×

Sağlıklı İlişki Nedir?

Sağlıklı ilişki nedir

Sağlıklı İlişki Nedir?

Sağlıklı ilişki nedir? Sorusu pek çok kişinin düşündüğü ve araştırdığı bir sorudur. Sağlıklı bir ilişki iki tarafın da mutlu ve huzurlu olduğu, sevme, sevilme, desteklenme, takdir görme, sosyal ve cinsel ihtiyaçlar gibi ihtiyaçlarının karşılandığı ve kendi öz benliklerini yitirmeden, “biz” olabildikleri bir ilişkidir. İlişki öncelikle iki sağlıklı birey ister, o zaman sevgi, saygı, hoşgörü kendiliğinden olur. Anlaşmazlıklar olsa bile, böyle bir ilişki sevgi ve saygı temelleri üzerine kurulu olduğundan, tarafların da mevcut sorunlarla daha kolay başa çıkabilme becerileri gelişir. İlişkilerde yapılan birçok hatanın farkına varılıp o hatalar yapılmaz ise sağlıklı bir ilişkiye ilk adım atılmış sayılır.

Sağlıklı ilişki nedir

Sağlıklı Bir İlişkide Yapılmaması Gerekenler

Mükemmel ve sağlıklı bir ilişkide yapılmaması gerekenler ve dikkat edilmesi gereken belirli durumlar bulunmaktadır. Geçmişi yaşadığınız ilişkiyi yeniden kuracağınız ilişkiye taşımayın.  Eski ilişkilerinizle yeni ilişkilerinizi kıyaslamayın. Daha önceki ilişkilere dair yorum yapmaktan, ön yargılı olmaktan kaçının. Kesin hüküm verip sende eskisi gibisin demek kişinin sevilmediğini sizin geçmiş ilişkinizi unutmadığınız düşüncesini aklına getirir. Bugününüze bakın; mutlaka yeni bir sayfa açın. Eğer bu gücü kendinizde bulamıyorsanız yeni bir ilişkiye başlamadan önce kendinize zaman ayırın ve kendinizle ilgilenin.

Eski ilişkinizi kendinizde bitirememişken yeni bir ilişkiye başlamak hem size hem karşınızdakini zarar verir. Ve sizi karşınızdakinin duygularıyla oynamak konumuna düşürür. Kıskanmak, kıskandırmak sevgiden değil, özgüven eksikliği nedenidir. Kıskançlık, aşırı sahiplenme, sevgiden dolayı oluşmaz. Kıskançlığı oluşturan şey, kişinin kendisine olan güveninin eksikliğidir ve aşırı sahiplenme ihtiyacının altında karşı tarafı kaybetme korkusu yatar. Bu korku, ilişkide tehlikeli boyutlara kadar uzanan düşüncelere ve eylemlere zemin hazırlayabilir. Maalesef günümüz kadın cinayetlerine baktığımızda, pek çoğunun altında kontrol edilemeyen öfke ve kıskançlık krizleri yatıyor. İlişkinize bir başkasını örnek göstererek kıskandırmak ilişkiye ciddi zarar veren bir davranıştır. Bunun bilincinde olmak gerekir.

Küsmek çocukça bir davranışıdır. İlişkilerde en önemli unsur iletişimdir. Sağlıklı bir ilişkide bu tarz davranışlar sergilenmez. Birbirini yanlış anlayan ve konuşup anlatılmayan olaylar ve durumlar ise ilişkinin bitmesine neden olan en önemli etkenlerden biridir.  Sizden çekinmeyen, yargılanmaktan korkmayan size de aynı şekilde yaklaşan bir biriyle ilişkiniz daha sağlıklı olacaktır. Paylaşarak, bir şeyler yapmakla birlikte kendi yapmak istediklerinizden, hayallerinizden, hobilerinizden vazgeçmeyin. Karşınızdakini karşı net olmanın iyi bir yönü de beklentilerinizi bilir ona göre davranışlar sergiler. Çekingenlik gösterip karşımızdakini karışıklık içinde bırakmamız bizi üzebilir. Beklentiler gerçekleşmediğinde hayal kırıklığı yaşamayın. Her zaman iletişim kurmaktan yana olun. Bu olgunluğu gösteremiyorsanız destek almanızda fayda var.

