaya çıkabilir. Çok fazla kobalta maruz kalmak, insanlar dahil tüm canlılarda kanserojen risk oluşmasına sebep olabilir.

kobalt

Kobalt Nerelerde Kullanılır?

Binlerce yıldır kullanıldığı bilinen kobalt, çoğu elementte bulunmayacak çeşitli özelliklere sahiptir. Kobaltın kullanım alanları şunlardır:

  • Yüksek ısıya mukavemet özelliği ve korozyon direncinden dolayı gaz türbini jeneratörlerinde yüksek ısıya maruz kalan jet türbinlerinde alaşımlı kobalt kullanılır.
  • Sertliği ve manyetik çekim gücü özelliğinden ötürü elektrik akımı vasıtasıyla o metalin katyonlarının azaltılması yoluyla katı bir substrat üzerinde metal bir kaplama oluşturan işlemlerde kullanılır.
  • Bir katot malzemesi olarak lityum iyon pillerde kullanılır ve karbon pillere oranla daha uzun ömürlü olur.
  • Kobalt tuzları, cam, porselen, seramik, emayeler ve boyada yoğun mavi renkler vermek için kullanılır [
  • Radyoaktif kobalt, kanseri tedavi etmek, patojenleri kontrol etmek ve gıdaların raf ömrünü uzatmak için ışınlama işleminde kullanılır.
  • Krom, kobalt ve tungstenden oluşan Stellite süper alaşımları, yüksek sıcaklığa ve yüksek aşınmaya dayanıklı kesici takımlar yapmak için kullanılır.

Kobalt Nerelerde Bulunur

Kobalt, arsenik, demir ve nikel içeren bir sülfit içerisinde mineral cevherlerindeki diğer elementlerle karışım halinde bulunur.  Bu yüzden bakır ve nikel madenciliğinin bir yan ürünü olarak elde edilir. Hemen hiçbir maden, özellikle kobalt üretmek için kullanılmaz. Kobalt rezervlerinin büyük bir kısmı, manganez okyanus katlarında bulunur.

Kobaltın Keşfi

Milattan önce 1361 ve 1352 yıllarında hüküm sürdüğü bilinen eski Mısır Firavunu Tutankamu’nun mezarında bulunan mavi bir cam nesnenin kobalttan yapılmış olduğu, binlerce yıldır insanlar tarafından kullanıldığının kanıtıdır. Öte yandan Çin seramik yapılarında mavi kobaltın kullanıldığı da bilinmektedir.

Resmen keşfi, 1730 yıllarına kadar dayanmaktadır. George Brandt’ın mavi cevherin bir kobalt içerdiğini kanıtlamasıyla varlığı gün yüzüne çıkmıştır. Daha sonra İsveçli kimyager Torbern Bergman daha fazla çalışma yürüttü ve 1780’de Georg Brandt’ın keşfini doğruladı.

Yorum gönder