×

Metabolizmayı Hızlandırma Yöntemleri

metabolizma hızlandırma yöntemleri

Metabolizmayı Hızlandırma Yöntemleri

İnsanlar her zaman metabolizmanın gerçekten ne yaptığını ve vücudunuzda nasıl çalıştığını merak ediyorlar. Temel olarak, metabolizma yiyeceği enerjiye dönüştüren ve enerjinin ne kadar verimli kullanıldığını denetleyen karmaşık bir hormon ve enzim ağıdır. Metabolizma cinsiyetten (erkekler genellikle kadınlardan daha fazla kalori yakar) ve kas kütlesinden de etkilenir. Şaşırtıcı bir şekilde, obez insanlar daha yavaş metabolizmaya sahip değildir. Aslında daha kilolu insanların, metabolizma hızları çok daha yüksektir. Hepimiz belirli bir metabolik seviyeyle doğuyoruz, doğal olarak metabolizma hızımızı artırmak için yapabileceğimiz şeyler de var. Peki nedir bu yöntemler? İşte karşınızda metabolizma hızlandırma yöntemleri:

metabolizma hızlandırma yöntemleri

Kahvaltıyı Atlamayın

Arabanızı yakıtla çalıştırmanız gerektiği gibi, gün boyunca mümkün olan en fazla kaloriyi yakmak için sabah ilk iş olarak kahvaltı etmeniz gerekir. Araştırmalar, kahvaltı etmenin metabolizmanızın hızını günün geri kalanında %10’a kadar arttırabileceğini göstermektedir. Sağlıklı bir kahvaltı meyve ve yoğurt, kepekli ekmek ve birkaç yumurtadan oluşabilir. Bu nedenle hızlı bir metabolizma için kahvaltıyı atlamayın.

B Vitamini Takviyesi

B vitamini, karbonhidratları, yağları ve proteinleri enerjiye dönüştürmede anahtar bir vitamindir. Yeterince b vitamini alamadığınızda metabolizmanız yavaşlar, bu durum da sizi yorgun, muhtemelen depresif ve hastalık riski altında bırakır. B vitamini takviyesinde bulunmak için diyetinize fasulye, balık, yumurta, ıspanak, kavun, brokoli ve yağsız proteinler eklemeyi denebilirsiniz. Enerjinizde ki artışı hemen fark edeceksinizdir.

Magnezyum

Metabolizmanızın vücudunuzdaki her kas, sinir ve kalp hücresi ile verimli bir şekilde çalışması için magnezyum oldukça gerekli bir mineraldir. Ulusal Sağlık Enstitüleri’ne göre, neredeyse dünyanın yarısı günde yeteri kadar magnezyum almamaktadır. B vitamini içeren yeşil sebzelerin çoğunun da magnezyum açısından zengin olduğu bilinmektedir. Bu nedenle B vitamini takviyesi sağlarken magnezyum da tüketmiş olursunuz.

Kas Kaybı

Ne yazık ki, kas kaybı daha yavaş bir metabolizmaya yol açar. 35 yaşından sonra, her yıl kas kütlesinin %5’ini kaybedersiniz ve 60 yaşından sonra bu durum daha da kötüleşir. Kuvvet ve direnç eğitimi ile yağsız kas kütlesi oluşturarak bu yavaşlamaya karşı savaşabilirsiniz. Vücudunuzda daha fazla kas kütlesi bulunduğunda vücudunuzun metabolik hızı artar.

Sık Sık ve Az Yemek

Metabolizmanız daha küçük öğünleri sever ve büyük ağır öğünlerden daha verimli bir şekilde işler. Aslında, gün boyunca iki ağır öğün yemek metabolizmanızı yavaşlatmak için en iyi yollardan biridir. Daha hızlı bir metabolizma için sık sık ve az yemek yemelisiniz. Bir günde 3 hafif öğünü 2 sağlıklı atıştırmalıkla birleştirerek günde 5 kez yemeyi deneyin. Metabolizma hızınız gözle görülür bir şekilde artacaktır.

Kardiyo

Kardiyo, yaklaşık 20 dakika süren kısa, yoğun egzersizlerin bir egzersiz yöntemi olan Yüksek Yoğunluklu Aralık Eğitimidir. Saatlerce koşu bandında olmaktan daha etkili yağ yaktığı gösterilmiştir. Her gün kardiyo yapılması genellikle önerilmez, ancak haftada iki kez fitness programınıza kardiyo eklemek metabolizmanızı hızlandırır ve yağ kaybını teşvik etmek için vücudunuza şok etkisi sağlar.

Yorum gönder