×

Mersin’de Yumuktepe Höyüğünün Altında Bulunan 7000 yıllık Kale

Mersin'de Yumuktepe Höyüğünün Altında Bulunan 7000 yıllık Kale

Mersin’de Yumuktepe Höyüğünün Altında Bulunan 7000 yıllık Kale

Arkeolojik kazılar sırasında, Mersin’de Yumuktepe Höyüğünün altında bulunan 7000 yıllık, yedi metrelik kale duvarı, o çağlarda kullanılmayan özel bir mimari yöntemiyle inşa edildiği için tarihi açıdan çok önemli bir buluş olarak adlandırılmaktadır. Kalkolitik döneme ait olan kalenin duvarı, kesme taşlarla yapılmış olup, 1,5 metre destek duvar, 2 metre kesilmiş taşlardan duvar, 3 metre kerpiç duvarlardan oluşmakta olup, toplam 7 metre yüksekliğindedir.

9000 yıl öncesine ait olan Yumuktepe Höyüğündeki kazıları üç ayrı yerden, Prof. Dr. Isabelle Caneva gerçekleştirmiştir. Caneva,  Yumuktepe höyüğünün tarihi açıdan çok değerli olduğunu belirterek, Neolitik dönemdeki en önemli yerleşim yerlerinden biri olduğunu söylemiştir. Yumuktepe höyüğünde 1000 sene boyunca üst üste evler yapılmıştır.

Mersin'de Yumuktepe Höyüğünün Altında Bulunan 7000 yıllık Kale

Tarihi 7000 yıllık Kalenin Yapısı Nasıldır?

Yumuktepe Höyüğünde arkeologların 16.Tabaka olarak adlandırdığı yerde bulunan kale duvarı hakkında Prof. Dr. Isabelle Caneva şunları demiştir;

‘’Çok önemli bir tabaka, çünkü eski kazılardan bu yana bu tabakada özel bir mimari olduğu biliniyor. Burada bir kale olduğunu biliyorduk ama gösteremiyorduk. Bulduğumuz bu kale duvarı ile burada bir kale olduğunu şimdi artık gösterebiliriz. 7 metrelik bir sur duvarını ortaya çıkardık. Değişik malzemelerle yapılmış bir kale duvarı. En altta kireç taşları ile yapılmış bir destek duvarı, üstünde daha ince ve iyi kesilmiş taşlarla yapılmış bir duvar ve en üstte kerpiçle yapılmış bir duvar. Burada bilgi var. Tam mimari bilgilerle yapılmış bir duvar, her hangi bir duvar değil. Bu, M.Ö. 5000, yani günümüzden 7000 yıl önce yapılmış bir duvar.’’

Mersin’de Yumuktepe Höyüğünün altında bulunan, Neolitik döneme ait 7000 yıllık kale duvarı, Prof. Dr. Isabelle Caneva’nın da dediği gibi özel ve hiç rastlanmamış mimari tarzı ile tüm dünyada arkeolojik çevrelerde ses getirmiş olup, hala daha bölgede devam eden arkeolojik kazılar, büyük bir ilgi ile takip edilmektedir.

Yorum gönder