Özgüven nedir?
Özgüven nedir? Tanısı ne olursa ne olsun hastaların çoğu semptom sorgusu sırasında Özguven problemi yaşadığını söylerler. Soyut her anlamda çekebilen ruhsal sorunları çözmek için bu makaleyi sizlere sunuyoruz. Özgüven bireyin kendisine yönelik, olumlu duygular geliştirmesi sonucu kendine iyi hissetmektir. Bu iyi hissetme sonucunda kendisi ve arkadaşları arasında barışık olması demektir. Bu konuya da Özgüven denmektedir. Özgüven koşullara, konuma, gelişmelere göre değişebilir. Yüksek düşük Özgüven şeklinde duygusu olarak tanımlayabiliriz. Bireyin Özgüveni benlik kavramı ile ilişki kurmaktadır. Bireyler benlik kavramları doğrultusunda davrandıkları, kendileri güvenli ve yeterli hissederler. Bu konu hakkında çıkan bir çok kitap çıkmış ve özgüven ve iç güven olarak ikiye ayrılmıştır. İç güven; bireyin kendisinden memnun ve kendisi ile barışık olduğuna dair duygu ve düşüncelerdir. İç güveni oluşturan unsurlar
- Kendini sayma ve sevme
- Kendini tanıma
- Belirgin hedefler koyma
- Olumlu düşünme
Kendini tanımak insanın kendini sevmesi ile başlar. Kendini seven kişiler kendilerine güven duyarlar. Ve kendileri ile barışık olurlar. Kendine güvenen insanlarin her zaman hedefleri vardır. Dış güveni oluşturan maddeler iletişim ve duygu kontrolüdür. Özgüven oluşumu; çocuğun psikososyal gelişimi evrelerinde doğumla başlayan ve bir yaşına kadar devam eden dönem temel güven duygusu oluştuğu dönem olarak gosterilir. Bun dönemde verilen sevginin yeterli ve tutarlı ve devamli olması önemlidir. Özellikle bebeğin annesine veya ona bakan kişiye güven duyması çok önemlidir. Çocuğun kendine ait farkındalık düzeyi üç yaşına kadar yeterince gelişmemiş olduğundan, kendisi ile algısına anne baba ve çevresindeki kişilerin tutumudur. İhtiyaçlarının uygun biçimdeki karşılanması sonucu çocuk, kendi benliğini değerli bir varlık olarak algılar. Çevresine de güvenli tutumlu bir insan olarak davranır. Bu şekilde güven duygusu temeli atılmış olur. İki yaşından itibaren çocuk çevresine keşfetmek ve çevre üzerinde denetim gücü kazanmak amacıyla her şeye karşı derin bir soruşturma ve öğrenme isteği oluşur. Sorduğu sorular karşısında cocugun çevresinde alacağı tepkiler özgüven gelişimi için önemli bir konudur. İki dört yaş arasındaki oyun zamanlarında ise çocuğun en çok uğraşıdır. Oyunlar çocukların özgürlük ve yaratıcılık ortamı aynı zamanda arkadaşlık ilişkilerin başlayıp geliştirildiği bir ortamdır. Toplu oyunlarda çocuklar kendilerini oynadıkları gibi başka kisileri de oynarlar. Yani toplumsal ilişkilerde öğrenirler. Bu nedenle bu zamanlar sevgiden sonra gelen en önemli gereksinim, oyun ve oyunun sağladığı arkaşlık durumudur. Arkadaşlık ilişkisinde bu dönemde olanak verilmeyen çocuklar ilerki yillarda çekingen ve güvensiz olabilirler.
Düşük Özgüven Nedir?
Düşük Özgüven sebebi kendilerinden emin olamazlar ve kendilerini yeterli hissetmezler. Bu kişiler genelde kaygılı olurlar. Ve kendilerini çok ağır şekilde suçlarlar. Düşük Özgüvenin altında yatan sebep aslında kişinin kendi ile ilgili negatif düşüncesidir. Bu kişiler çoğu zaman kendilerini hep yargılayıp suçlarlar. Düşük Özgüven sahip insanların kendisi, hayati ve geleceği ve karamsar görmektedirler. Özgüveni düşük insanlar kendilerini değersiz görür ve hayatta kayda değer bir plan yapmazlar. Her zaman başarısız olacağını düşünürler. Her hangi bir konuda kendilerini yetersiz görüp her konuda kendilerini yetersiz görürler.
Özgüven Eksikliği Neden Olur?
Özgüven eksikliği neden olur? Diye merek edenler için hazırlamış olduğumuz bu makalede sizlere bahsetmek gerekir ise oncellikle doğan insanların hic biri ozguvensiz doğmazlar. Özgüven yaşadığımız olaylar sonucunda gelişir. Ve hayat boyu inişi ve çıkışı olan bir süredir. Çoğu zaman yaşadığımız şeylerin ardından kendimiz ile ilgili yargılara ve düşüncelere sahip olursunuz. Ve bunları doğru görürsünüz. Aksine bütün bunlar yalnızca kendimize koyduğumuz etkilerdir.
Özgüveni Artıran Yollar
Özgüveni artıran yolları sunmak istersek
- İnsanları anlamaya çalışmak. Birilerini yargılamak, onun hakkındaki olumsuz düşünceleri dile getirmek, her zaman onları anlamaktan daha kolaydır.
- Üzerine oturan giysileri giymek çok bilinen bir söz vardır. Kıyafetler insanın kişiliğini yansıtır. Ama burada belirtmek isteriz ki üzerinize oturan Kıyafetler giymelisiniz. Çünkü haklarınızı belli eden giysiler, kişininin kendine ve vucuduna olan saygısını ve güvenini artirir.
- Gülmekten vazgeçmeyin şu meşhur olan mutluluk hormonu endorfine hepimizin çok ihtiyacı olduğuna göre, sizi güldürecek kişiler, filmler, dizi veya videolardan izleminizi tavsiye ederiz.
- Sesizligi dinleyin günümüz olaylarında artik, sessizlik bulmak bir hayli zor. Oysaki inansın kendisini anlamak ve kendi ile ile bas basa kalip kendini dinlemesi kendini tanımasina ve isteklerini anlamasına yardimci olur.
- Bütçe yapın ister cok zengin, ister orta halli olun fark etmez Bütçe yapmak sizlere rahsat bir yaşam sağlar.
Yorum gönder