Polislik Sınavında Ne Sorulur?
Polislik sınav soruları adayların en merak ettiği konular arasındadır. Polislik sınavlarında soru kısmına gelene kadar aşama aşama ilerlenmektedir. Öncelikle yazılı sınavlar, sağlık, fiziki yeterlilik, spor ve sözlü mülakat olarak sıralanabilir. En önemli aşamaları arasında sözlü mülakat evresi yer alır. Bu son aşamada önceden hazırlanmış sorular vardır. Önceden seçmeli olan bu sorulardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:
- Kabotaj kanunu nedir?
- Vergi ödevi nedir?
- Plan nedir?
- Darülaceze nedir?
- Güneşe en yakın gezegen hangisidir?
- Fatih Sultan Mehmet’in yurt dışından getirdiği ressam kimdir?
- Kalibre nedir?
- İki tane mareşal sayınız?
- Öz yönetim nedir?
- Kıta nedir?
- Deprem nedir?
- Federal devlet nedir?
- Napolyon Bonapart kimdir?
- Atmosfer nedir?
- Öz savunma nedir?
- Teori nedir?
- Mudanya Ateşkes Antlaşması tarihi önemi nedir?
- Jeopolitik kavram nedir?
- Big Bang nedir?
- ÖSO nedir?
- Fırat kalkanı operasyonu amacı nedir?
- Zeytin dalı amacı nedir?
- Bilgi toplumu nedir?
- Talimat nedir?
Gibi bazı soru şekilleri vardır. Bu sorulara göre sözlü mülakat değerlendirmesi yapılır.
Polis Sözlü Mülakatları Neye Göre Değerlendirilir?
Polislik sınavlarının son aşaması olan sözlü mülakat değerlendirilmesi sadece bilinen soruya göre değil, aynı zamanda bazı kriterlere göre de belirlenir. Polislik sınav soruları yanı sıra kişilerin konu hakkındaki bilgi düzeylerine bakılır. Bunun yanı sıra kendisinden isteneni kavraması, özgüven seviyesi de önemli kriterler arasındadır. Adayların kendini ifade etme yetenekleri, beden dilini kullanma becerisi gibi bazı kriterlere de bakılır. Her bir kriterin 20 puan olarak değerlemesi yapılır. 5 kriter olduğu için 100 tam puan alınabilmektedir. Adayların başarılı sayılabilmesi için 70 tam puanı alması gerekir. 70’in altında alan adaylar ise başarısız olarak değerlendirilir.
5 kriterden alınan puan doğrultusunda başarılı, başarısız ve asil gibi sonuçlar alınabilmektedir. Polislik sınav soruları doğru bilinmese bile uygun bir dille bu durum belirtilmelidir. Kendinden emin ve dik bir duruş sağlamak komisyon önünde oldukça önemli olan kriterler arasındadır.
Polislik Sınavında Dikkat Edilecek Noktalar Nelerdir?
Polislik sınav aşamaları geniş bir kategoride sınıflandırılabilmektedir. Bunlar, yazılı sınav olan KPSS, TYT gibi sınavlardan istenen puan aralıklarını almaktır. Polislik sınav soruları ise ön sağlık, fiziki yeterlilik, spor mülakatlarının ardından sorulmaktadır. Sözlü mülakat sınavında yöneltilen sorulara doğru yanıt vermek ve kendinden emin olmak önemli bir durumdur.
Bu sınavlarda dikkatli olunması gereken noktalar, özgüvenli olmak, soruyu bilmeye çalışmak, eğer bilinmiyorsa farklı bir soru çekmeyi istemek olarak ifade edilebilir. Bunun yanı sıra diğer aşamaları da belirlenen kriterlere uygun şekilde geçmek gerekir. Dikkat edilecek noktalar arasında daha öncesinden olaylara karışmamış olmak, sicilin temiz olması, vücutta herhangi bir dikiş ve izin bulunmaması gerekir. Bu hususlar ise sağlık kriterleri ve diğer konuların uyumluluğuyla da açıklanabilmektedir. Belirlenen bu hususlara uyumlu olmak büyük bir önem taşır.
Yorum gönder