×

Kripton

kripton

Kripton

Bu kimyasal element periyodik tablonun grup 18’inde yer alır. Nispeten az kimyasal bileşik oluşturur. Havadan yaklaşık üç kat daha ağır olan kripton renksiz, kokusuz, tatsız ve tek atomludur. Meteorlarda ve minerallerde izler olmasına rağmen hacim olarak milyonda 1,14 parça kriptonu içeren Dünya atmosferinde daha bol miktarda bulunur. 1898’de İngiliz kimyager Sir William Ramsay tarafından keşfedildi. Bu element, bazı elektrikli ve floresan lambalarda ve yüksek hızlı fotoğrafçılıkta kullanılan flaş lambasında yer alır. Radyoaktif kripton-85 sızdırmaz kaplardaki sızıntıları tespit etmek için yararlıdır, kaçan atomlar radyasyonları vasıtasıyla tespit edilir. Bu element, Yunanca “gizli” anlamına gelen kripto kelimesinden isim almaktadır.

kripton

Kripton İzotopu

Kripton içeren bir cam tüpten düşük basınçta elektrik akımı geçtiğinde, mavimsi beyaz bir ışık yayılır. Kararlı kripton-86 tarafından yayılan turuncu-kırmızı bir ışık bileşeninin dalga boyu, aşırı keskinliği nedeniyle, 1960 ila 1983 arasında metre için uluslararası standart olarak hizmet etti. Birçok kripton izotopu vardır. Bunların en uzun ömürlü olanı kripton-81, 229.000 yıllık bir yarı ömre sahiptir. Birkaç gün saklandıktan sonra, nükleer füzyon ile elde edilen kripton sadece bir radyoaktif izotop içerir. Diğer tüm radyoaktif izotopların yarı ömürleri 3 saat veya daha az olduğu için 10,8 yıllık bir yarı ömre sahip olan kripton-85.

Kripton Kullanım Alanları

Kripton, makroskopik miktarlarda izole edilebilir kimyasal bileşikler oluşturan asil gazların en hafifidir. Uzun yıllar boyunca tamamen tepkisiz olduğu düşünülüyordu. 1960’ların başında ise, kripton elementi flor ile reaksiyonda bulunmuştur. -183 ° C (-297 ° F) ‘de bir elektrik deşarj tüpü içinde bir araya getirilmiştir. Kripton kullanım alanları kısıtlı da olsa bu durum önemli bir madde olmasına engel değildir. Kripton diflorür olan bu bileşik farklı işlemlerde kullanılabilmektedir. Kripton diflorür güçlü bir oksidatif florlama maddesidir. (Oksitleyici gücü, diğer maddelerden elektronları alması ve onlara pozitif bir yük vermesi anlamına gelir. Florlama yeteneği, bir F- iyonunu diğer maddelere aktarması anlamına gelir. Oksidatif florlama, iki elektronun ekstraksiyonunun ve F- ilavesinin net sonucudur. KrF+ katyonu, şu anda bilinen en güçlü kimyasal oksitleyiciler arasındadır ve gazlı ksenonun XeF5+’ya ve klor, brom ve iyot pentaflorürlerin (ClF6+, BrF6+ ve IF6+) katyonlarına oksidatif florlama yeteneğine sahiptir. Kriptonun flor, oksijen ve azot dışındaki elementlere bağlandığı hiçbir bileşik izole edilmemiştir. Diatomik bir kripton molekülü yoktur.

Yorum gönder