×

Meitneriyum Elementi Ve Kullanım Alanları

meiterniyum elementi ve kullanım alanları

Meitneriyum Elementi Ve Kullanım Alanları

Sentetik, radyoaktif, transaktinik geçiş materyallerinden biri olan meiterniyum elementi ve kullanım alanları nelerdir? Bu element bilim dünyasında yaşanan pek çok tartışmaya konu olmuştur. Süper ağır bir element olmasına rağmen bazı bilim insanlarınca bunun doğru olmadığı tarzında konular gündeme gelmiştir nottan tartışmasız keşif Hakkı verilen ve isimlendirilen Nadir elementlerden biri olmayı başarmıştır. Bu elementin özelliklerinin çoğu henüz tahmin aşamasındadır. En önemli özelliklerinden biri hassiyum elementinden sonra en yoğun element olmasıdır. Aynı zamanda bu element kimyasal özellikleri göz önünde bulundurulduğunda asal metallere büyük bir benzerlik gösterdiği gözlenir. Bu elementin ağır izotopları hafif izotopların a göre daha kararlı bir haldedir. Izotoplarının yarılanma ömürleri 2 milisalise ile 6 dakika arasında değişim gösterir. Bu elementin ismi kadın bir fizikçinin isminden gelmektedir. Kadın bir fizikçinin ismini taşıma özelliği bir element için ilk gösterilir. Bu elementin izotopları, kimyasal ve fiziksel özellikleri hakkında bilgi edinmek isteyen kişiler için bu makalede hepsinde yer verilmiştir.

meiterniyum elementi ve kullanım alanları

Kimyasal ve Fiziksel Özellikleri

Meitneriyum elementinin kimyasal ve fiziksel özellikleri hakkında pek çok bilgi bulunur. Bu elementin kimyasal sembolu Mt olarak bilinir. Atom numarası 109 olan bu elementin atom ağırlığı ise 280 olmaktadır. Yoğunluğu ise 38 gram santimetreküp olarak tahmin edilir. Periyodik tablodaki yerini belirlemek gerekir ise 7. Dönem elementi, D Blok, 9 Grup elementi olarak tanımlamak mümkündür. Bu element geçiş metalleri elementleri arasında yerini almış oldukça önemli bir elementtir. Süper ağır bir radyoaktif olan bu element çıplak gözle görülmesi mümkün değildir. Tam olarak rengi bilinmemektedir. Rengini gözlemlemek adına fazla miktarda sentezlendiğinde metalik gri ya da soluk gümüş renk oluştuğu gözlemlenmiştir. Bu elementin oda sıcaklığında katı bir metal olacağı gözlemlenmiştir. En kararlı izotopu artı 3 olarak görülmektedir. Aynı zamanda bu elementin kristal yapısının kübik ve yüzey merkezli olması varsayılır. Bu elementin 109 protonun, çekirdeğinde ise bulunan nötron sayısı 155 civarındadır. Bu önemli elementin bilinmeyen pek çok özelliği vardır. Bilinen özellikleri genellikle grubu ya da diğer elementler üzerinden yapılan tahminler olmaktadır. İridyum elementi ile pek çok benzerliği bulunur. Bu benzerlikler genelde iyonik yarıçapları, atom yarıçapları, potansiyeli olmaktadır. Aynı zamanda Kobalt elementi ile de büyük benzerlikler gösterir. Erime noktası, yoğunluğu, ısı kapasitesi, yükseltgenme seviyesi kristal yapısı, kaynama noktası, iyonlaşma enerjisi, ısı iletkenliği, sertlik değeri, ses hızı gibi özellikleri henüz bilinmemektedir.

İzotopları

Meitnerniyum elementinin izotopları hakkında bilgi edinmek isteyen kişiler bu yazıda bilgi edinebilir. Laboratuvar ortamında sentetik bir şekilde üretilen bu element doğada normal bir şekilde bulunmaz. Bu elementin izotopları radyoaktif ve çok kararsız izotoplar olmaktadır. Yaklaşık 15 tane radyoaktif izotopu bulunan bu elementin 7 tanesini yaralama ömrünün ne kadar olduğu bilinmektedir. Fakat geriye kalan 8 tanesi hakkında henüz bir bilgi yoktur. 7 tanesi bilinen bu izotopların kütle numaraları 260 ile 280 arasında değişmektedir. Bu 7 izotopun yarılanma süresi Saniye ve milisaniye arasında değişmektedir noktam hiçbir arasında değişmektedir. Hiçbir zaman saniyeden fazla sürmemiştir. Geriye kalan izotopların ise bir tanesinin 67 saniyede yarılanma süresini doldurduğu tahmin edilmektedir. Bu elementin bazı izotopları Alfa bozulmasına uğrayabilir. Aynı zamanda bu elementlerin bir diğer özelliği ise bazı spontan fisyon yoluyla parçalanma ve hafif elementlere dönüşme şeklinde durumlar gözlenebilir. Bilinen izotopların bazıları ise Beta bozulmasına uğrayabilir. Oldukça önemli bir element olan bu elementin çok eski zamanlardan beri araştırma söz konusu olduğu bilinmektedir. Araştırmalarda ilk olarak izotoplar hakkında bilgi edinilmiştir. Bu izotopların yarısı hakkında bilgi edinilmiş fakat geriye kalan yarısı hakkında henüz bir bilgi bulunmamaktadır. Fakat günümüzde hala bu elementin izotopları hakkında yoğun araştırmalar devam etmektedir.

Yorum gönder