×

Meyve Kalp Krizini Önlemede Etkili Midir?

meyve kalp krizini önlemekte etkili midir

Meyve Kalp Krizini Önlemede Etkili Midir?

Kalp krizi, son yıllarda özellikle kötü gıdaların insan hayatına girmesiyle artış göstermektedir. Özellikle ailesinde çeşitli kalp hastalıkları bulunan kişiler, kalp krizini önlemenin yollarını aramaktadır. Peki meyve kalp krizini önlemekte etkili midir?

Sebze ve meyveler iyi bir vitamin ve mineral kaynaklarıdır. Ayrıca sebze ve meyveler, düşük kalorilidir ve diyet lifi bakımından zengin besinlerdir. Sebze ve meyveler, diğer bitkiler veya bitki bazlı gıdalar gibi, kardiyovasküler hastalığı önlemeye yardımcı olabilecek maddeler içerir. Daha fazla meyve ve sebze yemek, et, peynir ve atıştırmalık yiyecekler gibi günlük tükettiğiniz daha yüksek kalorili yiyecekleri azaltmanıza yardımcı olabilir. Üstelik diyetinizde sebze ve meyve bulundurmak kolaydır. Meyve ve sebzeleri yıkayabilir ve kesebilir hızlı atıştırmalıklar için buzdolabınızda saklayabilirsiniz. Meyveleri ayrı mutfağınızdaki göze çarpacak bir kâsede tutun, böylece yemeyi hatırlarsınız. Sebze olarak tavada yağsız kızartma veya salatalara karıştırılmış taze meyve gibi ana malzemeler olarak sebze veya meyve içeren tarifleri seçin.

meyve kalp krizini önlemekte etkili midir

Kalp Krizini Önlemek İçin Meyve Dışında Ne Yenmelidir?

Peki kalp krizini önlemek için meyve dışında ne yenmelidir? Yağsız et, kümes hayvanları ve balık, az yağlı süt ürünleri ve yumurta en iyi protein kaynaklarından bazılarıdır. Ancak, tam yağlı süt yerine yağsız süt ve kızarmış tavuk köftesi yerine derisiz tavuk göğsü gibi daha düşük yağ seçeneklerini tüketmeye dikkat edin. Balık, yüksek yağlı etlere göre daha iyi bir alternatiftir. Bazı balık türleri, trigliserit adı verilen kan yağlarını azaltabilen omega-3 yağ asitleri bakımından zengindir. Somon, uskumru ve ringa balığı gibi soğuk su balıklarında en yüksek miktarda omega-3 yağ asidine rastlanır. Diğer kaliteli yağlar keten tohumu, ceviz, soya fasulyesi ve kanola yağıdır. Baklagiller olarak fasulye, bezelye ve mercimek tüketebilirsiniz. Aynı zamanda baklagiller iyi protein kaynaklarıdır, daha az yağ içerirler ve kolesterol içermezler, bu da etin yerine geçmelerini sağlar. Hayvansal protein için bitki proteini ikame etmekte önemlidir. Örneğin, bir hamburger için soya veya fasulye burger kullanabilirsiniz. Bu durum, yağ ve kolesterol alımınızı azaltacak ve lif alımınızı artıracaktır.

Kalp Krizini Önlemek İçin Porsiyon Kontrolü

Ne kadar yediğiniz ne yediğiniz kadar önemlidir. Tabağınızı aşırı doldurmak ve tıka basa doymuş hissedene kadar yemek yemek, gereğinden fazla kalori almanıza neden olabilir. Kalp krizini önlemek için porsiyon kontrolü oldukça önemlidir. Restoranlarda servis edilen porsiyonlar genellikle herkesin ihtiyacından daha fazladır. Porsiyonlarınızı kontrol etmenize yardımcı olması için küçük bir tabak veya kâse kullanın. Meyve ve sebzeler gibi düşük kalorili, besin açısından zengin gıdaların daha büyük porsiyonlarını ve rafine, işlenmiş veya hızlı yiyecekler gibi daha yüksek kalorili, yüksek sodyumlu yiyeceklerin daha küçük porsiyonlarını yiyin. Bu strateji diyetinizi, kalbinizi ve belinizi şekillendirir. Yediğiniz porsiyon sayısını takip edin. Gıda grubu başına önerilen porsiyon sayısı, izlediğiniz belirli diyet veya yönergelere bağlı olarak değişebilir. Bir porsiyon boyutu, bardaklar, gramlar veya parçalar gibi yaygın ölçümlerle tanımlanan belirli bir yiyecek miktarıdır. Örneğin, bir porsiyon makarna yaklaşık 1/3 ila 1/2 fincan veya bir hokey topu boyutundadır. Bir porsiyon et, balık veya tavuk yaklaşık 2 ila 3 parça veya bir kart destesinin boyutu ve kalınlığı civarındadır. Servis büyüklüğünü değerlendirmek öğrenilmiş bir beceridir. Porsiyonunuz konusunda rahat oluncaya kadar ölçü kabı, kaşık veya bir ölçek kullanmanız gerekebilir.

Yorum gönder