×

Ramazan’a Özel Beslenme Programı

Ramazan’a özel beslenme programı

Ramazan’a Özel Beslenme Programı

Ramazan’a özel beslenme programı, insanların uzun süre aç kaldığı bu günlerde daha rahat bir mide ile yaşayabilmesini sağlayacak tüyolar ve bilgiler içerir. Dünyanın pek çok bölgesinde milyonlarca sayıda Müslüman var ve bu Müslümanlar, Ramazan ayı boyunca dini görev bildikleri oruçlarını tutuyorlar. Bu Ramazan ayı süresince de güneşin doğuşu ile batışı arası geçen sürede yemek ve içmek yasaktır.

Ramazan ayı içerisinde öğün sayısının azalması ve bu öğünlerin arasında ise ortalama 15-16 saat kadar bir vaktin olması insanların metabolizmasını oldukça etkileyen bir durumdur. Normal vakitlerde alınmış olan günlük enerji oranının aniden düşmesi ve aynı zamanda su tüketiminin de oldukça azalması, metabolizmanın çalışma süresini ve hızını yavaşlatan bir etki yaratır. Bu durum ise kişilerde bazen kan şekeri seviyelerinin inmesi, halsizlik, yorgunluk, uyku hali ya da ellerde uyuşmalar gibi durumlara neden olabilir. Kan şekeri seviyesinin düşmesi ya da tansiyon düşüklüğü gibi türlü sağlık problemlerinin ortaya çıkması ve orucun ise daha rahat şekilde tutulabilmesi açısından Ramazan’a özel beslenme programı ve düzenine uymak gerekiyor.

Ramazan’a özel beslenme programı

Ramazan Ayı Diyeti Nasıl Olur? Ramazan Ayında Ne Şekilde Beslenilir?

Ramazan ayı diyeti nasıl olur? Ramazan ayında ne şekilde beslenilir? Ramazan ayı boyunca ideal ve sağlıklı olan, bu beslenme düzeninin 3 ayrı öğün şeklinde yapılması olacaktır. Özellikle de sahur öğününün atlanması veya tek öğün şeklinde sadece iftarda yemek tüketilmesi metabolizma bakımından çok sağlıksız olur. Ramazan ayı diyeti yapılırken tokluk hissinin daha da uzun olabilmesi ve kan şekeri seviyesinin düşüp de halsizliğe neden olmaması açısından sahur öğününün yapılması ve atlanmaması gerekiyor. İftar sırasında tüketilen bazı besin türleri de kişinin kilo kontrolü konusunda, mide sağlığını iyice koruyabilmesi ve aynı zamanda metabolizmasının çalışma hızını sağlayabilmesi konusunda etkili olur.

Ramazan ayı diyeti nasıl olur? Ramazan ayı diyeti sayesinde günlük olarak alınması şart olan enerjinin ve aynı şekilde besin değerlerinin tamam hale gelebilmesi açısından iftardan tam 2 ila 2,5 saat kadar sonrasında bir tane ara öğün daha yapılabilir. Söz konusu bu ara öğün içerisinde ise yoğurt, süt, kefir, ayran gibi çeşitli süt ürünleri ve mevsim meyveleri yenebilir. Kişinin metabolizmasının düzenli şekilde çalışmasını sürdürebilmesi; baş ağrısı, kabızlık, yorgunluk gibi bazı sağlık problemlerinin oluşmaması açısından karbonhidrat, vitamin, yağ, mineral ve protein kaynaklarının yeteri kadar alınması şarttır. Besin tüketiminin de bu noktada 3 ayrı öğüne paylaştırılması daha sağlıklı ve dengeli olacaktır.

Ramazan Ayında Sahur Öğünü İçin Ne Yenmeli? Tok Tutacak Olan Besinler Hangileri?..

