Samsun’da Ne Yenir? Neyi Meşhur?
Samsun; Karadeniz bölgesinde yer alan ve farklı lezzetlerin buluşma noktası olan bir şehir. Pek çok farklı kültüre ev sahipliği yapan Samsun; haliyle değişik yemek kültürü ve çeşitlerini de bünyesinde barındırıyor.
Şimdi yöreye gidildiğinde öncelikli olarak denenmesi gereken bölgeye has lezzetlerden örnekler vereceğiz ve bu lezzetlerin her birinin denenmesini şiddetle tavsiye edeceğiz. Siz de bu özel yemeklerden haberdar olduktan sonra bunları denemeden şehirden ayrılmak istemeyeceksiniz. Samsun’da Ne Yenir? Neyi Meşhur?
- Palüze
- Fırında Kabak Tatlısı
- Ispanak Çorbası
- Mısırlı Fasulye Çorbası
- Çerkez Tavuğu
- Peynirli ve Cevizli Mantı
- Haşhaşlı Çörek
- Katıklı Ekmek
- Bazlama
Samsun’da Ne Yenir? Neyi Meşhur? Birbirinden hoş ve lezzetli yemekleri bünyesinde barındıran Samsun ve kültürüne dair pek çok örnek bulabileceğiniz listeye palüze ile başlayalım:
Palüze
Osmanlı döneminden bu yana yapılan ve yöre dışında çok fazla bilinmeyen bu eşsiz tatlı Samsun’a gelindiğinde mutlaka denenmesi gereken lezzetlerden birisi olarak ön plana çıkıyor. Hafif ve leziz oluşuyla bilinen bu tatlı kıvamından ötürü Osmanlı jölesi olarak da anılıyor.
Süt ya da meyve suyu ile yapılabilen tatlı, nişasta ve şeker gibi temel malzemeler kullanılarak hazırlanıyor. Yapımı ve hazırlama süresi oldukça kolay olan bu tatlının muhakkak denenmesini tavsiye ediyoruz. Samsun tatlıları arasında başı çeken palüzeden sonra bir başka enfes yöre lezzetiyle devam edelim:
Fırında Kabak Tatlısı
Genelde pek çok yörede yapılan kabak tatlısını bölgeye özgü yapan temel şey; pişirme tekniğinin farklı olmasıdır. Haşlama usulüyle yapılan kabak tatlılarından ayrı bir tat ortaya çıkaran fırında yapılan bu lezzeti de muhakkak denemelisiniz. Üzerine şerbeti eklenerek fırına konulan kabağın üzerine piştikten sonra ceviz serpiliyor ve ardından servis ediliyor.
Ispanak Çorbası
Ispanak çorbası; şifa deposu olan ve lezzetiyle öne çıkan tatlardan birisi. Ispanak, süt, un ve yumurta gibi malzemelerin bulunduğu çorba yöre halkı tarafından çok sevilen ve sık sık yapılan çorbalardan birisi. Bölgeye gidildiğinde kesinlikle denenmesi gereken lezzetlerden birisi olarak öne çıkmaktadır.
Mısırlı Fasulye Çorbası
Mısırlı fasulye çorbası; Samsun’da önemli bir yer tutan ve bakliyatlarla yapılan bir çorba çeşidi. Oldukça doyurucu bir lezzet olan çorba; ana yemek olarak da değerlendirilebilir. Yanında kuru soğan ya da yoğurtla servis edilebilen çorba; çok sevilen Samsun tatları arasında yer almaktadır.
Çerkez Tavuğu
Kafkas kültüründen mutfağımıza geçiş yapmış olan ve pek çok farklı çeşidi yapılan çerkez tavuğu; Samsun’da da yapılan ve bu yöreye özgü halinin denenmesi tavsiye edilen bir lezzettir. Un ya da un haline getirilen ceviz ile yapılabilen çerkez tavuğunun yapılışı yörelere göre değişiklik gösteriyor. Samsun’un meşhur yemekleri arasında yer alan bir başka lezzetle devam edelim:
Peynirli ve Cevizli Mantı
Peynirli ve cevizli mantı da Samsun yöresine özgü sevilen lezzetlerden birisidir. Elde açma mantı hazırlanarak yapılan yemeğin üzerine peynir ve ceviz eklenerek servis ediliyor. Ülkemizde çok çeşitli türleri yapılan mantı türlerine bir çeşit olarak katılan peynirli ve cevizli mantı; şehre gelenlerin mutlaka denemesi gereken lezzetler arasında yer alıyor. Samsun’un ünlü yemekleri arasında bulunuyor.
Haşhaşlı Çörek
Şehirde pastane ve fırınlarda bulunabilen ve çay sohbetlerinin olmazsa olmazı haline gelen haşhaşlı çörek yöreye özgü yapılan bir tatlı. Samsun’da evlerde ve dışarıda çok sık yapılan haşhaşlı çörek; tadılması gereken Samsun lezzetlerinden biri oluyor.
Katıklı Ekmek
Genelde Antakya yöresine has bir yemek olarak bilinen katıklı ekmek; Samsun’da da yapılan bir yiyecektir. Günün her öğünü tüketilen katıklı ekmek; ince açılmış hamur üzerine salça ve çökelek gibi malzemeler eklenerek yapılan bir yemek. Açık halde fırınlanan ve sacda pişirilen katıklı ekmek; tadıyla lahmacuna benzetildiği için vejetaryen lahmacun adıyla da bilinir. Samsun’a gelenlerin mutlaka denemesi gereken bir lezzet olarak öne çıkıyor. Samsun’un meşhur lezzetleri arasında sayılan bir başka yemekle devam edelim.
Bazlama
Yine ülkemizin bin bir çeşit yöresinde yapılan ve çok sevilen bir tat olan bazlama da; Samsun’da yöresel olarak yapılan ve çok sevilen lezzetlerden birisi olarak biliniyor. Özellikle çay yanına mükemmel bir eşlikçi olarak bilinen bazlama; Samsun’da bazı yörelerde ve geleneksel adıyla pıtıl olarak da biliniyor.
Eski dönemlerde evlerde sacda yapılan bazlama kültürü; şimdi fırın ve marketlerde satılan ürünlerle devam ediyor. Samsun’a özgü lezzetler başlığı altında sunulan birbirinden güzel yemek çeşitlerini incelediğimiz yazımızın sonuna geldik. Samsun’a gidecek olanların mutlaka denemesi gereken bu lezzetlerde dışında yöreye özgü farklı yemekler de mevcut.
Yorum gönder