×

Mevduat Hesabı Günah Mı?

mevduat hesabı günah mı

Mevduat Hesabı Günah Mı?

Mevduat hesabı açmak, günümüzde yatırım denilince ilk akla gelen seçeneklerden bir tanesidir. Zira herhangi bir kayıp yaşamadan anapara arttırmanın en kolay yollarından biri mevduat hesabında faiz getirisi elde etmektir. Ancak bu noktada pek çok insan mevduat hesabı günah mı sorusuna yanıt aramaktadır.

Mevduat hesabı açmak isteyen ancak bu eylemin dini boyutunu da göz önünde bulundurarak hareket etmek isteyen bireyler, bu noktada bazı hususlar hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Aşağıdaki başlıklara göz atarak bankacılık işlemlerinde sıkça talep edilen vadeli ve vadesiz hesap türlerinin İslam dini açısından gereklilikleri ile ilgili bilgi sahibi olabilirsiniz.

mevduat hesabı günah mı

Vadesiz Hesap Haram Mı?

İslam dininde en çok araştırılan konulardan bir tanesi de vadesiz hesap haram mı sorusunun cevabıdır. Bu noktada bilinmesi gerekir ki, vadesiz hesaplar günlük olarak kullanılan ve faiz ile alakası olmayan bir hesap türüdür. Bu nedenle faiz alma ya da verme işlemlerinin yapılmadığı bu hesap türleri haram olmamaktadır.

Vadesiz hesaplar, parasını nakit olarak taşımak istemeyen ve güvenli bir şekilde parasını muhafaza etmek isteyen bireyler tarafından kullanılan bir hesaptır. Bu bağlamda bankada vadesiz para bekletmek caiz midir sorusunun yanıtı caiz olmaktadır. Ancak uzmanlar, faizli işlemler ile alakalı olmamak adına bu hesap türünün de kullanılmamasını önermektedir.

Bankaya Yatırılan Paranın Faizi Haram Mı?

Vadeli hesap açarak faiz üzerinden kazanç sağlamak isteyen insanların ilk araştırdığı konular arasında bankaya yatırılan paranın faizi haram mı sorusunun cevabıdır. Bilinmesi gerekir ki, İslam dininde faiz aracılığıyla para kazanmak caiz değildir. Hatta faiz ile ilgili yapılan işlemler haram olarak belirtilmektedir. Yani, insanların hakkı olmayan bir parayı kazanması yanlış bir davranış olarak kabul edilmektedir.

Bankaya yatırılan para, eğer ki vadeli yani bankanın faiz verdiği bir hesabın içerisine aktarılıyorsa elde edilecek kazanç haram olarak nitelendirilmektedir. Hem bankalar hem de müşteriler için olumlu ve olumsuz yönlere sahip olan faiz oranları, gerek vadeli hesaplar gerek ise krediler için haram olmaktadır.

Bankaya Para Yatırma Faizi Ne Kadar?

Bankaya para yatırmak isteyen vatandaşlar, bu eylemin dini boyutu kadar bankaya para yatırma faizi ne kadar sorusunun yanıtını da merak etmektedir. Bu konu hakkında bilinmesi gereken detaylar aşağıdaki listede belirtilmektedir.

  • Bankaların faiz işleten vadeli hesaplarına para yatırmak isteyen bireyler, her bankanın faiz oranlarının faiz oranının farklı olduğunu bilmelidir.
  • Bankanın sunduğu faiz oranının yanı sıra paranın bankada tutulacağı vade de kazancı doğrudan etkileyen faktörler arasında yer almaktadır.
  • Bankaya yatırılacak paranın ne kadar olduğu da faiz getirisinin ne kadar olacağını direkt olarak etkilemektedir. Zira faiz oranları yüzdelik olarak hesaplanmaktadır.

Yukarıda da belirtildiği gibi bankaya para yatırmanın faizi bazı faktörlere göre değişkenlik göstermektedir. Ancak banka ya da faiz oranı ne olursa olsun faiz işlemleri yapmak dinimizce yasak olmaktadır.

Faiz Haram Mı Diyanet?

Faiz işlemleri günümüzde hemen hemen her birey ve banka tarafından yapılmaktadır. Hal böyle olunca İslam dinini benimseyen insanlar bu eylemlerin yükümlülüklerini öğrenmek istemekte ve faiz haram mı diyanet konusunu araştırarak bir yanıt aramaktadır.

Diyanet’in yaptığı açıklamalara göre faiz aramdır. Ancak açıklamalar arasında belirtilen bilgiye çok zor durumda kalmadıkça ifadesi kullanılmıştır. Bu da demek oluyor ki İslam dini mensubu bireyler, zor durumda kalmadıkları zaman faiz alıp vermekten kaçınmalıdır. Ancak faizli işlem yapmak bir zorunluluk halindeyse faizli işlem yapmak caiz kabul edilebilmektedir.

Yorum gönder