×

Paranızı Daha İyi Yönetmek İçin 3 İpucu

Paranızı Daha İyi Yönetmek İçin 3 İpucu

Paranızı Daha İyi Yönetmek İçin 3 İpucu

Paranızı Daha İyi Yönetmek İçin 3 İpucu, kimilerine göre iyi takip edilmesi gereken mutlak bir mesele olurken; kimileri için de çok ilgilenilmeyen bir konu olmaktadır. Bütçe yapmayı ve doğru şekilde yönetmeyi amaçlayanlar için, para kullanma ve yönetme sanatı açısından neler yapılabileceği hakkında bilgi vermeyi amaçladığımız yazımıza başlıyoruz. Var olan belli bir miktar bütçeyi daha iyi yönetmek adına yapılabilecek bazı yöntemler mevcuttur. Bunlar temel olarak aşağıda yer aldığı şekildedir:

Yatırımları Daha İyi Yönetebilmek İçin Bazı Yöntemler

Harcama ve birikim gibi konular, genelleme yapılmasından ziyade bireysel gelir ile ilişkili olduğu için oran vererek hesaplama yapılması çok daha doğru olacaktır.

Parayı doğru harcama konusu gündeme geldiğinde; meşhur bir hesaplama yönteminden söz etmek mümkün. 50 / 30 / 20 adı altında sunulan kural; gelirin %50’sinin harcamalara ayrılması gerektiğini, % 30’unun fazladan harcanabilecek miktar olarak ayrılabileceğini, % 20’sinin ise birikime ayrılması gerektiğini ifade etmektedir. Bireysel gelir ve harcama durumuna göre belli bir birikim oranı belirlendikten sonra; bu miktarı daha iyi yönetmek adına yapılabileceklerden bazıları şu şekildedir:

Paranızı Daha İyi Yönetmek İçin 3 İpucu

Tek Bir Noktaya Yatırım Yapmak Yerine Farklı Kanallara Yönelmek

Bu durum, hangi içerik söz konusu olursa olsun ekonomik süreçlerden ve hareketlilikten olumsuz yönde etkilenmemek adına yapılabilecek en temel işlemlerden birisidir. En güvenli görülen yatırım aracı olsa dahi, tek bir kanala birikim yatırmamakta fayda vardır. Bu işlemi uygulamadaki temel amaç, herhangi bir kayıp durumuna karşı riski azaltmaktır.

Ancak güvenli işlem yapabilmek adına uygulanan bu teknik aracılığıyla gelirden bir nevi kısmak da söz konusu olmaktadır. Bu aşamada zararı önlemek adına sürekli getirisi olan alanlara yatırım yapmak önem arz etmektedir. Örneğin aylık şekilde bir getirisi olan alan, tek seferlik yatırımlara oranla çok daha anlamlı faydalar sağlamaktadır. Bu nedenle getiri miktarı dışında devamlılığı da dikkat çeken bir başka etkendir.

Dinamik Alanlara Yatırım Yapmak

Paradan para kazanmak olarak da ifade edilebilecek ve farklı bir yöntem olarak ön plana çıkan bu teknikte, temel olarak parasal hareketliliği olan alanlara yatırım yapmanın, yani paranın kişiye kazandırmasının olumlu olduğu düşüncesi yatmaktadır.

Durağan olan ve ülkede bulunan genel enflasyon seviyesinin altında kalabilecek yatırımlar, yatırımcısına kazandırmanın aksine zarar ettirebilecek unsurlar olduğu için; dinamik alanlara yönelmekte fayda vardır. Aynı zamanda akılcı fiyat oranları ve kazanç miktarları sunmayan yatırım araçlarına şüphe ile bakmak da, bu alanda değerlendirilmesi gereken bir başka konudur. Zira yatırımdan kazanmak kadar yatırım miktarını korumak da önemli bir etkendir.

Zaman Etkenini Doğru Hesaplamak

Para değerlendirilmediği takdirde yani bir kenarda dursun mantıyla yönetildiği zaman, ülkedeki enflasyon oranının artış göstermesine bağlı olarak değer kaybeder. Buna bağlı olarak enflasyon miktarı yüksek olan ülkelerdeki paranın değer kaybı çok daha yüksek olurken, düşük enflasyon miktarına bağlı olan ülkelerde kayıp hızı biraz daha yavaştır.

Yine de durağan olduğu takdirde para her türlü kaybeden bir değerdir. Bu nedenle ilerleyen zamana karşı mevcut parayı, enflasyonun olumsuz etkilerinden korumak amacıyla değerlendirmek gerekmektedir. Yani genel tabir ile parayı işletmek ve sabit tutmamak önemlidir.

Tüm bunların yanı sıra, yukarıda söz edilen teknik aracılığıyla ya da kişisel olarak belirlenen bir yöntem ile belli bir bütçe hedefi koymak, belirlenen bu miktar üzerinden paranın işleyeceği şekilde yatırım yapmak ve borçsuz olarak ilerlemeye gayret göstermek dikkat edilebilecek diğer içerikler arasındadır. Bu makalede yer alan bilgiler birer yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir.

Yorum gönder