×

Mikro İhracat Nedir? Nasıl Yapılır?

Mikro ihracat

Mikro İhracat Nedir? Nasıl Yapılır?

Mikro ihracat avantajları bakımından günümüzde daha çok tercih edilen yurtiçi e-ticaret yatırımlarına oranla çok daha geniş kapsamlı avantajlar içerir. Her şeyden önce mikro ihracat, elektronik ticaretin sağladığı tüm imkanları global ölçeğe taşıma kolaylığı sağlar ve yere anlamda bile dijital dünyanın sağladığı imkanlar kapsamında elde edilen avantalar düşünüldüğünde evrensel bir ticaret imkanı son derece geniş avantajlar içermektedir.

Dolayısıyla mikro ihracat avantajları tek bir platform üzerinden tüm dünyaya ulaşabilme kolaylığının en efektif biçimde sağlanabiliyor olmasıdır. Bu bağlamda mikro ihracatın tercih edilmesi halinde son derece geniş kapsamlı avantajlardan yararlanmak mümkün olacaktır. Bununla birlikte devletler tarafından sağlanan teşvikler ve imkanlar da yine mikro ihracat avantajları arasında ön plana çıkan durumlardandır.

Mikro İhracat Nedir?

Öncelikli olarak mikro ihracat nedir? sorusu ile başlamak gerekirse mikro ihracat; Yurtdışına yapılan ticari satışların KDV hariç tutarının 15.000 Euro’dan ve 300 kilogramdan fazla olmaması durumunu tanımlamak için kullanılan bir elektronik ticaret yöntemidir. Tamamen dijital ortam üzerinden yürütülen bu ihracat işlemlerinde dünyanın her noktası ile temas kurmak mümkündür.

Mikro İhracat Nasıl Yapılır?

Mikro ihracat yapanlar ya da yapma arzusunda olanlar bu tarz bir ticari girişimi genel hatlarıyla iki şekilde gerçekleştirebilmektedir. Dolayısıyla mikro ihracat aracılığıyla elektronik ticaret gerçekleştirilmek isteniyorsa iki temel biçimde bu yatırımların gerçekleşmesi olanaklıdır.

Mikro İhracat Çeşitleri

Mikro ihracat avantajları kapsamında bulunan sınırsız imkanlardan faydalanarak dijital dünyada ticari faaliyetlerde bulunmak isteyenlerin tercih edebilecekleri iki farklı yöntem bulunur ve bu yöntemler şu şekildedir:

  • Bireysel e-ticaret sitesi aracılığıyla yurtdışı satış yapmak
  • Global ölçekte hizmet veren e-ticaret sitelerin mağaza açarak

Bu iki yöntem arasında tercihte bulunarak her yatırımcının dijital dünyanın sağladığı imkanlardan faydalanarak yatırımda bulunması son derece kolaydır.

Mikro İhracat Yapmak İçin Global Siteler

Günümüzde mikro ihracat siteleri olarak anılmaya uygun olan onlarca farklı alternatif platform bulunmaktadır. Hemen dünyanın her bölgesinde satış yapabilme olanağı sağlayan bu platformlar temel olarak satıcıların alıcılar ile buluştukları adres olma özelliğine sahiptir. Dolayısıyla bu platformlar aracılığıyla tüm dünyaya yatırımcılar ulaşabilir.

En çok bilinen, hacim bakımından gelişmiş ve dünyanın hemen her bölgesinde hizmet veren mikro ihracat siteleri şu şekildedir:

  • Alibaba
  • Aliexpress
  • Amazon
  • Etsy
  • eBay

bu grubun içerisine eklenebilecek alternatifler olabildiğince geniştir fakat tüm seçenekler içerisinde ön plana çıkan platformlar genel hatlarıyla bunlardan oluşmaktadır.

