×

Mevduat Türleri Nelerdir?

mevduat türleri

Mevduat Türleri Nelerdir?

Bankacılık işlemleri arasında en çok talep edilen mevduat, hemen hemen her bankanın sunduğu hesap türleri arasındadır. Genellikle yatırım ve birikim amaçlarıyla açılan bu hesaplar, kendi içinde farklılık göstermektedir. Bu nedenle insanlar mevduat türleri hakkında araştırmalar yapmaktadır.

Mevduat türleri, kişisel ve kurumsal olarak birbirinden ayrılabildiği gibi vadeli ve vadesiz şeklinde de değerlendirilebilmektedir. Aşağıdaki başlıklara göz atarak mevduat türleri ile ilgili detaylı bilgi alabilir ve kendiniz için en uygun hesap seçeneğini öğrenebilirsiniz.

mevduat türleri

Vadeli Mevduat Hesabı

Vadeli mevduat hesabı, belirli bir vade boyunca parayı bankaya yatırmaktır. Bu hesap türünde belirli vade boyunca banka paranın işlemesini sağlamaktadır. Böylelikle paranın değeri artmakta ve faiz getirisiyle kazanç sağlamaktadır. Vadeli mevduat nedir sorusuna cevap arayan bireyler, aşağıdaki listeye göz atarak detaylı bilgi edinebilmektedir.

  • Vadeli mevduat hesabı, bir nevi bankaya borç vermek olarak kabul edilebilmektedir. Zira vadeli hesapta bulunan nakit, bankanın diğer müşterilerine verilmekte ve vade sonunda faizi ile yerine koyulmaktadır.
  • Vadeli mevduat hesabında faiz yüzdelik hesaplamayla belirlenmektedir. Yani anapara ve vade süresi ne kadar fazla olursa, kazanç bir o kadar yüksek olacaktır.
  • Vadeli mevduat hesapları, hem TL birimi üzerinden hem de yabancı paralar üzerinden açılabilmektedir.
  • Bu hesap türünü kullanan bireyler, vade süresi dolmadan parayı çekebilmektedir. Ancak bilinmesi gerekir ki, vade dolmadan parasını çekmek isteyen bireyler faiz getirilerini kaybetmektedir.

Vadesiz Mevduat Hesabı

Günümüzde cevabı en çok merak edilen sorulardan bir tanesi de vadesiz mevduat nedir olmaktadır. Vadesiz mevduat, belirli bir süre gerektirmeyen ve müşterilerin istediği zaman EFT, havale, para çekme, para yatırma gibi işlemleri yapabildiği hesap türüdür. Bu nedenle vadesiz hesaplar faiz getirisine sahip değildir.

Vadesiz mevduat hesapları, günlük olarak kullanılan banka hesaplarıdır. Nakit para kullanmak istemeyen, parasını güvenli bir şekilde muhafaza etmek isteyen bireyler, vadesiz mevduat hesabı kullanabilmektedir.

Birikim Mevduat Hesabı

Birikim mevduat hesabı, tasarruf hesabı olarak da bilinmektedir. Tasarruf mevduatı nedir sorusuna yanıt arayan bireyler, bu hesap türünün vadeli mevduat hesabı ile aynı şekilde işlediğini ancak bazı farklılıklar olduğunu bilmelidir. Aşağıdaki listede tasarruf mevduat hesaplarının özellikleri belirtilmektedir.

  • Tasarruf hesabı, genellikle 5 yıl gibi uzun vadeler ile açılmaktadır.
  • Tasarruf hesabına para yatırma işlemi yapılabilmektedir.
  • Tasarruf hesabı kullanıcıları, para çekme işlemi yapamamaktadır. Ancak parasını çekmek isteyen vatandaşlar, faiz getirilerini kaybetme koşuluyla anaparalarını tekrar çekebilmektedir.
  • Tasarruf hesaplarının faiz oranı genellikle daha düşüktür.

İhbarlı Mevduat Hesabı

İhbarlı mevduat hesabı, pek tercih edilmeyen mevduat türleri arasında yer almaktadır. Bu hesap türünde müşteriler paralarını belirli bir vade boyunca yatırmamaktadır. Ancak yine de faiz getirisi olan banka hesap türleri arasında yer almaktadır. Bu noktada para çekmek isteyen vatandaşlar, ilk olarak bankalarına yazılı bir dilekçe vermekte ve bu şekilde paralarını çekebilmektedir.

İhbarlı mevduat hesabı açarak birikim yapmak isteyen bireyler, paralarını çekebilmek için yazılı dilekçe oluşturmalı ve banka temsilcilerine vermelidir. Bu noktada bilinmesi gereken hususlardan bir tanesi de dilekçe verir vermez paranın çekilemeyeceğidir. Yani, parayı çekebilmek için belirli bir süre beklenmesi gerekmektedir.

Ticari Mevduat Hesabı

Bireysel olarak açılması mümkün olmayan hesap türü ticari mevduat olmaktadır. Ticari kuruluşlar mevduatı nedir sorusuna yanıt arayan bireyler, bu hesap türüne sahip olabilmek için firma, şirket, kurum, dernek gibi ticari amaç güden bir kuruluşa sahip olmalıdır. Ticari hesaplar, kendi içlerinde farklı kategorilerde değerlendirilmekte ancak kişisel amaçlar için açılamamaktadır.

Yorum gönder