Nasıl Polis Olunur?
Polis olmak için uyulması gereken bazı kurallar bulunmaktadır. Öncelikle Polis Akademisi Başkanlığı tarafından alım yapmakta olan sınavlara girmek için adayların mezuniyet dereceleri çok önemlidir. Yapılan sınavlar, Polis Meslek Yüksek Okulu, Polis Amirleri Eğitim Merkezi, Polis Meslek Eğitim Merkezi olarak düzenlenmektedir.
Polis olmak için PMYO sınavıyla polis olunabilir. Bu sınavın şartları şu şekilde sıralanabilir:
- En az lise mezunu olmak yeterli olmaktadır.
- Yaşın tutması durumunda ön lisans ve lisans mezunu olanlar da TYT ile birlikte bu sınava girebilirler.
- Taban puan Polis Akademisi tarafından duyurulur. TYT ham puanın 260 olması gerekir.
POMEM yöntemiyle polis olmak şartı da bulunmaktadır. Bu şartlar şu şekilde açıklanabilir:
- Polis olmak için ön lisans ve lisans mezunu olmak gerekir.
- Alımlar için geçerli olan KPSS puanının olması şartlar arasındadır. Lisans için P3 türünden 60.00, ön lisans için ise P93 türünden 65.00 puan olmak şarttır.
PAEM İçin Gereken Şartlar Nelerdir?
Paem sınavı komiser yardımcılığı olarak yapılan bir sınavdır. Polis olmak isteyen adaylar, bu statünün bir üstüne sahip olmak isterlerse sınava giriş sağlayabilirler. Öncelikle T.C vatandaşı olmak değişmeyen şartlar arasındadır. Lisans mezunluğu ve denkliği olarak bir eğitim kurumundan mezun olmak gerekir. Aynı zamanda Yurtdışındaki Yükseköğretim kurumlarından mezun olmak da belirlenen durumlardan bir tanesidir. KPSS sınavından P3 türünden 70.00 taban puan alanlar bu sınava girmeye hak kazanır.
18 yaşından sonra yapılan yaş düzeltmeleri dikkate alınarak adaylar belirlenir. Erkek ve kadın adaylar için Paem yaş şartı 30 yaşını geçmemiş olmaktır.
Polis olmak için boy şartı ve beden kitle endeksi önemli konular arasındadır. Erkek adaylar için 1.67 boy şartı bulunurken, kadın adaylar için ise 1.62 cm şart belirlenmiştir. Ayrıca beden kitle endeksi 18 ve 27 arasındadır.
Paem sınavına girebilmek için kamu haklarını kullanmaktan yoksun olmamak gerekir. Sağlık yönetmeliği hükümlerinin haricinde herhangi bir sebeple polis eğitim kurumlarından çıkarılmış olmamak da şartlar arasındadır. Başvuru tarihi esnasında herhangi bir siyasi partiye üye olmamak gerekir. Güvenlik soruşturması ve arşivinin olumlu olması aranan şartlar arasındadır.
Polisliğe Engel Teşkil Eden Suçlar Nelerdir?
Polis olmak isteyen adaylarda aranan nitelikler arasında dürüstlük kavramı gelmektedir. Yani kişilerin rüşvet almaması, hırsızlık yapmaması, ihtilas, irtikap, taviz, sahtecilik, yüz kızartan suçlar, şeref kıran suçlardan ceza almamaları önemlidir. Aynı zamanda ihaleye fesat karıştırma, devlet sırrını açığa vurma, kaçakçılık da polisliğe engel teşkil eden suçlar arasındadır.1 yıllık olarak ya da daha uzun süreli kasten işlenen suçlardan dolayı ceza almış olan insanlar polislik görevine nail olamazlar. Bu suçların dışında 1 yıldan az süreyle hapis yatan kişiler varsa polis olabileceklerdir. Fakat yüz kızartıcı, şeref ya da haysiyet zedeleyen suçlardan yargılanmamış olmaları önemlidir.
Yorum gönder