Ramazan’da Kilo Vermek İçin Ne Yapabiliriz?
Ramazan’da kilo vermek için ne yapabiliriz ve nasıl sağlıklı beslenebiliriz? Öncelikle yalnızca oruç tutarak kilo vermeyi düşünenler, yanılgı içinde olabilirler. Ramazan ayında beslenme saatlerinin değişikliği ve şekli sebebiyle vücut kısa süreli bir dengesizlik yaşayabilir. Ayrıca uzun süren açlıktan dolayı kan şekerinde tehlikeli düşüşler olabileceğinden, bu dönemde diyet yapmayı düşünenler doktorlarına başvurmayı düşünmelidir. Ezan vaktine doğru artan sinir ve baş ağrısı gibi semptomların başlıca sebebi de gene kan şekerinin düşmeye başlamasından ötürü meydana gelir. Ramazan ayında yapılan en büyük yanlışlardan bir diğeri, uzun süreli açlıktan ötürü meydana gelen metabolizma yavaşlamasından dolayı kilo almaya daha elverişli bir durumda olunur. Bu sebeplerden ötürü oruç tutarken bir beslenme programı uygulamalıyız.
Oruç tutarken insanların geneli iftar ve sahur olmak üzere yalnızca iki öğün beslenme şekli uygularlar. Anca bu iki öğüne sığdırdığınız beslenme şeklini birkaç öğüne yaymak, gıdalardan yeterli besin öğelerini alabilmemizi ve aynı zamanda dengeli beslenebilmemizi sağlar. Örneğin iftar vakti geldiğinde ilk olarak daha hafif ve protein değeri yüksek kahvaltılık yiyeceklerle açmak, sofradan doymadan kalkmak ve birkaç saat sonra ana öğün şeklinde beslenmek hem yavaşlayan metabolizmaya yüklenmenizin önüne geçer hem şişkinlik hissi yaşatmaz hem de daha dengeli beslenebilmemizi sağlayacaktır.
Dikkat etmeniz gereken en önemli konulardan biri, uzun süre besinden mahrum kalan bağırsakların tembelleşmesinin önüne geçmelisiniz. Bunu yapmak için prebiyotik besinler tercih edilmeli. Aksi halde yalnızca kilo değil kabızlık gibi bağırsak problemlerine de sebep olabilir. Yemek yedikten sonra hareketsiz kalmanın önüne geçmek için 1 saatlik yürüyüşlere zaman ayırmanızda önem var.
Dengeli Beslenmeye Özen Gösterin
Oruç tutarken iftar ve sahur yemeklerinde her zamankinden daha fazla dengeli beslenmeye özen göstermemiz gerekir. Ramazan ayında özellikle sıvı ihtiyacı, mineral, vitamin, potasyum, lif ve protein gibi besin değeri yüksek besinlere yer açmalısınız. Bu besin değeri yüksek besinler, uzun süren açlık anlarında kan şekerimizin düşmesi ve gün boyunca ihtiyaç duyacağımız enerjiyi sağlamaya yarar. Bunun için yemekten önce ve yemekten sonra bol su içmeyi ve sebze tüketmeyi ihmal etmemelisiniz. Örneğin:
Sahurda: Sahurda tercih edilmesi gereken yiyeceklerin glisemik indeksleri düşük olmalıdır. Süt, kuru kayısı, nohut, fasulye, ceviz, fındık gibi besinler kolay kana karışmaz. Bu sayede hem sağlıklı beslenmiş hem de zor acıkabilirsiniz. Ayrıca bol baharatlı, acılı, tuzlu ve çok tatlı besinler vücudun su ihtiyacını arttırarak susatabileceği gibi kilo almanıza sebep olabilir. Dikkat etmeniz gereken diğer konu da kahvaltıdan hemen sonra yatmamanız. Ek gıda olarak muhakkak domates, salatalık, süt ve peynir gibi gıdaları yiyecek listenize eklemelisiniz.
İftarda: Beslenmeye başlamadan önce bol su tüketin ve mümkünse menüye çorba ekleyin. Ayrıca ana yemeğe başlamadan önce en az bir saat ara vermeye çalışın. Böyle bir imkânınız varsa, olabildiğince yavaş yemeye özen gösterin. Yavaş yerseniz daha fazla yemenizin önüne geçebilir, tansiyonunuzun çıkmasına sebep olabilir ve metabolizmanıza fazla yüklenmenize sebep olabilir.
Öte yandan sahur ve iftar yemeklerinde yüksek karbonhidratlı besin değeri açısından iddialı olmayan hamur işi yiyecekleri yemeyi kesmelisiniz. Bu yiyeceklere sahurda sık tercih edilebilen patates gibi yüksek nişastalı sebzeler de dahil. Bunun yerine daha çok buharda da pişirebileceğiniz proteinli besinler ve tatlı yerine meyve gibi besinleri tercih edebilirsiniz.
İftardan Sonra Tüketmemiz Gereken Tatlılar Nelerdir?
İftar yemeklerinden sonra zaten sindirim sistemi ve metabolizma olması gerektiğinden daha fazla baskı altında kalırlar. Bu sebepten ötürü iftardan sofralarının vazgeçilmezlerinden olan yemek sonrası tatlılar için hafif veya sütlü tatlılar tercih edilmeli. Aynı zamanda dondurmalar da hafif tatlılardan olabilir ancak gene de en iyi tercih doğal tatlılar olan meyvelerdir.
Yorum gönder