×

Rutherfordiyum ve Kullanım Alanları

rutherfordiyum ve kullanım alanları

Rutherfordiyum ve Kullanım Alanları

Bu makalemizde rutherfordiyum nedir, özellikleri nelerdir, rutherfordiyum ve kullanım alanları nelerdir vb. soruların tüm cevabı vardır. Periyodik tablonun 4B grubunda yer alır. 104 olarak bilinen atom numarası vardır. 1964 yılında 104 numaralı olmak üzere bir element keşfetmiştir. Rutherfordiyum adlı elementin bir diğer adı da kurçatovyum da denilmektedir. Sovyetler 22 iyonu bombalamışlardır bunların kütle numarası 260 saniye olarak iddia edilmiştir. Elementin yarı ömrü 0.1 saniye olduğu keşfedilmiştir. Amerikalı araştırmalar prosedürü takip etmemiştir. Doğada bulunamadığından dolayı yapay olarak üretilir. Bu sebepten dolayı bilinen biyolojik bir rolü bulunmamaktadır. Rutherfordiyum Albert Ghiorso tarafından bulunmuştur. 1969 yılında keşfedilmiştir. RF harfleri ile gösterilir. Nötron sayısı 157 olarak bilinir. Radyoaktif bir element olduğu söylenip erime ve kaynama noktasının tahmini olarak 2100 °C olarak bilinir. Zararlı bir elementtir. Doğada bulunamaz. Daha çok laboratuvar ortamında elde edilir.

rutherfordiyum ve kullanım alanları

Rutherfordiyum Özellikleri

Rutherfordiyum özellikleri şunlardır. Oda sıcaklığında olursa eğer katı bir metaldir. Amerikalı araştırmacılar tarafından arkadaşları ile birlikte bulunmuştur. Sovyet bilim adamları elementin pozitif tanımlanmasını bildirmiştir. Bomba yapımında kullanılır. Yarı ömrü 4-5 saniye olan bir element ortaya çıkmıştır. 70 Saniyelik bir ömre sahip olan 104 element olarak bilinir. Bu önemli elementin doğal yolla ortaya çıkması mümkün olmadığı için laboratuvar ortamlarında sentetik bir şekilde üretilir. Bu sebeple çok fazla üretilmediği için herhangi bir kullanım alanı bulunmaz. Aynı zamanda ayetler atomları da kısa bir süre içinde bozulmaktadır. Pek çok çalışmacı Grup bu elektron hakkında birbirinden farklı prosedürler izlemişlerdir. Elle temas edilemez. Ağır bir elementtir. 10 dakikalık ömre sahiptir. Zararlı bir element olarak daha söylenebilir. Proton sayısı 104 olarak bilinir. Bu element çok az miktarlarda üretilmiştir ve sebebi bilinmemektedir.1997 yılına kadar onaylanmamıştır.

Kütle Numarası

Kütle numarası 258 olan atomların yarılanma ömürleri yaklaşık olarak 3 ile 4 saniye arasında değişmektedir. Yarılama ömürleri bittikten sonra oltaya izotoplar çıkmaktadır. Ortaya çıkan ikinci izotopların yarılama ömürleri diğerlerine göre daha uzundur. Bu element Alfa parçalanmaları üzerinde toplayan bir elementtir. Aynı zamanda Çok kapsamlı bir element olduğu yapılan araştırmalar sonucu ortaya çıkarılmıştır. Bu elementi doğada serbest bir halde bulmak mümkün değildir. Bu sebeple laboratuvar ortamlarında sentetik olarak üretilmektedir. Bu durum sonucunda biyolojik etkinliği bulunmamaktadır. Bu elementin kullanım alanı sadece kimyasal Araştırmalar ve kimyasal deneylerdir. 22 karbon yerine 12 karbon ile bombardıman sağlanmıştır. Alman çalışanlar ile Sovyet çalışanlar arasında aynı atomun bulunamamıştır. Her iki ülkenin bilim insanları da farklı atomlar bulmuştur. Süper ağır elementlerden biridir.

Yorum gönder