×

Kripto Para Madenciliği Nedir, Nasıl Yapılır?

Kripto para madenciliği

Kripto Para Madenciliği Nedir, Nasıl Yapılır?

Çağımızın vazgeçilmez gelir kaynaklarından olan sanal para şuan hayatımızın her alanına girmiş bulunmaktadır. Kripto, bir diğer deyişle sanal para artık her alanda kendini hissettirip insanlığa kazanç kapısı sağlamaktadır. Bu kazanç sağlama aşamasında en önemli işlemi yapan ve getiri sağlayan kripto para madenciliğidir.

Kripto para madenciliği temel anlamda çok karmaşık işlemleri düzenleyen ve çözümleyen karmaşık, kompleks yapılı makinaların işlem yapması ve bu yapılan işlem sonrası tekrar kripto para kazanılması esasına dayanan bir işlemdir. En çok tercih edilen ve en yaygın kripto para bitcoindir. Madencilik üzerinde en çok işlem gören ve kazanç elde edilen para birimi de bitcoin olarak görülmektedir.

Kripto Para Madenciliği Yasal Mıdır?

Kripto para ve bu para üzerinden yapılan madencilik işlemleri ile ilgili kanunda herhangi bir madde bulunmadığı için kripto para madenciliği yasaldır. Herhangi bir yaptırımı yoktur. Suç unsuru teşkil etmemektedir.

Kripto para madenciliği

Kripto Para Madenciliği Nasıl Yapılır?

Özelleşmiş makinaların kendi donanımları ile yaptıkları çeşitli işlemler ile yapılır. Pek çok yöntem ve tekniği bulunmaktadır. Bunlardan bazıları ve en çok kullanılan dört tanesi şu şekildedir.

  • ASIC Madenciliği
  • GPU Madenciliği
  • CPU Madenciliği
  • Bulut madenciliği

Asıc Madenciliği

Yüksek enerji harcama kapasitesine sahip ,kablosuz ve kablolu bir aygıta ihtiyaç duyularak çalıştırılan maliyeti oldukça yüksek bitcoin üretme makinalarıdır. Yüksek enerji harcadığı için son dönemlerde pek fazla tercih edilmese de 2013 de özellikle ilk defa bitcoin için üretilmiştir. Sonraki yıllarda elektrik enerjisini fazla tüketmesinden dolayı pek fazla tercih edilmemiştir. Sanal madencilikte halen kullanılan ve nerdeyse en basit madencilik türü olarak bilinen madencilik ASIC madenciliğidir.

Gpu Madenciliği

Bu madenciliğin tam anlamı olarak grafik işlemci birimi (gpu) kullanmak daha doğru olmaktadır. Ekran kartı ile çalıştığı için diğer madencilik türlerine göre daha güçlü ve daha çok tercih edilen madencilik çeşididir. Tamamen hesaplama ve çözümleme odaklıdır.

Maliyeti oldukça düşük olduğu için en çok tercih edilen türdür. Bu madenciliği kullanan kişi veya şirketler aynı zamanda bulut madenciliğe de kiralama yapmada en çok tercih edildikleri için ekstra kar getirisi olması söz konusudur.

Cpu Madenciliği

CPU madenciliğine merkezi işlem birimi madenciliği de diyebilmekteyiz. Merkezi işlem birimi kullandığı için çok düşük aktivite gösterir bu sebepten dolayı artık neredeyse hiç tercih edilmez . Hemen hemen herkesin evinde masa üstü bilgisayarlarda kurup kolaylıkla oluşturabileceği bir madencilik türüdür. Evde kurulan bu madencilik türünde ki en maliyetli ve zahmetli kısmı ısınan teçhizatı soğutma problemidir. Ev de kullanılan bilgisayar donanımı bu ısınmaya dayanamayıp bir süre sonra arıza verebilmektedir. Bu da bu madencilik türünün tercih edilmemesinin en önemli nedenidir.

Bulut Madenciliği

Bulut madenciliği günümüzde kullanılan bulut depolamaya benzer şekilde aktivite gösterir. Diğer madencilik türlerine göre daha teknolojik olduğu için tercih edilmektedir. Yer, imkan, donanım ve maliyet açısından yeterli olanağa sahip olmayan kullanıcılar için kiralama usulüne uygun olarak yapılan madencilik türüdür. Gpu madenciliğe sahip bir şahsın ekipmanlarını kiralama usulüne dayanır. Yatırım miktarı ve kiralama süresinin birkaç yıl olduğu düşünülür. Elde edilecek olan karın ne kadar ve ne zaman olacağını kiralayıcı da kiralayanında bilmesi mümkün değildir. Bu belirsizliğin sebebi sanal paranın ne zaman artış yapacağı veya kara geçeceğinin bilinmiyor olmasıdır.

Günümüzde kolay kazanç ve fazla kazanç sağlamaya yönelik olan   kripto para ve kripto para madenciliği çeşitleri söz konusu olsa da yukarıda verilen bilgiler yatırım tavsiyesi değildir.

Yorum gönder