×

Sağlıklı Tüketim Ne Şekilde Olmalıdır?

Sağlıklı tüketim

Sağlıklı Tüketim Ne Şekilde Olmalıdır?

Sağlıklı tüketim gerek bedenin gerek de bünye halinin muhafaza edilmesi yönünden en mühim hususlardan bir şeklidir. Bebeklerde ana sütü ya da başka destekleyiciler ile start alan durumdan, erişkinlik ve olgunluk zamanına dek her yaş grubunda sağlıklı ve kaliteli tüketim hususunda ihtiyaçların devam ettirilmesi, rahatsızlıklardan kaçmak ve uygun beden formuna sahip olmak yönünden fazla önem arz ediyor. Bedende gündelik görevlerin sıkıntısız bir biçimde yapılabilmesi için bütün gıda çeşitlerinin tam bir biçimde giderilmesi lazımdır. Bunun gerçekleştirilmesi için kaliteli ve düzenli bir yeme içme düzeni zorunludur. Buna takviye olarak her çeşit kişi için fazla kilolu olma, sinüzit ya da kronik bir sürü problem çeşidi için en mühim risk etmenleri arasında yer edinir. Bunun yüzünden sağlıklı yeme içme ve kalori gereksinimini uygun enerji edinimi ile vücut ağırlığınım uygun düzeyde olması, problemlerden kaçınmak ve güzel bir yaşam devam ettirebilmek adına aşırı mühimdir. Bütün bu sebeplerden dolayı, küçüklükten olgunluğa dek birey hayatının bütün zamanında sağlıklı yeme içme hususunda lazım olan özeni uygulamalı ve bu hususta doğru hareket etmeye önem göstermelidir.

Sağlıklı tüketim

İyi Şekilde Besleme Nedir?

İnsan bedeninde gündelik işlevlerin yapılabilmesi için gıdalara gerek duyulur. Yenilen gıdalar bedende fiziki aktivite ve biyolojik görevler için lazım olan enerji deposunu sağlar. Tükettiğimiz gıdaların içinde yer bulan üç ana gıda ögesi vardır. Bunlar karb., protein ve yağlardır. Besin çeşitleri şeklinde isimlendirilen bu üç ana gruba takviye olarak küçük besin çeşitleri olan vitamin ve mineraller de bu gıdalarla beraber bünyeye sokulması gereken öbür etmenlerdir. Vücudumuzdaki bütün sistemlerin sıkıntısız bir halde aktif olması, hormonlar ve beden salınımlarının iyi bir halde yapılması, önemli yeteneklerle beraber sağlıklı bir şekilde sürdürülmesi için vitamin ve minerallere olan ihtiyaçlarının tam manada giderilmesi aşırı fazla önemi bulunur. Üstelik metabolizma başta olmak üzere bedende bir sürü sistemin şeklinin muhafaza edilebilmesi sadece sağlıklı ve kaliteli bir tüketim planının yapılması ile sağlanır. Kaliteli tüketim, en saf manasıyla tüm ana ve küçük besin ihtiyaçlarını önemli ölçüde içeren, aynı anda kişinin gerek hissettiği enerji düzeyini tam manada gideren, uygun ağırlığın muhafaza edilmesi için lazım olan tüketim çeşididir. Her kişinin beden formu, yaşı, kadın erkek farklılığı ve sağlık hali birbirinden değişik olduğundan sağlıklı tüketim hali olarak isimlendirilecek tek bir program söz konusu olmaz. Kaliteli yeme içme listesi, genel manada çerçevesi belli olmasına rağmen insana has şekilde uzmanlar ile yapılır.

Doğru Beslenme Niçin Önem Arz Eder?

Beden işlevlerinin iyi bir halde devam ettirilebilmesi için protein, karb, yağ ve gerekli mikro gıdalarla beraber yeterli ölçüde bünyeye sokmak gerekir. Bunun için her gıda çeşidinden önemli ölçüde ve fazla abartmadan yenilmeli, rejimde farklılık yapılmalıdır.

Almamız Gereken Ana Besin Ögeleri

Proteinler: Bu besin inşa edici ve hasar giderici gıda şeklinde de isimlendirilir ve birey bedeninin bünyesinde çok fazla yer edinen bir gıdadır. Zihinsel ve bedensel görevlerin takviye edilmesi, önemli yeteneklerin yapılması ve bunun için lazım olan gücün üretilmesi, immün sistemine bağlı ögelerin ve kanın yapısının iyi şekilde sürdürülebilmesi ve daha bir sürü görevin meydana gelmesi için protein ihtiyacı bütün olarak giderilmelidir.

Karbonhidratlar: Bedenimizin ana enerji deposu olan karb. ; en çok tahıllar, kuru gıdalar(yulaf vb.)  ve taze gıdalarda bulunur. Kaliteli tüketim amaçlayan kişilerin bu ihtiyaçlarını tam manada gidermeye dikkat ederken bunları işlenmiş ürün ve besin değeri azaltılmış gıdalar yerine lif, vitamin ve mineral açısından zengin olan kaliteli karb. kaynaklarını (tam tahıllı gıdalar, kuru baklagiller vb.) yenmelidir. Bu şekilde yağlanma kontrolü yapılırken aynı manada enerji ve zihin durumundaki değişimin de önüne geçilerek, kandaki şeker miktarı uygun bir seviyede kalır.

Yağlar: Bir öbür besin çeşidi de yağlar, ağırlık çoğalmasıyla en fazla alakalı olan ve seviyeli biçimde alınması önem arz eden besin çeşididir. Bununla beraber beden işlevlerinin eksiksiz bir biçimde sürmesi için ve özellikle de hormonsal düzeninin muhafaza edilmesi yönünden bedenin gereksinim hissettiği yağ oranı sağlıklı besinlerden tam şekilde alınmalıdır. Hayvansal esanslı katı yağlar ve margarin gibi fabrikasyon yağlardan olabildiğince kaçınılmalı, bu sağlıksız gıdaların yerine zeytin yağı, tereyağı ve balık yağı gibi gıdalarım yenilmesine dikkat edilmelidir. Yağ ihtiyacı giderilirken bunun yalnızca gıdalara konulan yağlardan meydana gelmediği; kırmızı et, inek sütü, balık gibi ürünlerin bünyelerinde de mühim seviyede yağın olduğu akıllardan asla kaçmamalıdır.

Yorum gönder