Ramazan ayında sahur öğünü için ne yenmeli? Tok tutacak olan besinler hangileri?.. Bu sorular Ramazan ayında oruç tutan kişiler için oldukça önemli… Sahur öğünü, bilmelisiniz ki Ramazan ayı boyunca kişinin tokluk metabolizması üzerinde etki gösterecek en önemli öğün olarak karşımıza çıkıyor. Günlük alınması gereken kalori miktarının ve aynı zamanda besin ögelerine duyulan gereksinimin tamamlanabilmesi açısından sahur öğününün yapılması ve atlanmaması gerekiyor. Bu sahurun yapılması hem susuzluk hem de açlık hissinin kişide daha geç zamanda meydana gelmesinde oldukça etkili olur. Sahur öğünü yapılmasının hemen ardından yatmaya geçilmesi ise tüketilmiş bu besinlerin kişinin midesinde rahatsızlık oluşturmasına sebep olabilir. Söz konusu bu durumun engellenebilmesi açısından daha hafif olan besinler seçilmeli; aşırı yağlı, baharatlı ve tuzlu besinlerden ve ayrıca kızartma türünde olan yemeklerden de kaçınılmalıdır.

Ramazan ayında sahur öğünü için ne yenmeli? Tok tutacak olan besinler hangileri?.. Tokluk hissinin Ramazan ayında daha uzun devam edebilmesi ve aynı zamanda açlık hissinin de daha erken duyulmamasında özellikle de posalı olan besinlerin daha çok tüketilmesi, oldukça etkili olabilir. Ramazan ayı diyeti yapılırken, sahur vaktinde daha uzun zaman tokluk verecek besinlerin tüketilmesi, kişiye rahat bir oruç geçirtecektir.

Ramazan Ayında İftarda Ne Yenmeli?

Ramazan ayında iftarda ne yenmeli? Ramazan ayında yapılacak diyet programı, rahat bir oruç zamanı geçirebilmek adına oldukça önemlidir. Bu anlamda da Ramazan ayı diyetinde sahur öğünü ne kadar önemli ise aslında iftar öğünü de o kadar önemlidir. Ramazan diyeti yapılırken iftarda şu noktalara dikkat etmenizi tavsiye ederiz:

  • Gün boyunca devam eden açlık süresinin ardından iftar öğününde besin tüketimi, fazla ve hızlı porsiyonlar şeklinde olmamalıdır. Hızlı şekilde tüketilen yemekler, mide krampları, hazımsızlık gibi sağlık problemlerine sebep olabilir. Bu noktada midede türlü rahatsızlıklar meydana gelmemesi ve fazla şekilde besin tüketiminin engellenebilmesi açısından öncelikle 1-2 bardak kadar su tüketilmesi gerekir. Ardından çorba içilmesi ve sonra ana yemek tüketilmeden öncesinde ise 5-10 dakika kadar yemeğe bir ara verilmesi tavsiye edilir.
  • Toplumuzda iftar sofraları genelde kalabalık olur ve yemek türleri de oldukça zengin sunulur. Bu nedenle tüketilen besinlerin bu noktada porsiyon ölçüsüne yeteri kadar dikkat edilmez. Ama sindirim problemlerinin olmaması ve kalorilerin çok fazla olmaması açısından seçilen yemek türleri daha önemli bir duruma gelir.
  • Ramazan ayında iftarda ne yenmeli? Bu noktada iftar menüleri içerisinde fast-food veya kızartma tarzı yağ oranı çok yüksek olan besinlerin olmamasına dikkat edilmelidir.
  • İftar sofralarında bakliyat veya sebze yemekleri gibi bazı ana yemek türleri yer almalıdır. Ayrıca sulu yemekler içerisinde dana eti, tavuk eti veya kıyma varsa yemekler yapılırken ekstra şekilde yağ ilave edilmemeli ve et tamamen kendi yağıyla beraber pişirilmelidir.
  • Köfte, tavuk eti, balık gibi bazı et yemekleri yenilecekse bu yemekler kızartma yöntemi kullanılarak pişirilmemelidir; bu yemekler ya ızgara ya da fırın yöntemi ile pişirilmelidir.
  • Günlük olarak besin değeri gereksinimin karşılaşabilmesi açısından ana yemeklerle beraber cacık, salata, ayran ve yoğurt gibi besinler, iftar sofralarında yer almalıdır.
  • Ayrıca Ramazan ayı diyeti boyunca asitli içeceklerden ve şekerli kompostolardan da uzak durulması önerilir.

Yorum gönder