×

Proof of Work ve Proof of Stake Nedir?

Proof of Work ve Proof of Stake

Proof of Work ve Proof of Stake Nedir?

Kripto para dünyası bağlamında Proof of Work ve Proof of Stake nedir soruları bir hayli önemlidir ve pek çok insan bu sorulara anlaşılır cevaplar bulma eğilimindedir. Aslında kripto dünyasının anlaşılabilmesi için birçok hususun araştırılması ve bu hususlar dahilinde detaylı bilgi sahibi olunması gerekir. Çünkü bu dünya, alışık olmadığımız bir evrenin kapılarını bizlere sunar.

Proof of Work, temelde İş Kanıtı protokolü olarak bilinir. Bununla birlikte Proof of Stake de bu protokole alternatif olarak oluşturulmuştur ve çeşitli özellikleri bünyesinde barındırır. Peki ama bu iki kavram tam olarak nedir? Proof of Work ve Proof of Stake nasıl çalışır?

Proof of Work Nedir?

Bir iş protokolü olarak bilinen Proof of Work, bir sistemin işleyişinde sorunlar meydana gelebilmesi adına yapılan saldırılar ile e-posta üzerinden gelen spam mesajların engellenebilmesini olanaklı hale getirmektedir. Bu kavram, Bitcoin’in 2008 yılında çıkmasından sonra farklı bir çehreye kavuştu. Bu sistem, 3. partiye gerek duyulmadan yapılan işlemlerin onaylanmasını olanaklı hale getirmektedir. İlk oybirliği sistemi olarak bilinen Proof of Work, 3. partiye ihtiyaç duyulmadan işlemlerin sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilebilmesini olanaklı hale getirmektedir.

Birçok insan tarafından sorulan Proof of Work nedir sorusu kapsamında bu sistemin nasıl çalıştığıyla ilgili de detaylı bilgi vermek gerekmektedir. Sonuçta Satoshi Nakamoto tarafından oluşturulan bu sistem, diğer kripto paraların da üretilmesinde söz sahibi olan oldukça önemli sistemlerden biri olarak bilinmektedir.

Proof of Work ve Proof of Stake

Proof of Work Nasıl Çalışır?

Bir sistemin nasıl çalıştığını bilmek, o sistemin ne yaptığını anlamayı beraberinde getirmektedir. Bu nedenle Proof of Work Proof of Stake nedir sorusu kapsamında Proof of Work’un çalışma prensibinin açıklanması gerekmektedir. Bilindiği üzere kripto para üretimi için madencilik olarak bilinen işlemlerin gerçekleştirilmesi gerekir.

Merkeziyetsiz düğümlerin bir araya gelmesiyle oluşturulan ağlar, kripto paraların üretilmesini olanaklı hale getirir. Kullanıcı, karşısına çıkan matematiksel formülleri çözümlemek zorundadır. Bu sayede bir blok üretilir. Fakat ilerleyen safhalarda kullanıcıların karşı karşıya kaldıkları soruların nitelikleri ve gerekli olan enerji miktarında da bir artış meydana gelir. Sistemde bulunan problemi çözen ilk madenci bunu ağda yayınlar ve kripto para ödülünü kazanır. Madencilerin doğruladıkları işlemler, blokzinciri olarak bilinen dağıtık defter sistemine kaydedilir. Ağa bağlı olan kullanıcıların tamamı, blokzincirinin bir kopyasını indirme hakkına sahiptir. Bununla birlikte onaylanmış bütün blokların doğrulamasını da gerçekleştirebilmektedir.

Proof of Stake Nedir?

Bir diğer kavram Proof of Stake olarak bilinmektedir. Proof of Work’e bir alternatif olacak şekilde üretilen Proof of Stake, pek çok insan tarafından merak edilmektedir. Proof of Stake mining kripto paralarla ilgilenen birçok insanın merak ettiği kavramlardan biri olarak ön plana çıkmaktadır. Dijital varlık sahipliğini dikkate almakta olan Proof of Stake, temelde Hisse Kanıtı anlamına gelmektedir.

Bitcoin madenciliğinde ihtiyaç duyulan enerji ve diğer sorunları çözümlemeyi amaçlayan bu sistemi kullanan ilk kripto para birimi de Peercoin olarak bilinmektedir. Proof of Stake nasıl çalışır sorusu, protokolün çok daha net bir şekilde anlaşılabilmesi adına bir hayli önemlidir. İşlemci gücünün çoğunu elinde tutan madenciler, bu sistem ile çok daha fazla getiri elde edebilir. Bu protokol, ağ gücünü işlemci gücüne bakarak dağıtmadığı için birçok madenci tarafından çok daha avantajlı bir sistem olarak görülmektedir. Hisse Kanıtı protokolünü kullanmakta olan madenciler, blog doğrulama ödülleri ve diğer kullanıcılar tarafından ödenen transfer ücretlerini hisseleriyle orantılı bir şekilde paylaşmaktadır.

NOT: Makalede bilgiler yatırım tavsiyesi değildir.

Yorum gönder