Kükürt Elementi Ve Kullanım Alanları
Kükürt elementi, Latince ’de “yanan taş” anlamında kullanılıyor. Kükürt çok eski dönemlerden bu yana büyüleyen ve gizemli madde olarak kabul ediliyor. Bazı simyacılarda maddelerin altına çevrilmesini varsayarak kükürdü, “felsefe taşı” diye nitelendiriyorlar. 1777 yılında özellikle kükürt elementi, kimyasal element olarak tanımlanıp, hidrojenle beraber oksijenin bileşiminden oluşmuştur. Kükürt “S” diye gösterilirken aynı zamanda da sıvıyla birlikte tozla da kullanılan patlayıcı ve yanıcı ametal olarak dikkat çekiyor. Kükürt elementi, sağlıktan tutunda sanayi sektörüne kadar çok sayıda sektörde kullanılıyor. Bunun yanı sıra bütün bitkilerle hayvanların bünyelerinde de çok küçük miktarda kükürt elementi bulunuyor.
Kükürdün Kullanım Alanları
Kükürt elementi kullanım alanları; sülfürik asit başta olacak şekilde endüstriyel üretim açısından temel maddeler içinde bulunuyor. Özellikle kükürt sanayide çok yaygın şekilde kullanılıyor. Sülfürik asidin üretiminde milyonlarca kükürtte kesin olarak kullanılıyor. Kükürdün ham şekli sülfürik asidin dışında da kükürt dioksit gazı, tiyosülfat ve karbon sülfür olmak üzere çok fazla şekilde kullanılıyor. Kükürt, bileşikler ve sülfürik asitlerin kullanıldığı sektörlerle ürünleri şöyle sıralayabiliriz:
- Tarım endüstrisinde
- Gübre katkısı olan gübrelerde
- Kauçuklarda
- Böcek öldürücülerde
- Petrol ürünleri
- Kozmetik ürünlerde
- Sentetik reçinelerde
- Bazı pillerde
- Havai fişeklerde
- Deterjan çeşitlerinde
- Lastiklerde
- Kimya sanayisinde
- Patlayıcılarda
- Sacta
- Kauçuklarda
- Yem katkısı olan maddelerde
- Kâğıtlarda
- Kumaşlarda
Kükürt Çeşitleri Nedir?
Kükürt; sıvı, katı ve toz halde bulunuyor. Tanecik boyutlarıyla birlikte saflık dereceleri bakımından çeşitlerden oluşuyor. Kükürt çeşitleriyle formları aynı zamanda fiziksel özellikleri de çeşitli olsa da yine de kimyasal özellikler bakımından aynıdır diyebiliriz. Çok kaliteli kükürt %99.9 saflık derecesine sahiptir… Ticari anlamda da kükürt %99 saflıktan oluşmuştur. Yaygın şekilde kullanılan kükürt çeşitleri şu şekildedir:
- Maden kükürt
- Elementel toz şeklinde ki kükürt
- Doğal kükürt
- Tarımsal kükürt
- Mikronize kükürt
- Granül kükürt
- Sanayi kükürt
- İlaç kükürdü
- Yaprak kükürt
- Toprak kükürt
- Toz kükürt
Kükürt Nerelerde Bulunuyor?
Kükürt elementi özellikle yer kabuğunda yaklaşık olarak 0.06 civarında oluşmuştur. Dünya da ki derin katmanlarda, çok fazla oranlarda kükürt elementi bulunuyor. Ayrıca deniz suyu da, sülfat bakımından 0.09 oranında yaklaşık kükürt içerisinde barındırıyor. Doğada ki oluşumlarıysa bileşiktir ve serbesttir… Çinko, alüminyum, kurşun, bakır ve demir gibi çok önem arz eden metal cevherleri de sülfür bileşiklerinden ve sülfürden oluşmuştur. Ayrıca bir takım doğal gazlarda tabi ki hidrojen sülfür şeklindedir… Tabi ki fosil yakıtlarında ve kömürlerde de aynı zamanda kükürt elementine rastlanır.
Yorum gönder