×

Retroaktif Kıskançlık Nedir?

rekroaktif kıskançlık nedir

Retroaktif Kıskançlık Nedir?

Günümüzde kıskançlık oldukça büyük bir sorun haline gelmektedir. Buna bağlı olarak pek çok kişi rekroaktif kıskançlık nedir sorusuna yanıt aramaktadır. Rekroaktif kıskançlık, kişilerin eşlerinin ya da sevgililerinin geçmişte yaşadıkları ilişkiden kıskanmaları anlamına gelmektedir. Rekroaktif kıskançlığa sahip olan kişiler, partnerlerini daha önceden yaşadıkları ilişkiden dolayı sürekli olarak suçlarlar ve psikolojik olarak bir baskı oluştururlar. Bu da ilişki içinde bir güven sorununun doğmasına neden olur. Kişiler böyle davranmaya devam ettikleri sürece ilişkilerinde hep bir sorun ve mutsuzluk hakim olacaktır. Peki, pek çok kişinin merak ettiği konulardan birisi olan rekroaktif kıskançlık ile ilgili pek çok diğer detaylar neler olabilir?

rekroaktif kıskançlık nedir

İnsanlar Neden kıskanır?

Sevgilim rekroaktif kıskanç diyen pek çok kişi, insan neden kıskanır sorusuna yanıt aramaktadır. ilişki için hemen hemen herkes sevdiği kişiyi belli başlı sebeplerden dolayı kıskanır. Bu, oldukça normal bir davranış biçimidir. Fakat kıskançlığın da dozları vardır. Bu nedenle kişileri esir alan kıskançlık türleri vardır ve bu türlerin kendi içinde ortaya çıkardığı tepkiler yer almaktadır. Bu kıskançlık türleri şu şekilde belirtilmiştir;

  • İlk kıskançlık türü anormal ya da patalojik kıskançlıktır. Bu kıskançlık türünde kişiler, tepkilerini aşırı vermektedir. Hatta şiddet içeren duyguların yoğun olduğu da görülmektedir. Duygu düşünce ve davranışlar, normale göre daha aşırı bir şekilde görülebilir.
  • İkinci kıskançlık türü olarak da rekroaktif kıskançlık belirtilmektedir. Bu kıskançlığın tecrübe edilmesiyle kişilerde olumsuz bir takım duygu ve düşünceler ortaya çıkmaktadır. Kişilerin eşlerinin geçmişini sorgulamaya başlaması ile birlikte korku, öfke, güvensizlik, şüphe ve diğer pek çok olumsuz davranış baş göstermektedir. Buna bağlı olarak kişiler ilişkileri hakkında olmayan düşünceleri de ortaya çıkarabilirler. Bu da doğal olarak kıskançlık duygusunu daha fazla körüklemektedir.

Çevresinde rekroaktif ve okb sorunu yaşayan pek çok kişi, bu kıskançlık türünün tam olarak ne olduğunu bilmek istemektedirler. Peki, rekroaktif kıskançlık bir hastalık mı?

Rekroaktif Kıskançlık Bir Hastalık Mı?

Eşlerinde rekroaktif kıskançlık belirtileri gören pek çok kişi, rekroaktif kıskançlık bir hastalık mı sorusuna yanıt aramaktadır. Rekroaktif kıskançlık, kıskançlık aşırı bir düzeyde olmasıyla birlikte hastalık düzeyinde olduğu kabul edilir. Buna bağlı olarak bu kıskançlık türü, sanrı bozuklukları içinde değerlendirilir. Buna bağlı olarak, rekroaktif kıskançlık bir hastalık sayılır.

Rekroaktif Kıskançlık Kimlerde Görülür?

Rekroaktif kıskançlığın bir hastalık olarak ele alınması ile birlikte, bu kıskançlık türünün kimlerde görüldüğü de pek çok kişi tarafında merak edilmektedir. Peki, çiftleri oldukça zor bir duruma sokan okb kıskançlık genellikle kimlerde görülmektedir? Bu hastalık türü özellikle takıntılı ve saplantılı bir kişilik özelliğine sahip olan kişilerde daha sık bir şekilde rastlanmaktadır.

