Radon Elementi
Radon elementi, soy gazlar ailesine ait olan ve kimyasal sembol Rn ile temsil edilen kokusuz, radyoaktif bir elementtir. Oda sıcaklığında renksizdir, ancak donma sıcaklığının altında soğutulduğunda fosforlu hale gelir ve sıcaklık sıvı havanın kaynama noktasına daha da düşürüldüğünde kademeli olarak turuncu-kırmızı renge döner. Radon elementi her zaman doğada bulunur, çünkü fosfat kayaları, uranyum cevherleri, metamorfik kayaçlar ve kireçtaşı gibi yaygın kayaçlarda bulunan radyum-226’nın radyoaktif ayrışmasından üretilir. Atmosfer de az miktarda radon da oluşur.
Radon Elementi Tarihi
Radyoaktif metalik element yarıçapı olarak adlandırılır, çünkü radon ilk önce radyumun radyoaktif bozunması sırasında tanımlanmıştır. Radon elementi tarihi ilk olarak, 1899’da Robert B. Owens ve Ernest Rutherford, toryumdan yayılan radyoaktif bir gaz bulmasıyla başlamıştır. Aynı yıl Marie ve Pierre Curie radyum tarafından salınan bir gaz saptanmıştır. 1900’de Ernst Dorn, Alman Halle şehrindeki çürüme radyumu zincirini incelerken bir gaz keşfetmiştir. Artık Curies ve Ernst Dorn tarafından gözlemlenen radyoaktif gazın Radon-222, Rutherford tarafından tespit edilen gazın Radon-220 olduğunu biliyoruz. 1908’de Robert Whytlaw-Gray ve William Ramsay yeterli miktarda radon topladılar ve Londra Üniversitesi Kolejinde radonun özelliklerini belirlediler.
Radon Elementi Kullanım Alanları
Radon elementinin kullanım alanlarında ilk olarak radonun radyoaktif ayrışma sırasında polonyum elde etmek için kullanılabileceği keşfedilmiştir. Ayrıca radyum kaynağından yayılan radon, kanser tedavisinde de kullanılabilir. Hastanelerde, gazın kapatıldığı dakika tüplerinin implantasyonu ile tümörlerin tedavisinde yaygın olarak kullanılmıştır. Bugün yerini daha güvenli tedavi seçenekleri almıştır. Radon test kitleri büyük radon gazı konsantrasyonlarının iç mekanlarda birikebileceği yerlerde iç mekân radon seviyelerini analiz etmek için kullanılır. Test sonucu seviyenin 4 pCi / L veya daha fazla olduğunu gösterirse, radon konsantrasyonlarını azaltmak için hafifletme sistemleri kullanılır. Araştırmacılar, yüzey altı jeolojik fayları haritalamak için radon toprak konsantrasyonunu kullanırlar çünkü konsantrasyonlar genellikle faylar üzerinde artar. Yeraltı suyu radon konsantrasyonları da deprem tahmini için analiz edilmiştir. Radonun bozunma ürünlerinin kanserojen olduğu düşünülmektedir. Solunabileceğinden, yüksek radon seviyelerine maruz kalan insanlar akciğer kanseri geliştirme riski altındadır. Radona maruz kalan ve sigara içenlerde akciğer kanserinden etkilenme şansı daha yüksektir. Radon elementinin evrimde rol oynadığı ve dünyanın genetik değişikliklere neden olabilen arka plan radyasyonundan sorumlu olabileceği düşünülmektedir. Radon elementinin doğrudan cilde temas etmesi ve solunması kötü sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle radon elementi ile yapılacak deney ve işlemler, gerekli tedbir alındıktan sonra gerçekleştirilmelidir.
Yorum gönder