×

Kurşun Elementi

Kurşun elementi

Kurşun Elementi

Kurşun elementi, Pb sembolü ile temsil edilir ve atom numarası 82’dir. Çoğu metalden daha yoğun, yüksek korozyon direncine sahip yumuşak ve sünek bir yapısı vardır. Zayıf bir elektrik iletkeni olan kurşun elementi, havaya maruz kaldığında yavaşça donuk, gri renkte bir kaplama meydana getirir ve nispeten düşük bir erime noktasına sahiptir. Kurşun, herhangi bir kararlı elementin en yüksek atom sayısına sahiptir ve izotoplarından üçü, daha ağır elementlerin ana nükleer bozunma zincirlerinin uç noktalarıdır.

Kurşun, geçiş sonrası metali ailesinde yer alır ancak nispeten daha az etkileşime giren bir yapısı vardır. Zayıf metalik formda bulunan doğası ile, kurşun ve kurşun oksitler bazı asitlerle etkileşime girebilir. Kovalent bağlar oluşturma eğiliminde olan element bileşikleri, genelde karbon grubunun daha hadid üyeleriyle +2 oksidasyon durumunda bulunur. Kendisiyle bağlanma eğilimindedir ve çok yüzlü yapılar oluşturabilir.

Kurşun elementi

Kurşun Elementi Nerelerde Bulunur?

Kurşun esas olarak bir yakma işlemiyle mineral galenadan elde edilir. Dünya genelindeki kurşunun en az %30’u hurda pil ve akü gibi ikincil kaynaklardan geri dönüştürülmektedir. Kurlun, yer kabuğunun yaklaşık %0.0013’ünü oluşturan serbest bir metal olarak oluşur ve ayrıca anglezit, galen ve serüzit gibi çeşitli mineral cevherlerinden elde edilir.

Kurşun Elementinin Tarihçesi

Kurşun 6.000 yıldan uzun bir süredir çıkarılıyor ve metal ve bileşikleri tarih boyunca kullanılmıştır. Kolomb öncesi Peru, Yucatan eyaleti ve Guatemala’da küçük kurşun külçeleri bulundu.

Yunanlılar 650’den itibaren büyük çapta kurşun madeni açtılar ve sadece metali nasıl elde edeceklerini değil, aynı zamanda beyaz kurşunlara nasıl dönüştürüleceklerini de biliyorlardı. Üstün bir kapatma gücü sebebiyle 2000 yılı aşkın süredir boya olarak kullanıldı. Ayrıca Romalılar başta olmak üzere, İspanya ve İngiltere’de çıkartıldı ve boru, tabut, çömlek gibi eşyaların boyanmasında kullanıldı.

Kurşunun Elementinin Özellikleri

Kurşun elementinin özellikleri bakımından, atomu 82 elektrona sahip ve elektron konfigürasyonuna birinci ve ikinci iyonizeysen enerjilerinin toplamı, karbon grubundaki yakın elementi olan kalay enerjisine yakındır.

Saf kurşun, mavi bir ipucu ile parlak, gümüş bir görünüme sahiptir. Nemli hava ile temas ettiğinde kararır ve rengi hâkim olan koşullara bağlı olarak donuk bir görünüm alır. Lead’in karakteristik özellikleri arasında yüksek yoğunluk, dövülebilirdik, süneklik ve pasif yapısı nedeniyle korozyona karşı yüksek mukavemet özelliği bulunur.

Kurşunun Kullanım Alanları

Kurşunun kullanım alanları, eskiye nazaran çok azalmış durumda. Bunun başlıca sebebi, sağlığa olan olumsuz etkileridir. Bu kolay işlenmiş ve korozyona dayanıklı metal, yüzyıllar boyunca boya işlemleri için kullanıldı. Daha sonra saç boyası, benzin katkı maddesi ve böcek ilacı olarak da kullanıldı. Zamanla çocuklar üzerindeki olumsuz etkileri yüzünden kullanımı yasaklandı.

Günümüzde hala araba aküleri, pigmentler, askeri mühimmatlar, kablo kılıfları, dalış kemerleri, kristal cam, radyasyon koruması ve lehimleme gibi alanlarda yaygın olarak kullanılmakta. Çok sık karşılaşılmasa da, mimari alanlarda, özellikle çatı kaplamalarında da kullanımı yer bulmaktadır.

Yorum gönder