×

Platin

Platin

Platin

Platin dövülebilir ağır grimsi beyaz renkte geçiş metalleri grubunda yer alan oldukça kıymetli potansiyelde olan bir metaldir. Altın’dan sonraki en kıymetli metal sayılabilir. Korozyona dayanıklı sayesinde bazı nikel cevherlerin de vardır. Laboratuvar cihazlarında Kuyumculuk alanında ve elektrik kontakların da diş hekimliğinde ve kullanımı mevcuttur. Önemli özellikleri bileti saf pozisyondayken gümüşümsü beyaz rengi mevcuttur korozyona dayanıklı olması sebebiyle oldukça önemlidir.

Metallerinin altı üyesinde katı litik özellikleri oldukça üstün pozisyondadır. yüksek aşınma ve kararma dirençlerin den sebebiyeti ile ideal hassas sayılacak kuyumculuk metallerinden bir tanesi de platin altından daha kıymetli olmasının yanı sıra platin fiyatları piyasadaki talep ve arzulara göre dengesine bağlı olarak değişir. Normal altının neredeyse iki misli kadardır. Dünyada bulunan ve en değerli ikinci maden olduğu bilinir.

Tarihi

  1. Yüzyılda platin oldukça nadir olduğu için Kral krallara layık tek metal olarak nitelendirilmesi nitelendirilmesine neden olunur. Göze çarpan başka bir özellikleri ben bir tanesi kimyasallara karşı dirençli yapısıdır. Oldukça üstün yüksek sıcaklık özellikleri sayesinde ve kararlı elektriksel özellikleri sayılabilir. Platin havada hiç bir sıcaklıkta korozyona uğramaz ve ancak halojenler Siyanür alkaliler ve kükürt tarafından korozyona uzatılabilir.

Hidrolik asit ve nitrik asit içerisinde çözünmez ama kral suyu olarak nitelendirilen ve kloroplast nitrik asit olarak çözülmesi mevcuttur.

Kullanım Alanları

Laboratuvar kaplarının ve bozulmaya karşı direnç gösterebilecek gereçlerin ısı uçlarının metallerinin yapımında kullanılabilir. Kuyumculuk ve diş hekimliğinde de kullanımı mevcuttur. Özellikle elektrik kontağı arkalarında kullanılan bir elementtir. Kobalt alaşımları sayesinde güçlü manyetik özellikleri bulunur. Platin rezistans telleri ve yüksek sıcaklıklar ve ulaşmış ve çalışan elektrikli fırınların yapımında da kullanımı mevcuttur. Arabalarda, hava kirliliğini önleyici sistemlerinin yapımında da kullanımı mevcut özellikle jet motorlarının ağızlarının kaplanması konusunda yardımcıdır.

Büyük gemilerin çelik desteklerin deniz altı boru hatlarının sistemlerinde ve platinden yararlanması oldukça önemlidir. Sülfürik asit eldesin de ve Petrol ürünlerinin işlenmesi konusunda katalizör niteliğinde platin kullanımı mevcut olup dirençte termometreler elektronik kullanılan elektrotlar dada kullanımı mevcuttur. Platin bileşen ise daha yaygın olarak kullanım alanları mevcut olup mesela karbo platin sis platin ve oksali platin DNA yapısı arasında girme özelliklerinden dolayı kanser tedavisinde alanında kullanımı mevcuttur. Hekzaklorid platinin aynalar, Fotoğrafçılık, porselen renklendirmesi, mürekkep ve çinkonun aşındırılması alanında kullanımı mevcut olur. İyonlaşma enerjisi 870 ‘dur.

Tarihçesi

Doğal nitelikte bulunmuş platinin alaşımlarının varlığı sebebiyle uzun zamandan beridir kendisi bilinir. Platin Kristof Kolomb öncesinde Amerikan yerlileri halkının tarafından kullanılmıştır. Platin Gümüş cevherleri alanında istenmeyen olarak görmüşlerdir. İlk olarak iki astronom tarafından keşfi gerçekleşmiştir. İkisi de İspanya kralı tarafından Peru’da  gezisi için görevlendirilmiş işlerdir. Kolombiya altın ile beraber bulunan ve işlenemeyen metal olarak üniteler gülmüştür. Kaliteli uzun seneler boyunca uzunluk birimi olarak metrenin tanımında salsa platin iridyum alaşımından yapılmıştır.

 Bulunuşu

Genel olarak iridyum ve safta alaşım halindedir. Platin arsenik Kanada’da Cevher yataklarında nikel cevherleri ile beraber bir arada bulunan ana platin kaynağı oluşturur. Daha nadir olarak bulunan sülfürlü mineralli ve Palladium ile beraber bulunur. Platin oldukça diğer platin grubu metaller ile beraber Güney Afrika, Ural Dağları, Kolombiya, bazı Batı Amerika eyaletlerinde yer plasiyer Cevher yataklarında bulunmuştur. Bu cevherler de çoğu oldukça işlenmesi kıymetli olan bir metaldir. Platin 5 tane izotop bulunur.

 Önlemler

Üretim reaktif bir metal olmadığından dolayı herhangi bir sağlık problemi ortaya koymaz. Bazı platin kompleksleri anti tümör aktivitelerinden sebebiyle kemoterapi bölümünde kullanılır ve böbreklerde geri dönüşümü olmayan tahribata neden olur.

Yorum gönder