Sodyum Sülfat
Sodyum sülfat katı halde bulunan maden yataklarına sahiptir. Özellikle deterjan falan da kullanılan sodyum sülfat teknolojinin var olduğu her alanda kullanılır. Bununla beraber yüksek tüketim maddelerinde kullanılan için oldukça önemli bir yere sahip olduğunu söylemek mümkündür.
Deterjan sektörü ile kalmaz sadece sentetik, cam gibi o sorularda da sodyum sülfat elementi önemli bir maden olarak karşımıza çıkar. Doğal üreticilerin veya kimyasallara karşı entegre olabilme özelliği olduğu için bir ticari yatırım fırsatı olarak da değerlendirilebilir.
Sodyum Sülfat Özellikleri
Sodyum sülfat minerali kristalize yapıdadır. Sıvı halde bulunan ve diğer katı halde bulunan maden cevherinin belirtilmesi ile oluşur. Standart bir solunum sülfat için fabrikada işlenmesi gerekir.
Nötr bir tuz olarak sodyum sülfat tuzu kristalize bir madde olarak karşımıza çıktığı için birçok alanda kullanılır. Özellikle uzay sanayisinde bu yüzyılda kullanılmaya başlayan bir nötr tuz olarak, sodyum sülfat rafine işleme maruz kalır. İşlenmiş ürün olarak sodyum sülfat dünya çapında bir ticari alana sahiptir. Fabrikaya girdiği zaman Yüksek kalitede ve yüksek özelliklere sahip olarak çıktığını söylemek mümkündür.
Sodyum Sülfatı Çeşitleri ve Çıktığı Yerler
Türkiye’de sodyum sülfat tuzlu sularda bulunur. Fakat sadece suyun içinden değil aynı zamanda Maden olarak Tenardit yatağından çıkar. Tenardit bölgesinden oldukça az çıkan Türkiye’nin yüzde birlik sodyum sülfat ihtiyacını giderilmesinde yardımcı olur. Sodyum sülfatın tuzlu sudan çıkarıldıktan sonra kimyasal ve fiziksel olarak değişime uğramaması için, bozulması diye uygun koşullar sağlanarak ön buharlaştırma ve kristalleştirme işlemi yapılır.
Sodyum sülfatların sertliği 8 iken sentetik yapıların sertliği 5 veya 6 olduğu için, sentetik madeninin sodyum sülfata göre kullanmanın fazladır. Sodyum sülfatların içinde birçok mineral bulunur. Bunlardan bazıları şöyledir;
Mirabillit, Alman bir kimyacı keşfetti için Alman kimyacının ismini alır ve diğer adı Glouber’ dir. Renksiz ve opak halde bulunduğu için özellikle cam sanayisinde kullanılan suda fazlasıyla hızlı erir. Fabrikadan çıktığı zaman kristalize bir elemente dönüştürülür. Ufalanmış halde fabrikalarda kullanılır. Sıcak su kaynakları ya da potasyum ve sodyum fazla olan tuz yataklarında fazlası ile bulunur.
Tenardit, renksiz bir maddedir. Fakat kimyasal maddeler gelerek Tenardit sarımsı, kahverengi ya da kurşun kahverengisi gibi renklere bürünür. Yumuşak yapıda olan Tenardit şeffaf yapıda bulunur.
Blödit minerali, genellikle renksiz ya da kırmızı, yeşil, sarı, beyaz veya mavi gibi renkleri içeren kristalize yapıdadır. Sık dokulu bir yapıda olduğu için monoklinal sistemde son işlemine alır sertliği 2,5 gramdır.
Yorum gönder