×

Spor Yaparken Nefes Alışverişi ve Bel Düzeninin Önemi

Spor Yaparken Nefes Alışverişi ve Bel Düzeninin Önemi

Spor Yaparken Nefes Alışverişi ve Bel Düzeninin Önemi

Antrenmanda solunum yaparken ve gövde kaslarını işlevsel hale getirmek aşırı önemli ve üzerinde durulması elzem bir husustur. Fazla kilolar iterken ya da çekerken solunum biraz daha mühim şekle dönüşür, bunun sebebi ağırlığın altına girerken core bölgemizin doğru formunu düşünme halindeyiz. Bu alandaki göbel, aşağı sırt ve bel çevrelerimizi aktif hale sokabilmeliyiz. Bunu gerçekleştirebilmek için birtakım gövde bölgesi düzgünlüğünü sağlayacak hareketler bulunuyor ve bunları bir bir ne şekilde yapmanız gerektiğini öğreneceksiniz. Spor Yaparken Nefes Alışverişi ve Bel Düzeninin Önemi hakkında;

İyi ve kuvvetli biçimde spor yapabilmek için ideal solunum yapma şeklini,

Niçin spor yaparken nefesimizi bırakmamamız gerektiğinin daha faydalı olduğunu, bu yüzden niçin solunumla alakalı öğrendiklerinizin spor bilimine ve spor yapma adabına aykırı olduğunu,

Göbek ve yan karın bölgelerini kuvvetlendirerek, gövde düzgünlüğünü ne şekilde yapabileceğimizi okuyacağız.

Tavsiye edilen ideal nefes, karnımızın içerisine bütün nefesi hapsedip orada tutma tekniğidir. Göbeğinizde sanki bir poşet olduğunu düşünüp aldığınız nefesi başka bir yere götürmeden doğrudan o poşeti şişirdiğiniz tüm gövde dokularınızı tamamen etrafa doğru iterek çıkardığınızı ve bu şekilde egzersizi yaparken gerek sabit kalmanızı sağladığınız gerek de birtakım problemler yaşamanızı durdurduğu bir yöntemdir.

Spor Yaparken Nefes Alışverişi ve Bel Düzeninin Önemi

Ağırlık Kaldırırken Nefesi Tutmalı Mıyız, Vermeli Miyiz?

Hareket güç bir duruma geldiği zaman nefesini bırak”, “Nefes sal” sözlerini ne yazık ki uzman dediğimiz kişilerden bile işitmiş bulunabiliriz, ama bu yalnızca çok sık söylemen bir yalandan ibarettir. Öyle ki zor duruma geldiğiniz anda nefesinizi salarsanız ve gövde kısmınız ve bedeniniz asla ve asla sabit kalmayacak bu da çok fazla problem yaşama ihtimalinizi arttıracaktır. Şunu sakın kafanızdan çıkarmayın ki, gövde kısmınız ya da diğer deyişle core sizin dik halde kalmanızı gerçekleştiren en mühim bölgenizdir, bünyenize ne denli oksijen saklayıp onu orda muhafaza ederseniz egzersizleri de o kadar iyi ve güçlü yapacaksınız.

Mesela uygun ve ideal bir formla oksijeni yalnızca göbeğinize hapsedebiliyorsanız en ufak kötü yanı yok, tam tersi olarak hareketleri gerçek gücünüzle gerçekleştirmenize imkân tanıyacaktır. Ama sizin solunum formunuz tam ideal halini almamışsa ve oksijeni içinize değil de başınıza, göğüs kafesinize çekiyorsanız bu sizleri korkutan düşmelere ve yere yığılmalara dahi neden olabilir.

Gövdemizin Kuvveti

Bedenimiz birtakım kavramlara bağlı çalışan bir elektronik alete benzer. Bu aletin işleme yöntemlerine ne düzeyde vakıf olursak, bedenimizi de o denli öğrenmiş bulunuruz. Ne ölçüde bedenimizi öğrenirsek de yaşam kalitemiz o seviyede yükselmiş olur. Bu hususta gövde yapılarımızın işlevleri ve önemi ile alakalı faydalı şeyler veriyor bulunacağız.

Bedenimiz birbirine bağlı halatlar gibidir, bu halatların her biri ne denli sağlam olursa bedensel kuvveti o seviyede çoğaltabilir ve rahatsızlıkları en az seviyeye getirebiliriz. Kolay bir örnek olarak bileklerimizdeki kasların azalmasından meydana gelen biyolojik bir rahatsızlık, ilerleyen zamanlarda yürüme sorunlarına sebep olup, sırt ağrılarına neden oluşturabilir. Göğüslerinizin esnek olmaması boynunuzda problem yaşamınıza neden olabilir. İşte bu nedenle bedendeki tüm yapılar belli miktarda öbür yapılarla bağlantılı. Gövde kasları da bu halkanın en mühim kısmıdır. Gövde kısmı bedenin sinir merkezinin bulunduğu ve en mühimi de bütün işlevlerin başladığı kısım şeklinde ortaya çıkar. Bu kısımdaki yapıların kuvvetsizliğinde bedenimiz dolaylı olarak düzgün durmayacaktır ve aşırı kilolarda eğilebilir olacaktır. Mesela diyelim ki kol kası büyütme egzersizlerinde dahi kilo yükseltmek amacında olan bir insanım fazladan gövde kısmına önem vermesi elzemdir. Gövde kısmı normal bir şekilde çalıştığında gücün bütün bedende uygun bir biçimde meydana gelmesi, eklemlere en az seviyede ağırlık yüklenmesi ve kuvvetin oluşması, gönderilmesi ve kontrol altına alınması gerçekleşir.

Gövdeyi Stabil Halde Tutmak

Gövde stabilizesinde bir noksanlık ya da eksiklik bel ve alt gövdemizde problem yaşamaya sebep oluşturur. Core bölgesini kontrol etmekte geç kalma, belde sızı ve alt bölgede oluşacak problemler ile alakalı bir etmendir. Üstelik popo stabilizesinde ve hareket kapasitesinde olan azlık kişilerde bel ve alt bölgede sakatlanmaların riskini çoğalttığı gözlemlenmiştir. Gövde dokularında çabuk yorulma, egzersiz yaparken sakatlanmalara imkân tanıyabilir. Bunun nedeni karın kaslarında meydana gelen tükenme hali arka bacakların sakatlanmasına katkı yapar. Gerçekleştirilen bir araştırmada gövde stabilizesi kötü olan bayan kişilerde dizlerde sakatlanmalarda artma olmuştur.

Gövde bölgemiz için ileri düzeyde bir çalışma gerçekleştirmeden evvel ilk olarak kedi duruşu dediğimiz hareket yapılmalı ve pelviklerimizi hissetmeliyiz. Tıpkı bunun gibi popomuzu aktif etmek yükün kalçamıza binmesini engeller.

Antrenmana ufak bir kardiyo da eklenebilir.

Yorum gönder