×

Nikah Akdi Nedir, Evlilik Akdi Nasıl Yapılır?

Nikah akdi nedir

Nikah Akdi Nedir, Evlilik Akdi Nasıl Yapılır?

Pek çok insanın evlilik hayali vardır. Evlilik teklifinden, yüzük seçimine kadar her şeyi bir kenara bırakalım da işin resmi boyutu hakkında ne kadar bilgi sahibiyiz? Mesela nikah akdi nedir, evlilik akdi nasıl yapılır gibi soruların cevabını herkes biliyor mu? Bilmeyen herkes için yazdığımız bu yazıyı okumalarını tavsiye ederiz. Evliliğe dair resmi süreci düzenli bir şekilde takip etmek gerekir. Türk medeni kanununda yer alan evliliğin resmi sürecini gelin hep beraber inceleyelim.

Nikah Akdi Nedir?

Birbiri ile evlenmelerinde hukuken hiçbir sakıncanın bulunmayan, çiftler arasında ve iki şahit eşliğinde düzenlenen resmi evlilik işlemi, “nikah akdi” olarak isimlendirilir. Nikah akdi nedir diye merak eden bireylerin kafasında oluşan soru işaretini bu şekilde aydınlığa kavuşturalım. Nikah esnasında atılan imzalar ile beraber evlenmek isteyen çiftler için yasal bir biçimde evlilik başlar. Kadın ve erkeğin evlilik birliğinde Türk Medeni Kanunu’na göre hakları eşittir. Açıklık getirmek gerekirse; sorumluluk, hak ve paylaşımlarda eşitlik söz konusudur.

Nikah akdi nedir

Evlilik Akdi Başvurusu Nasıl Olur?

Evlenme sürecinde çiftler evlilik akdi başvurusu nasıl olur sorusuna da yanıt arar. Resmi nikah başvurusunda bulunacak olan çiftlerin, evlenme dosyalarında yer alması gereken belgeleri eksiksiz bir biçimde tamamlamaları gerekir. Bunun dışında nikahın yapılacağı yerin bağlı olduğu evlendirme memurluğuna gidilerek, çiftin yazılı müracaatta bulunmaları gerekir. Bu müracaat yalnızca yazılı değil, sözlü bir şekilde de yapılabilir. Okuma – yazma bilmemekle beraber, bunu fiziksel bir biçimde yapamayacak vaziyette olan çiftlerin, sözlü müracaattan faydalanama imkanları vardır. Evlendirme memurunun karşısında, beyannameye bu sözlü müracaat geçirilir ve evlenecek olan çiftler bu belgeyi imzalar. İmza atma söz konusu olmadığı taktirde, çiftler imzalanması gereken yere sol elinin işaret parmağı ile beraber mühür basabilir. Sağır ve dilsiz çiftler ise özel işaretler dahilinde evlilik isteklerini belirtebilirler. Başvuru ve tören esnasında, çiftin özel işaretlerini anlayan bireyler ile beraber işlem neticelendirilir. Bu duruma aracılık yapan kişiler, imza atarlar.

Nikah Akdinin Unsur ve Şartları

Evlilik öncesinde, çiftlerin birbirini görüp yakından tanımaları ile beraber geçen sürede evlilik için gerekli hazırlıklara başlanması faydalı sayılmaktadır. Fakat bu aşama nikah akdinin bir parçası olarak kabul görülmez. Bir takım rükün ve koşullar taşıması dahilinde nikah akdi kurulur ve geçerli sayılır. Pek çok Hanefi nikah akdinin rüknünün icap ve kabulünden ibaret geldiğinizi düşünür. “Tarafların birbiri ile uyumlu irade beyanı” anlamı taşıyan icap ve kabul, Hanefilere taraflar olmadığı taktirde nikah akdinin geçersiz olduğu düşüncesini kabul ettirmektedir. Hanefiler nikah akdini “in’ikad, sıhhat, nefâz ve lüzum” olmak üzere dört artı grupta inceler. Hanefi müellifleri, ehliyetle alakalı olması gerekçesi ile beraber taraflar ile alakalı meseleleri in’ikad koşulları arasında ele almışlardır.  Sıhhat ve İn’kiad koşulları konusunda fıkır eserlerinde çeşitli farklılıklar mevcuttur. Genel olarak ehliyet, evliliğin kuruluşunun koşula bağlanması, meclis birliği ve üzerinde ittifak sağlanan evlenme engelinin bulunmaması in’ikad, şahitler ve hakkında anlaşmazlık görülen evlenme engelinin yer almaması sıhhat koşulları arasında bahsedilir. Tarafların ya da velilerin rızasının sağlanmasının gerekli görüldüğü hallerde, bu rızanın alınması nefâz şartı olarak görülür.

Resmi Nikah Nerede Kıyılır?

Evlilik sürecinde olan çiftlerin en merak ettiği ve araştırdığı konuların başında ise resmi nikah nerede kıyılır sorusu gelmektedir. Medeni Kanun’da yer alan, nikahın kıyılabileceği yerler şu şekilde ifade edilmektedir:

  • Nikah daireleri, bu resmi işlem için kabul görülmüş resmi salon ya da yerler.
  • Ev, özel bina ya da salonlar.
  • Hükümlü ya da tutuklular için Cumhuriyet Savcılığı öncülüğünde izin verilmesi üzerine tutukevleri ya da cezaevleri.
  • Hastalar için müdür ya da başhekimlerin izin vermesi dahilinde hastaneler.

Çiftlerin evlenme törenlerini yapmak istediği yerlerde, serbest bir biçimde iradelerini ifade edemedikleri taktirde bu yerler tören yapmaya müsait sayılmaz. Bu durum neticesinde evlendirme memuru evliliği ertelemekle kalır.

Resmi Nikah Nasıl Kıyılır?

Resmi nikah nasıl kıyılır gelin hep beraber inceleyelim. Evlendirmeye yetkili nikah memurları tarafından gerçekleştirilen evlenme, çiftlerin ve şahitlerin törende yer alması ile beraber gerçekleşir. Vekalet ile evlenme yapılması söz konusu bile olamaz. Önceden ayarlanan yer ve zaman içerisinde, evlendirme memuru çiftler ile beraber şahitlerinin önünde, evlenmeyi düşünen bireylere ayrı olarak evlenmeyi kabul edip etmediklerini sorar. Şahitler ile beraber evlenmeyi düşünen çiftler olumlu cevap verdikleri taktirde, evlenme teklifi nikahı kıyar. Nikah defterinde yer alan boşluklara da şahitler ve evlenmek isteyen çift imzalarını atar. Nikah memuru da tarih ve saati not alarak, evlilik cüzdanını çiftlere verir.

Evlilik akti ile ilgili tüm detayları, siz değerli okurlar ile paylaştık. Evlilik arifesinde bir çiftseniz, evlilik sürecine dair ciddi tüm işlemlerin takibini yapmanız gerekir. Hiçbir şeyi atlamadan, gerekli tüm evrakları hazırlamaya özen gösterin. Evlenmeyi düşünen herkese şimdiden mutluluklar dileriz!

Yorum gönder