×

Magnezyum Elementi Nedir? Faydaları Neler?

Magnezyum elementi

Magnezyum Elementi Nedir? Faydaları Neler?

Magnezyum elementi, kimyasal periyodik cetvelde metal grubunda yer alır. Gümüş beyaz rengine sahip olan Magnezyum, Mg kısaltılması ile kullanılır. Alaşım maddesi gibi, başka maddelerle karıştırılarak kullanılan bir metal diyebiliriz. 12 Atom numarasına sahip Magnezyumun, ağırlığı ise 24,312 civarındadır. Ağırlık ölçüsüyle de en hafif metalardan biri denilebilir. Magnezyum toz halinde olduğunda, çabucak tutuşabilir ve parlak bir alevle yanma işlevi gösterir. ilgili özelliği, tarihi dönemlerde henüz elektrikli fotoğraf makine flaşlarının çıkmadığı zamanda, magnezyum yakılarak flaş etkisi yaratılarak fotoğrafların çekildiği belirtilir. Magnezyum metali, İngiltereli Joseph Black tarafından 1755 yılından keşfedilen bir elementtir. İlerleyen dönemlerde 1808 yılında ise; Humphrey Davey adlı kişi tarafından, birleşiminde ayrıştırılarak saf halde kullanıma sunulmuştur.

Magnezyum elementi

Magnezyum Elementinin Önemi

Magnezyum elementi, insan vücudu açısından büyük bir öneme sahiptir. Yaşam kaynakları açısından, insan vücudunda en fazla bulunan dördüncü mineral olarak bilinir. Aynı zamanda, hücre içinde  potasyumdan sonra en önemli ikinci mineral denilebilir. Vücut genelinde, 25 g bulunur ve yaklaşık yüzde 60’ı kemiklerde ve yüzde 39’u hücre içinde, yüzde biri ise hücre dışında yer alır. Vücut işlevleri dahilinde, magnezyum üretmez bu nedenle de, dışarıdan besinlerle takviye yoluyla alınması gerekir. Magnezyum doğada toprakta ve deniz sularında bulunur. Vücudumuzun devamlı ihtiyaçları arasında olan Magnezyum, görevlerinin önemi fonksiyonları açısından, vücudun günlük ihtiyacı mutlaka karşılanmalıdır.

Magnezyum Nerede Bulunur ve Ne İşe Yarar?

Magnezyum elementi nerede bulunur, genel olarak doğada bulunan mineral hayatımızda da önemli bir yere sahiptir. İnsan vücudunda bulunan magnezyumun çoğunluğu, kemiklerde işlevsel özelliklere sahiptir. Magnezyum minerali özellikle; kemik ve diş sağlığında oldukça önemlidir.  Aynı zamanda diğer minerallerle beraber, sinir uyarımı ve kas kasılmalarını da düzenleyen bir etkiye sahiptir. Enerji metabolizmasında da önemli bir işleve sahip magnezyum, birden fazla farklı enzimleri de dönüştürme özelliği gösterir. Su içinde çözünmeyen magnezyum tuzları, ayrıca besinlerde bulunan magnezyumların hepsi de emilme özelliği göstermez. Emilim işlevi genellikle, bağırsak alanında olmaktadır.

  • İnsan vücudu için gerekli olan magnezyum, günlük ihtiyaç oranı; 300-350 mg arasında denilebilir. Özellikle yeşil yapraklı bitkilerde yer alır. Fındık, tahıl ve deniz ürünlerinde de fazlasıyla bulunur.
  • Magnezyum minerali, insan sağlığı açısından önemli bir yere sahiptir. Aynı zamanda günlük yaşantımızın içinde de, küçük ve büyük çaplı ticari alanlarda da kullanıma sahiptir.

Magnezyum Kullanım Alanları

Magnezyum kullanım alanları genellikle, insan vücudu olarak günlük yaşamın içinde karşımıza çıkar. Fakat insan vücudu için önemli bir işleve sahip olduğu gibi, farklı alanlarda da zaman içinde kullanıma sahip olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle önceki dönemlerde, fotoğraf çekiminde flaş özelliği için kullanılan magnezyum; işaret fişeklerinde ve yangın bombalarında da kullanılır. Pirotekni alanı da denilebilir.

  • Hafif yapısı nedeniyle, alaşımlarda ve uçak, füze gibi yapımlarda da tercih edilir.
  • Eczacılık alanında, ilaç yapımında da önemli bir mineral bileşiktir.
  • Döküm demir yapımında da kullanılan magnezyum, uranyum gibi çeşitli metallerin tuz oranlarından saflaştırılması gibi işleminde de kullanıldığı ifade edilir.
  • Şömine tuğla yapımında ve aynı zamanda; aydınlatma ampulleri ile renk maddelerinin ve filtre yapımlarında da kullanılan bir elementtir.
  • Yeşil bitkilerin yapısında bulunan klorofilde de magnezyum bulunur. Böylece, ilgili besinler ile vücuda doğal şekilde alınabilir.

Yorum gönder