×

Mevduat Faizi Vergi Oranı Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Mevduat Faizi Vergi Oranı Nedir

Mevduat Faizi Vergi Oranı Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Parasını mevduat hesabına yatırarak değerlendirmeyi düşünenler, vadeli hesap gelir vergisi kesintisi 2021 yılında ne kadar? Sorusunu da sıklıkla sormaktadır. Mevduat, karşılıklı veya karşılıksız olarak bankalara yatırılan,

  1. Para,
  2. Döviz,
  3. Kıymetli madenlere denilmektedir.

Bu durum gerek süreli, gerekse süresiz olabilmektedir. Mevduat hesapları da kişiler yahut firmalar için, fonlarını kayıt edebilmek adına açılır. Günümüzde iki tip mevduat olup bunlar vadeli ve vadesiz olarak değişmektedir.

Vadesiz mevduatlar, karşılıksız ve süresiz bir şekilde açılmaktadır. Bir nevi muhafaza hesabı olup,

  1. Maaş yatma,
  2. Para transferi,
  3. Fatura ödemesi,

Gibi işlemler yapılabilmektedir. Para istendiği zaman çekilme özelliğini taşır. Vadeli hesaplarda ise karşılık bekleyerek, belirli bir süre için açılış yapılmaktadır. Bu durum,

  1. 1 aylık,
  2. 3 aylık,
  3. 6 aylık,
  4. 1 yıllık,

Gibi sürelerde açılabilir. Vadesiz hesapta olduğu gibi para çekilebilir; ancak vade bitişinden önce çekim yapmak istenirse faizden indirme söz konusudur. Aynı şekilde hak kaybedilebilir.

Mevduat Faizi Vergi Oranı Nedir

Mevduat Faizi Vergi Oranı Nedir?

Mevduat vergisi, vadeli hesaplardan alınan bir vergi türüdür. Kişilerin herhangi bir bankada bulunan mevduat hesabından elde ettiği kazançtan, hesaba geçmeden evvel kesilen miktardır. Dolayısıyla müşteri ile banka anlaştığı faiz üzerinden gelen kazancı, belirlenen vadede bitim tarihi geldiğinde, hesaba yansıtılmadan önce gerçekleşir.

Ancak burada müşterinin bankaya yatırmış olduğu anapara üzerinden kesinti yapılmamaktadır. Bu vergi, vade sürecinde elde edilen gelirden alınmaktadır. Kişilerin vergi ödemek için yapması gereken herhangi bir işlem yoktur; zira bundan sonra da devlete bankalar tarafından ödenmektedir.

Mevduat Faizi Vergi Oranı Nasıl Hesaplanır?

Mevduat yatırımı yapmak isteyen vatandaşlar, ne kadar vergi ödeyeceğini de merak etmektedir. Dolayısıyla mevduat vergisi hesaplama, her yıl gerçekleştirilen sorgular arasında bulunmaktadır. Burada müşterinin mevduat hesabı üzerinden elde ettiği kazanç, faiz üzerinden hesaplanmaktadır.

Söz konusu vergi türü stopaj olarak da bilinmekte olup, beyan usulü ile ödemesi gerçekleştirilmemektedir.  Müşterilerin yatırdığı anapara hariç tutularak, kişilerin ne kadar faiz geliri kazandığına bakılır. Ardından da belirli oradan vergi kesimi yapılır.

Bundan sonra gerekli işlemler de yapıldıktan sonra, maliyeye toplu bir şekilde aktarımı gerçekleştirilir. Eğer ne kadar vergi ödeyeceğinizi merak ediyorsanız, bunun için bir formül de vardır;

  1. Günlük faiz getirisi= (anapara / 100) x (faiz oranı / 365) x gün sayısı
  2. Aylık faiz getirisi= (anapara / 100) x (faiz oranı / 12) x ay sayısı
  3. Yıllık faiz getirisi= (anapara / 100) x (faiz oranı) x yıl sayısı

Bu formül üzerinden hesaplama yaparsanız, ne kadar vergi alınacağını da öğrenebilirsiniz. Yaptığınız hesabın doğru olup olmadığını merak ediyorsanız, bankanız ile iletişime geçerek ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Mevduat Vergisi Anapara Üzerinden Kesilir Mi?

Türkiye’de her geçen birçok kişi, özellikle bankalarda mevduat hesabı açarak parasını uzun dönemli değerlendirme yoluna gitmektedir. Burada kişilerin karşısına birçok kavram çıkmakla beraber, kişilerin aklında çok sayıda soru işareti bulunmaktadır.

Bunlardan bir tanesi de mevduat vergisi üzerinedir. Kişiler verginin yatırdıkları miktardan olup olmadıklarını sıkça sormaktadır. Bahsettiğimiz üzere gerekli olan kesinti, faiz kazancı üzerinden yapılmaktadır ve anapara hariç tutulmaktadır.

Bankaların Mevduat Hesabında Faiz Oranları Nasıl?

Her banka, faiz için farklı bir rakam belirlemektedir. Dolayısıyla paranızı değerlendirmeden önce tüm bankaları inceleyerek, kısa ve uzun dönemde en yüksek faiz oranlarını hangi kurumun yaptığını belirlemeniz önerilir. Böylece aldığınız sonuçlar da daha fazla olacaktır.

Yorum gönder