×

Songkran Su Festivali

Songkran Su Festivali

Songkran Su Festivali

Songkran Su Festivali Bu festival Tayland 13 Nisan 15 Nisan tarihleri arasında var olan bir festivaldir. Güney Doğu ve Güney Asyalılar tarafından kullanılan takvim de onlar için yılbaşına denk gelen bir süredir. Festivalin astrolojik hesapları nedeniyle asla sahibi bir gün yoktur. Bununla beraber Hafta sonuna geldiği için bazen o haftada hafta içi tatil ilan edilir.

Bu festivalde sıcak döneme denk geldiği için kurak sezonunun işareti olarak karşımıza çıkar. Birbirinden değişik Su savaşları ile 1888 senesinden itibaren resmi yılbaşı olarak kutlanır. 1940 senesinden sonra 1 Nisan 1940’tan sonra 1 Ocak gibi resmi yılbaşı tarihleri mevcut olur. Yani milli tatil ilan edilerek iki tane yılbaşı zamanları vardır. En belirgin Festival kutlama dolayları su dökülmektir. İnsanlar buraya gelerek su silahları ile birbirlerine sıkarlar yol kenarlarında elinde ya da bahçe hortumu ile bekleyen insanlar görmek mümkündür. Bu festivalde tek ana aktivite su değildir. Aynı zamanda aileleri ziyaret etmek geleneksel kıyafetler giyerek geleneksel yemekler yenir. Yaşlılara hürmet göstermek gibi aktivitelerde vardır.

Songkran Su Festivali

Songkran Su Festivali Niçin Yapılır?

Birbirlerine satmaya çalışarak bir bayramda insanlar dua eder ve rahipleri yiyecek götürürler. Bu bayramda evlerine ve tapınaklarına giden insanlar ayin yaparlar. Bu şehrin birçok simgesi mevcuttur. Bu simgelerden biri de bu festivaldeki tören şeklinde oluşturulan değişik kıyafetlerdir. Bu kıyafetleri giyerek birbirlerine su dökerler ve yıkama işlemi yani arındırma işlemi gerçekleştirilmiş olurlar. Bununla beraber ritüelleri vardır. Bu sene boyunca ayaklarındaki taşıdıkları için kirlenen, özellikle mahallelerdeki tapınaklara giderken çıplak ayakla olduklarından dolayı oluşacak olan kirin kurtulması konusunda bir avuç Kumla tapınaklara giderler. Budizmde sıkça kullanılan bir simge olarak bu kum, rengarenk boyalar ile süslenmiş tepeleri atılır. Yılbaşı dolayısı ile kötü ruhlardan ve olumsuzlardan kurtulduklarına inanırlar. Zamanla genç insanlar da bu zamanları birbirlerini ferahlatmak için kullanırlar ve bu şekilde gelenekselleşmiş hale gelen Festival devam eder. Yoldan geçen insanlara konusu dökerek bu Festivali olduğu gibi güzelleştirirler. Kızlar güzelliklerini ve becerilerini gösterir. Çeşitli oyunlar oynanır. Erkekler kızların boynuna takılan kolyeyi bilirlerse kazanmış olurlar. Bu şekilde birçok gelenekselleşmiş aktivite yapılır. Genelde yılbaşını kutlamak için birbirlerini unutan insanlar görmek mümkündür. Bu coğrafyada Hoşçakal anlamına gelen bu Festival mutluluk sembolü anlamına gelir. Bu festivale dolayısıyla sadece bu bölgede değil Çin, Kamboçya, Laos, Burm,a Yunan bölgelerinde de Hindistan’da da bu Festivali görmek mümkündür.

Yorum gönder