Sanal Mağaza Nedir? Sağladığı Avantajlar Nelerdir?
Sanal mağaza nedir sorusu, günümüzde pek çok insan tarafından merak edilmekte ve araştırılmaktadır. Sanal mağazalar, online alışveriş siteleri ile aynı anlamı taşımaktadır. İnsanların herhangi bir yere gitme zorunluluğu olmadan internetten alışveriş yapabildiği sanal mağazalar, satıcıların da işyerinde tek bir bölgeye hizmet vermek yerine tüm ülke hatta dünya geneline ticaret yapabildiği mecralardır.
Sanal mağaza, dijital ortamda sunulan alışveriş platformlarıdır. Günümüzde teknolojinin hayatımıza tam olarak adapte olması, insanların çok yoğun tempolarda çalışıp alışveriş için zaman bulamaması, sıcak ya da soğuk havalarda dışarı çıkmadan alışveriş yapma isteği sanal mağaza kavramını hayatımıza sokmuştur.
Sanal mağaza kavramı, online alışveriş ile aynı anlamdadır. Zira her iki terim de, herhangi bir yere gitme zorunluluğu olmadan yalnızca internet üzerinden yapılabilen bir alım satım ortamı anlamına gelmektedir.
Sanal Mağazanın Sağladığı Avantajlar Nelerdir?
Sanal mağazanın sağladığı avantajlar nelerdir tarzında gelen sorular artış göstermeye başlamaktadır. Zira her insan geçmişe kıyasla daha fazla internet ortamında zaman geçirmekte ve haliyle daha fazla alışveriş yapmaktadır. Sanal mağazaların sağladığı avantajlar iki temel başlıkta incelenmektedir. Bunlar:
- Sanal mağazaların müşterilere sağladığı avantajlar
- Sanal mağazaların firma sahiplerine sağladığı avantajlar şeklindedir.
Yukarıda belirtilen 2 ana grup hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için aşağıdaki başlıklara göz atabilirsiniz.
Sanal Mağazaların Müşterilere Sağladığı Avantajlar
Sanal mağaza kavramı gün geçtikçe daha çok duyulmaya başlanmıştır. Günümüzde milyonlarca insan internet üzerinde çeşitli platformlardan online alışveriş yapmaktadır. Sanal mağazaların müşterilere sağladığı avantajlar ise şu şekildedir:
- Yoğun tempoda çalışan insanlar alışverişe gitmek için zaman bulmak zorunda kalmamaktadır.
- Kötü hava şartlarında alışverişe gidememe devri sona ermiştir.
- İnternet sitelerinde stoklar daha fazla olduğu için istenilen ürünler kolay bir şekilde bulunabilmektedir.
- Alışveriş için saatlerce dışarıda dolaşmak tarihe karışmıştır.
- Ağır alışveriş poşeti taşıma zorunluluğu online alışveriş sayesinde ortadan kalkmıştır.
- İstenilen ürün kargo ile kapıya kadar getirilmektedir.
- Evin tüm ihtiyaçları tek tuşla satın alınabilir hale gelmiştir.
- Tek bir e-ticaret sitesi üzerinden farklı kategorilerde sayısız ürüne erişim sağlanabilmektedir.
Sanal Mağazaların Firmalara Sağladığı Avantajlar
Sanal mağaza, daha öncede belirtildiği üzere müşterilere büyük bir rahatlık sağlamaktadır. Online alışveriş platformları pek bilinmese de firma sahipleri için de devrim niteliğindedir. Sanal mağazaların satıcılar için avantajı aşağıdaki gibi sıralanabilmektedir.
- Firmalar, tek bir semt yerine Türkiye’nin ve hatta dünyanın her yerine satış yaparak kazançlarında çok ciddi bir artış sağlayabilmektedir.
- E-ticaret siteleri üzerinden satış yapan bireylerin işyeri açma zorunluluğu bulunmamaktadır. Bu sayede kira bedeli, su ve elektrik faturası gibi ciddi masraflara girilmemektedir.
- Firma ya da bireyler internet üzerinden stoklu satış yapabilecekleri gibi dropshipping yani stoksuz satış da yapabilmektedir. Dropshipping sayesinde e-ticarete girerken büyük sermayelere ihtiyaç kalmamaktadır.
- E-ticaret yapan insanlar, kapanmayan bir mağazaya sahiptir. Normal mağazaların belirli bir kapanış saati olmaktadır, ancak sanal mağazalar 7 gün 24 saat kesintisiz hizmet sunarak mesai saatleri dışında bile kazanç getirmektedir.
- E-ticaret sayesinde firmalar müşterileriyle anlık olarak iletişim kurabilmekte ve çeşitli iletişim panellerinden mesaj yöntemiyle kolay bir anlaşma sağlanabilmektedir.
- Sanal mağazalarda bulunan yorum panelleri, müşterilerin yorumlarına göre firmanın kendini geliştirmesine yardımcı olmaktadır.
- E-ticaret sitesi üzerinden satış yapan bireyler, evden çıkmadan da işlerini sorunsuz bir şekilde yürütebilmektedir.
Sanal Mağaza Nasıl Açılır?
Sanal mağazaların her geçen gün daha fazla popüler bir hale gelmesi, girişimcilerin gözünden kaçmamaktadır. Pek çok insan, online platformlarda satış yapmak istemekte, ancak bu isteklerini gerçekleştirebilmek için nereden başlamaları gerektiğini bilmemektedir. Sanal mağaza ya da e-ticaret sitesi açmak, bir nevi şirket kurmak ile aynıdır. Zira yasal bir şekilde satışların yapılabilmesi ve devlete karşı vergi ödenebilmesi için şirket açmak şarttır.
Sanal mağaza açmak için ilk adımda şirket kurmak gerekmektedir. Şirket kurmak pek çok insana korkutucu ve zor gelse de aslında öyle değildir. Bu adımda yalnızca birkaç belge hazırlanması gerekmektedir. Bu bağlamda gerekli olan belgeler şu şekildedir:
- Resimli ikametgâh senedi
- Noterden alınacak imza sirküleri
- Kimlik fotokopisi
- Eğer işlemlerin tamamını şirket sahibi yapmayacaksa muhasebeci ya da mali müşavire verilecek vekâlet belgesi
- E-ticaret firmanıza bağlı bir işyeri açılacaksa kira sözleşmesi ya da tapu
Yukarıdaki belgelerin tamamlanması durumunda şirketinizi resmi olarak açabilir ve vergi levhasına sahip olabilirsiniz. Ancak vergi levhası almadan yani vergi ödediğini kanıtlamadan satış yapan bireyler ciddi bir suç işlemiş olarak kabul edilmekte ve yaptırımlar ile karşı karşıya kalmaktadır.
Online Satış İçin Nasıl Site Açılır?
Online alışveriş siteleri, domain satın alma ve site açma işlemlerini gerektirmektedir. Ancak her şirket sahibi sıfırdan bir web sitesi açmak zorunda değildir. Şirket açma işlemlerinin ardından sanal mağaza sahibi olabilmek için ise internet sitesi açmanız ya da Pazar yeri mantığıyla çalışan (Trendyol, Hepsiburada, N11, Gittigidiyor gibi) bir e-ticaret sitesine satıcı olarak üye olmanız yeterli olacaktır. Firmasının adını duyurmak isteyen bireyler öncelikli olarak Pazar yeri platformlarında adını duyurabilmektedir. Bu sayede herhangi bir reklam kampanyası düzenlemeye de gerek kalmayacaktır.
Yorum gönder