Sağlıklı Bir İlişki İçin Kendinize Değer Verin

Biriyle birliktelik yaşandığı zaman, kişinin olumlu ve olumsuz özelliklerini, kendi algımızda istediğimiz gibi şekillendirebiliyoruz. Belki bu şekilde, olası bir hayal kırıklığından kaçınıyoruz. “İlk başlarda bu huyu beni rahatsız etmiyordu ama artık tahammül edemiyorum” gibi sözlerin sebebi başta bizi rahatsız edebilecek özellikleri göz ardı ediyoruz. Bunu yaparak da, kafamızda ideal eş kavramı oluşturuyoruz. Başlangıçtaki heyecanla bunu yaparken farkındalığımız o kadar düşük oluyor ki, kafamızda idealleştirdiğimiz eş, bizim için karşıdaki kişinin gerçekliğini oluşturuyor. Zamanla bu gerçeklik bozulmaya başladığında ise, karşımızdaki kişinin başlangıçta gözümüze batmayan özellikleri, sonradan rahatsız etmeye başlar. Bu sebeple ilişkilerin başında, birbirini olduğu gibi kabul etmek en önemli faktörlerden biri oluyor. Karşınızdakini mutlu etmek için kendinizden ödün vermeyin.  Herkesin kendine karşı özel alanı olmalı ama bir araya geldiğinizde “biz” olabileceğiniz bir ilişkiniz olmalıdır. İlişkinize dair isteklerinizi, beklentilerinizi, ihtiyaçlarınızı samimiyetle ifade edin. Netlik ilişkinizde olabilecek kargaşaları ortadan kaldırır.  Doğru veya yanlış bir ilişkide netlik olursa akıllara birçok soru yerine tek bir soru (gerçek soruyu) getirir ve çözümü de bu soruya göre çözülebilir.

Problemlerde Bir Birinize Destek Olmak Sağlıklı İlişkinin Temeli

Sağlıklı bir ilişki de çıkan problem ve sorunlarda çözüme ulaşmaya çalışıyor. Hatalar söylenerek çözüm bulunamaz. Problem ortadan kalktığı zaman hatalar tekrarlanmasın diye güzel bir dille açıklama yapılabilir. Bazen yaşanan problemler çözümsüz gözükebilir. İşin içinden çıkılamaz gibi hissettirir ve ilişki içindeki kişiler birbirlerine karşı tamamen olumsuz bir tutum içine girebilirler. Önemli olan problemlerin çözülmesinden ziyade, partnerler tarafından sorunların ele alınış şeklidir. Sorun her ne olursa olsun, sağlıklı iletişim ve saygı çerçevesinde, yaşanılan problem sağlıklı olarak ele alınabilir. Sorun tamamen ortadan kalkmasa da, bu yolla en azından yıkıcı etkisi biraz daha hafifler ve çiftler arasındaki kopukluğun önüne geçer. Psikolog Gottman’ın güzel bir sözü vardır: “Aşkınızın ve evliliğinizin uzun sürmesinin yolu, sevdiğinize değer vermeniz ve o hayatınızda olduğu için şanslı hissetmenizdir. Ve bu değer duygusunu, çiftler ilişki içinde birlikte geliştirirler.”

Sağlıklı Bir İlişkide Olduğunuzun İşaretleri

Kişilerin sağlıklı ilişki göstergeleri ile ilişkilerinin nasıl olduğunu anlamaları mümkündür. Başka kimseye söyleyemediğinizi onunla gönül rahatlığıyla anlatabiliyorsanız, bir nevi sizin sırdaşınız olabilecek kadar güvenebiliyorsanız, zayıf anlarınız/ yanlarınızı görmesine izin veriyorsanız ve ona saygı duyuyorsanız, değiştirmeye çalışmıyorsanız, aynı fikirde olmamaktan korkuyorsanız, kavga bile etseniz size saygı duyacağına ve kabaca başından savurmayacağından emin iseniz bu durumda sağlıklı bir ilişkiniz var demektir.

Yakın olduğunuz insanlarla kendiliğinizi ortaya çıkarırsınız fakat çok samimi olmadığınız insanlarla gerçek yüzünüzü ortaya çıkarmazsınız, bu doğal normal bir davranıştır. Tabi ki doğru ilişki olunca o kişiye yakın hissedecek ve de gerçek kendiliğinizi ortaya çıkaracaksınız! Bu yüzden böyle bir sıkıntıyla karşılaşmazsınız, kendi gerçek benliğinizi ortaya çıkarabilirsiniz. Doğru kişiyle bir arada olduğunuz zaman kavga etmenizin nedeni yolunda gitmeyen şeyleri birbirinizle konuşmak istemezsiniz. Durduk yere sırf ego tatmini için kavga etmek istemezsiniz. Kavga amacınız sadece yanlış giden noktaların nasıl düzeltilebileceği ve de nasıl doğru gitmesinin sağlanabileceğine yönelik olur. Böylelikle ilişkide düzgün gitmeyen yanları tespit eder ve de ilişkinizin güçlenmesini sağladığınız gibi, ilişkideki doyumunuzu da artırırsınız.

Yorum gönder