Erkeklerde Rekroaktif Kıskançlık

Rekroaktif kıskançlığa sahip olan kişiler genellikle ilişkilerinin bitmesine ve terk edilmeye tahammül edemezler. Fakat rekroaktif kıskançlıkta verilen tepkiler genellikle kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Bu kıskançlık türünün nedenleri de kişiden kişiye ve özellikle de cinsiyetten cinsiyete değişiklik gösterir. Sevgilim rekroaktif kıskanç diyen bir kadın için, erkeklerin nedenleri cinsel ilişki bakımından kıyaslanma, performans kaygısı, terk edilme ve önceki partnerin daha iyi olduğu düşüncesinin yer almasıdır. Erkeklerin kıskançlık duygusu kadınlara göre daha az baskın olmasına rağmen kontrol etmeleri onlara göre daha zor olabilmektedir.

Kadınlarda Rekroaktif Kıskançlık

Kadınlarda rekroaktif kıskançlık belirtileri ve nedenleri ise erkeklere göre oldukça farklı olabilmektedir. Rekroaktif kıskançlığa sahip olan bir kadında ise, kaybet korkusu ve eşlerinin eski ilişkilerine dönmek istedikleri düşüncesinin yer almasıdır. Kadınlarda rekroktif kıskançlık çıkmasının nedenleri bu şekilde belirtilmiştir. Kadınlar erkeklere göre daha fazla kıskanç olmalarına rağmen bu duygularını daha iyi tolere edebilmektedirler.

Rekroaktif Kıskançlığın Bir Tedavisi Var Mı?

Rekroaktif kıskançlığın bir hastalık olarak ele alınmasıyla pek çok kişi, rekroaktik kıskançlık testi ve rekroaktif kıskançlık psikolog gibi konularda araştırma içine girmişlerdir. Eğer rekroaktif kıskançlığa sahip olan bir kişinin ileri derecede kişilik bozukluğu ve psikolojik rahatsızlığı bulunmuyorsa, bu kıskançlığın tedavisi mümkün olmamaktadır. Fakat kıskançlık kontrolden çıkıp hastalık düzeyine gelmişse terapiler yeterli olmayabilir. Buna bağlı olarak kişilerin bir psikiyatristen psikolojik destek alamsı gerekebilir. Güven duygusu zedelenmiş olan bu kişilerin bu tarz tepkiler vermesi oldukça normaldir ve tedavisi de sağlanabilmektedir.

Retroaktif Kıskançlıktan Kurtulmak İçin Neler Yapmalı?

Sevgilisi ya da eşi rekroaktif kıskançlığa sahip olan pek çok kişi, bu durumun nasıl aşılacağını da merak etmektedir. Bir hastalık olarak ele alınan bu kıskançlık türünde kişiler, rekroaktif kıskançlıktan kurtulmak için neler yapmalı sorusuna yanıt aramaktadır. Kişiler ilk olarak eşlerinin ya da sevgililerinin güven duygularını tazelemelidirler.

Bu kıskançlık türü kişilerin eşlerinin eski ilişkilerine dönmelerinde korkmalarında ya da pek çok diğer sebepten dolayı geçmişe yönelik kıskaçlıklar yaşamaktadırlar. Pek çok ilişkinin en ciddi sorunlarından biri olan kıskançlığın hastalık boyutuna gelmesi, çiftlerin işini daha da zorlaştırabilmektedir. Buna bağlı olarak, pek çok çift bu kıskançlıktan kurtulma için belirli yöntemlere başvurmaktadır. Eğer eşinizin güven duygusunu tekrar sağlamakta zorlanıyorsanız, yapılması gereken çift terapisi almaktır.

Fakat kıskançlığın hastalık düzeyine gelmesi ve saldırganlaşma gibi durumlarda kişilerin psikolojik tedavi görmesi mecburdur. Aksi takdirde, bu kıskançlığın çözülmesi için terapiler yeterli olmayacaktır. Böylece ilişkilerde sorun hiçbir zaman bitmeyecektir.

Yorum gönder