Mikro ihracat

Mikro İhracat Avantajları

Belirtilmiş olduğu gibi mikro ihracat avantajları bakımından oldukça geniş yelpazeli bir fayda skalasını yatırımcılarına vadetmektedir. Tek bir platform aracılığıyla milyarlarca internet kullanıcısına ulaşabilme olanağı sağlayan bu ticaret yapma biçimi modern ticaret yöntemleri arasında sınırları en geniş kapsamlı olan ticari yöntem olma özeliği de gösterir.

Bu özelliğinin sağladığı imkanlar dahilinde mikro ihracat avantajları şu şekilde sıralanabilir:

  • Aynı anda dünyanın her bölgesinde bulunan alıcılara ulaşılabilmesini sağlar.
  • Sıra dışı bir reklam, tanıtım ve pazarlama alanı açmaktadır.
  • Döviz kuru farklılıkları sebebiyle yurtiçinde yapılan satışlara göre daha fazla kazanç elde edilebilmesine olanak tanır.
  • Arzu edilen her alanda sektörel girişimlerin yapılabilmesine olanak tanır.
  • Hedef kitle normal ticari yöntemlere göre çok daha geniş kapsamlıdır.
  • Devlet teşvikleri ve diğer devlet tarafından sağlanan diğer imkanlar özel faydalar içerir.
  • Yasal gereklilikler olabildiğince minimalize edilmiştir.
  • Geleneksel ihracata tekniklerine göre çok daha az maliyetlidir.
  • 7/24 hizmet verilebilme olanağı sağlar.

Tüm bu imkanlar mikro ihracat avantajları arasında yer aldığı gibi bunlara ek olarak onlarca fayda elde etmek adına mikro ihracat kullanılarak ticari girişim gerçekleştirmek mümkündür.

Mikro İhracat Yapabilmek için Gereklilikler

Mikro ihracat gümrük vergisi de dahil olmak üzere tüm yasal gerekliliklerin ne olduğu hemen herkes tarafından merak edilmektedir. Özellikle yatırımcılar açısından son derece merak konusu olan bu duruma karşın mikro ihracatın önemli bir gereklilik talep etmediği belirtilmelidir. Bu noktada Elektronik Ticaret Gümrük Beyanına uymak yeterli olacaktır.

Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı Nedir?

Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı, en genel anlamıyla mikro ihracatın sınırlarını çizen düzenlemedir. Başlangıç aşamasında belirtilmiş olan yasal sınırlılıklara uyulması halinde herhangi bir ekstra işlem yapmadan mikro ihracat gerçekleştirmek olanaklıdır.

Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı İçin Gerekli Belgeler

ETGB kapsamında ise mikro ihracat yapmak isteyen yatırımcıların bazı belgeleri hazırlamaları ve gerekli belgeleri talep edilen adreslere göndermeleri gerekir. Söz konusu ETGB için talep edilen belgeler şu şekildedir:

  • ETGB Formu ve Dolaylı Temsil Yetki Belgesi
  • E-Arşiv Fatura ya da Maliye Bakanlığı Onaylı Fatura
  • İngilizce Düzenlenmiş Fatura Örneği
  • Nakliye Firmasından Temin Edilmesi Gereken Fatura

Gibi belgelerin tamamlanmasının ardından ürünlerin KDV’sinin ödenmesi ile satışa hazırla hale gelmesi ve dolayısıyla yatırımcıların mikro ihracat avantajları kapsamında bulunan tüm faydalardan en efektif biçimde yararlanmaları olanaklıdır.

Mikro İhracat Faturası Nasıl Kesilir?  

Pek çok yatırımcı tarafından mikro ihracat kapsamında merak edilen durumların başında mikro ihracat faturası nasıl kesilir? Sorusu gelmektedir. Söz konusu faturayı keserken örnek faturaların incelenmesi ve devletler tarafından talep edilen beklentilerin fatura kapsamında sağlıklı bir biçimde karşılanması tavsiye edilir. Bu kapsamda yatırımcıların e-arşiv aracılığıyla fatura kesebilmelerine izin verilmiştir. Dijital ortam üzerinden kesilen bu faturalara alternatif olarak kağıt faturaların kullanılması da mümkündür.

Yorum gönder