×

Samaryum Elementi

Samaryum elementi

Samaryum Elementi

Samaryum elementi, kalıcı mıknatıslarda rahatlıkla kullanılabilen bir bileşen olarak bilinmektedir. Genelde nadir toprak elementleri ailesi içinde olan fakat “nadir olmayan” elementler arasında bulunur.

Samaryum elementi toprak elementleri arasında bulunan nadir bir elementtir. Samaryum elementi, genel olarak aydınlatma sistemleri ve mıknatıslarda kullanılmaktadır. Samaryum elementi bazı kanser hastalıklarının tedavilerinde de faydalanılan bir elementtir. Yüksek manyetik özelliklere sahip olduğu için tercih edilen bir metaldir. Samaryum elementi İsviçreli bir bilim adamı tarafından tespit ettiği, Fransız olan bir kimyager tarafından izole edilmiştir ve Rus bir albayın ismini almıştır.

Samaryum elementi

Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri

Samaryum elementinin kimyasal simgesi “Sm” olarak bilinmektedir.

Atom numarası 62, atom ağırlığı 150,36, yoğunluğu 7,52 olarak belirlenmiştir. Erime noktası 1074 derece olan samaryum elementinin kaynama noktası 1794 derecedir. Bu element nasir toprak elementleri arasında bulunur. Samaryum elementinin Kristal yapısı trigonal olarak belirlenmiştir.

Vücut merkezli kübik bir faza dönüşmesi için 922 dereceye ihtiyacı bulunur. Gümüşi ve uçucu bir metaldir. Bu element sertliği ve yoğunlu nedeni ile çinko elementi ile benzerlik göstermektedir.

Samaryumun, Elektropozitifliği çok fazla yüksektir.

Samaryum elementi bileşikleri pembe ve sarı renklerinin tonları arasındadır. Element havada basit bir şekilde okside olabilir. Yaklaşık olarak havada  150 derecede kendiliğinden tutuşur. Samaryum elementi mineral yağları içerisinde kademe kademe oksitlenerek yüzeyde grimsi bir sarı toz oluşturur. Elementin en yaygın bileşenleri ise monoksit, monokalkojenitler ve iyodür olarak bilinmektedir. Bu nedenle organik bileşikler de oluşturulabilir. Samaryum elementi bileşikler yaklaşık olarak manyetik özelliklerini kaybetmeden yaklaşık 700 derecenin üzerinde olan sıcaklıklara dayanabilir. Lântanitler arasında manyetik momenti en az ekin lantan ve lütesyumdan sonra 3. sırada yer alır.

Metalik olan samaryum argon gazlarla sızdırmaz bir ortamda saklanmaya uygundur. Soğuk su ile oldukça yavaş reaksiyona girer. Samaryum hidroksit oluşturmak için de sıcak su ile çok hızlı bir şekilde reaksiyona girebilmektedir. Seyreltik sülfürik asit içerisinde rahat bir şekilde eriyebilir. Elementin en dengede olan oksidi seskioksittir. Samaryum elementi, trivalent sülfür, selenit, tellürür ve iki değerlikli olan kalsiyojenitleri oluşturabilir. Samaryum elementine oda sıcaklığında basınç uygulandığı zaman yarı iletken metalik hale dönüşebilir.

Doğada oldukça azdır. Yerkabuğunda fazla bulunan elementler içinde 40. Sırada bulunur. Lântanitler içerisinde en bol beşinci elementtir. Nadir bir toprak elementi olmasına rağmen birçok elementten daha fazla bulunur. Doğada bulunan en saf bir elementlerden bir tanesidir. Kalay elementinden daha yaygındır. En yaygın olarak bilinen samaryum mineralleri; şerit, gadolinit, samarskit, monazit, bastnasittir ve florenkittir. Bastnasit ve monazit, en önemli ticari kaynaklar arsında yer alır. Uçucu özelliğe sahip olan bu element minerallerden kolay bir şekilde ayrışır.

Samaryum Elementi Kullanım Alanları

Samaryum elementinin en yaygın kullanımı normal ve kalıcı olan mıknatıslardır. Sinema aydınlatmaları ve kanser tedavilerinde de yaygın bir şekilde kullanılabilen bir elementtir. Samaryum kimyasal olan sentezlerde indirgeme maddesi olarak kullanılmaktadır. Ayrıca samaryum elementi birtakım kimyasal reaksiyonlarda ideal bir katalizördür. Samaryum elementi röntgen lazerleri, radyoaktif tarihleme uygulamaları, seramik, cam gibi ürünlerde de kullanılmaktadır.

Yorum gönder