Songkran Water Festivali: Tayland
Songkran Water Festivali Bu festival Tay yeni yılı Festivali olma özelliğini taşıyarak yeni yıl günü her yıl 13 Nisan da olur. Tatil zamanlarında 15 ile 14 Nisan’da da kutlanabilir. Bu festivalde belli tarihler arasında yapılan geleneksel olarak yılbaşı Festivali olma özelliğini taşır. Güneydoğu Asya’da ve güneyde kullanılmış birçok takvimdeki yılbaşı tarihleri ile kesişmesi vardır. Uzun bir zaman boyunca festivalin zamanı astrolojik hesaplar ile her yıl değişim halinde iken günümüzde sabit olarak kutlanışı mevcuttur.
Bu zaman Hafta sonuna geldiği vakit hafta sonu atlanarak bir sonraki gelen hafta içi günleri boyunca tatil edilmesi mevcuttur. Bu zamanlar hafta ortasına eğer ki gelirlerse tatil birleştirilerek Cuma günü ile sonraki gelen pazartesi gününe kadar uzatımı olur.
Songkran Water Festivali Tarihi
Ayrıca bu Festival Tayland’ın sıcak zamanlarına denk gelir. 1888 senesine kadar son krank resmi olarak yılbaşı şeklinde kullanılmıştır. Ardından 1 Nisan 1940 senesinden 1 Ocak resmi yılbaşı olarak ilan edilmiştir. Tay yılbaşı özelliğine sahip olan bugün son milli tatil olarak ilan edilen bir gündür. İnsanlar su ile dolu olan kapları veya içerisinde su olan silahları yanına alarak sokaklarda giderler yol civarında ellerinde bahçe hortumları da bulunabilir ve oradan geçen insanları ıslatırlar.
Songkran Water Festivali Amacı
Bu festivaldeki tek ana aktivitesi sadece su dökmek değildir. Songkran Festivali Tayların ailelerini görmek için ve yaşlarını karşı hürmet göstere bildikleri bir bayram olma özelliğini taşımaktadır. Birbirlerini ıslatma konusunda kutlayan insanlar rahiplere yiyecek vererek veya Budist tapınaklarına dua etmeye gidebilirler. Bu bayram niteliğini taşıyan günde evlerinin yakınlarında bulunan ve tapınaklardaki bu da simgeleri esanslı sularla dikkatli bir şekilde temizlenmesi sağlanır.
Bu temizlik yeni yılda Şans ve bolluk getirmediğine inanış mevcuttur. Birçok şehirde bu da simgelere sokaklarda dolaştırarak törenler oluşturulur. İnsanlar üzerlerinde su dökümü sağlanarak bir çeşit yıkama gerçeklik değiştirilmiş olurlar. Tayland’ın Kuzey kısmında bir sene boyunca ayaklarında bulunan kirlerden karşılığı sebebiyet ile mahallede bulunan tapınaklara elleriyle bulunan bir avuç kum ile beraber giderler. Bu kumda Budizm de kullanılan aslında bir simgedir.
Rengarenk bayraklarla detaylandırılmış tepeler yapmak için kullanımı mevcut hale getirilir. Bazı insanlar yılbaşını iyi olmaya çalışarak kötü huylarından arınarak şeklinde zaman geçirirler. Songkran yenilenme ve temizlik dönemidir. Bu da simgelerinin haricinde birçok Taylı evlerinde temizlik yaparlar. Su dökme ilk olarak Buda simgelerinin temizlenmiş olduğu su ile beraber insanlara dökme işlemi ile yapılması için insanlara saygı göstermem ama anlamına çıkar. Ailede yaşı büyük olan kişilere bu sular yavaş bir şekilde dökülerek omuzlarından aşağıya bırakılır.
Zaman içerisindeki genç insanlar bu geleneği sıcak dönemlerde ferahlamak maksadı ile beraber birbirlerine su atarak değişim kazandırmışlardır. Şimdi ise yoldan geçen insanları ıslatmak veyahut su savaşları şeklinde bir aktiviteye dönüşmüştür. Dökülmüş olan sular kötülüğü arındırmayı gibi bir mana ile nitelendirilmiştir. Bazen esans ve bitki özveride bulunur. Birçok alanda genç kızların becerilerine ve güzelliklerini meydana çıkarabilecekleri ve izleyenler tarafından değerlendirilmeye alındıkları törenlerde kutlanır. Maddi destek anlamına gelebilecek bu oylar gelir. Çünkü seçmiş olduğunuz kızın boynuna takabileceği kolyelerin miktarlarını kazanan kişi belirler.
Bu Festivale Benzer Başka Su Festivalleri
Çin’in Yunan bölgelerinde, Kamboçya, Burma, Laos ve Hindistan’da kutlanan su Festivalidir.
Tayland’da birçok yaş grubuna hitap edebilecek potansiyelde olan bu festivale katılımları mevcut olabilir. Aynı zamanda bu Festival ülkenin birçok yerinde büyük bir coşku ile beraber kutlanımı mevcuttur. Songkran Festivali de kültürünün oldukça zenginlik bakımından üst noktalarda olarak kutlanan bir etkinliktir. Tayland’ın her görebilmeniz mümkün olabilir. Ayrıca yabancı turistlerin ise Su savaşları izlemek veya katılmak maksadı ile bu yere gelmeleri de mümkün olabilir.
Yorum gönder