×

Nimr Bakır El-Nimr Kimdir? Nimr Bakır El-Nimr Eserleri

Nimr Bakır El- Nimr

Nimr Bakır El-Nimr Kimdir? Nimr Bakır El-Nimr Eserleri

Nimr Bakır El- Nimr, Şii dinine mensup din adamı ve şeyhtir. 1959 yılında Arabistan’da dünyaya gelmiştir. Doğduğu kent el-Avamiye’dir. Yaşadığı bölgede ve çevresinde Şii dinini benimsemiş çok sayıda insan vardır. Şii inancı etrafında büyüyen Nimr Bakır El- Nimr, eğitimini büyük oranda Suriye ve Tahran’da tamamlamıştır. Yaşadığı dönemde ülkede hâkim olan genel din anlayışından oldukça farklı bir inanç benimsemiştir. Bu farklı inancın yanı sıra, Arabistan yönetimini de sıklıkla eleştirmiştir.

2006 yılına geldiğinde bu eleştirilerinden ve Arabistan’da özgür seçimi savunmasından dolayı tutuklanmıştır. Arabistan’da yapılan protestolarda şiddet yanlısı tavrı reddederek kelimeleri ön plana çıkarmak gerektiğini savunmuştur. Bu yüzden protestoculara, karşıdaki kişilere (polislere) yönelik asla şiddet uygulamamaları gerektiğini sadece kelimelerle kendilerini ifade etmeleri gerektiğini söylemiştir. Nimr akır El- Nimr özellikle 2011-2012 dönemi arasında Arabistan’da gerçekleşen protestoların ve gösterilerin en önemli liderleri arasında gösterilmiştir. Ancak kendisinin de sıklıkla dile getirdiği şey, gösterilerde şiddet ve silah yerine kelimelerin kullanılması gerektiği olmuştur. Bu dönemde yapılan protesto ve gösterilerin temel nedenleri şunlardır: yolsuzluk, Nimr Bakır El- Nimr’in tutuklanması, Şiilere yapılan ayrımcılık ve yüksek işszilik oranlarıdır. Bu protestolarda Arabistan polislerinin karşısında; umumi İslami parti, kadın sürüş hareketi, gelişim ve değişim derneği ve Arap yarımadası insan hakları komitesi durmaktaydı.

2012 yılında meydana gelen gösterilerde, polisin savunması sonucu vurulmuş ve gözaltına alınmıştır. Bunun sebebi ise, protestoları düzenlemek, halkı kışkırtmak ve bu gösterilere liderlik etmektir. Nimr Bakır El- Nimr’in tutuklanmasından sonra, bu tutuklanmayı protesto eden gruplar da olmuştur. Ancak polisin karşı savunmasında bu protestoculardan iki üç kişi vurulmuştur. Hapishanede şiddet gördüğünü belirten Nimr Bakır El- Nimr,  bir süre sonra çareyi açlık grevi yapmakta bulmuştur. 2014 yılında, tutuklanma sebeplerinin netleşmesi sonucunda idama mahkûm edilmiştir. O dönemde El- Kaide üyesi olduğu belirtilen diğer idam mahkûmlarıyla birlikte 2016 yılında idam edilmiştir. Bedenleri idamdan sonra direkt gömüldüğü için, ailelerine gösterilmemiştir. Başta Şii din adamı Nimr Bakır El- Nimr olmak üzere toplam 47 kişinin idam edilmesi öncelikle Şii dünyası olmak üzere birçok kesimi ayağa kaldırmıştır. O dönemde Şii inancının oldukça yaygın olduğu Orta Doğu’da, bu idamları protesto eden gösteriler çoğalmaya başlamıştır.

Nimr Bakır El- Nimr, idama mahkûm olduğunda henüz 56 yaşındadır. Arabistan’a ve Sünni ailesine yaptığı büyük eleştiriler onu idama sürükleyen nedenlerden birdir. Bu yüzden Şii lider Şeyh Nimr Bakır El- Nimr’in idam edilmesi, mezhepsel çatışmaları körüklemiştir. Bu idam kararı, Şii ve Sünni mezhepleri arasındaki çatışmaların şiddetlenmesine neden olmuştur. Bu çatışmalar ise günümüzde de hala devam etmektedir. Başta Irak ve İran’ın dini liderleri olmak üzere ABD ve bazı Avrupa ülkelerinin yanı sıra birçok ünlü isim Televizyon kanalları aracılığıyla bu idamları oldukça sert bir şekilde eleştirmişlerdir. Hatta Şii din adamı ve şeyh olan Nimr Bakır El- Nimr’in uzun süre eğitim aldığı Tahran’da halk, şeyhin idamına tepki olarak Arabistan elçilik binasına saldırılar düzenlemiştir. Elçilik ve konsolosluk binalarına düzenlenen bu saldırılar var olan kavganın daha da şiddetlenmesine neden olmuştur. Yapılan bu saldırılar sonucu Arabistan, İran’la ilişkilerini kesme kararı almıştır. Ancak günümüzde Arabistan’da yaklaşık olarak 2 milyon Şii mezhebine mensup insan bulunmaktadır. Günümüzde ise Şii lider Nimr Bakır El- Nimr’in terörist olup olmadığı konusunda tartışmalar devam etmektedir. Terörist olmadığını öne sürenlerin en büyük tezi ise, protesto ve gösterilerde asla şiddet yanlısı olmaması hatta aksine sadece kelimelerle kendi isteğini ve düşüncesini ifade etme yanlısı olarak hayatını sürdürmüş olmasıdır.

Yorum gönder