×

Spora Gitmediğin Zamanlarda Kalori Yakmanın 5 Yolu

Spora Gitmediğin Zamanlarda Kalori Yakmanın 5 Yolu

Spora Gitmediğin Zamanlarda Kalori Yakmanın 5 Yolu

Yağlardan kurtulmak için daha fazla yağ yakmamız gerektiğini herkes bilir. Ama yaşam tarzınızı biraz değiştirerek daha fazla kalori yakabileceğinizi biliyor muydunuz? Kalori, hayatta ihtiyacımız olan enerjiyi temsil eden bir enerji ölçüsüdür. Aslında otursak bile her hareket ettiğimizde kalori tüketiriz. Sıradan insanların yaşaması için günde 2000 kalori yeterlidir. Ortalama bir hamburgerde 700 kalori olduğu düşünüldüğünde, günde 3.000 kalori almanın zor olmadığı aşikâr. Yarım saatlik bir koşunun 200 kalori yakması gerekir. Bu nedenle, alması kolay ve kalori yakması kolay olmayan bir arkadaş. Bu nedenle uzmanlar, günlük aktivitelerin, egzersizlerin ekstra kalori yakmak için uyarlanabileceğini söylüyor ve tavsiye ediyor. Bu kavram NEAT (Spor dışı aktivite ısı üretimi) olarak kısaltılmıştır. Spora Gitmediğin Zamanlarda Kalori Yakmanın 5 Yolu;

Spora Gitmediğin Zamanlarda Kalori Yakmanın 5 Yolu

Spor Yapanlar Neden Kilo Alır

Spor salonlarında egzersiz yapan bazı kişilerin genellikle kilo aldığını veya kilo veremediğini gözlemledim. Kilo veren insanlar da var ama bilinçli egzersiz yapmak gerekiyor. Zamanlama burada en önemli nokta. Kilo alımının çoğu çalışan insanlardır. Bu insanlar şu sırayla egzersiz yaparlar: Geceleri işten çıktıktan sonra spor salonuna giderler ve genellikle hiçbir şey yemezler. Standartlarıma göre bu sporun süresi 1 saati geçmemelidir ancak piyasadaki en üst seviye kulüplerde bile çok bilinçsiz spor programları yazıldığını biliyoruz.  Spor salonu 3 saate kadar kalabilir. Gece 21:30, 22:00 eve dön. 21: 30’da eve gittiğinizde, kustuğunuz en saf yiyecekler bile yağlı olabilir. Egzersizden önce uzun süreli açlığı da göz önünde bulundurmalıyız: 13: 00-14: 00 civarı yemek yiyen ve atıştırmalık yemeyen bir kişiden bahsediyorsak, gece geç saatlere kadar yemek yemeyecektir. Sonra çok yedi, yani yağlı.  Şimdi, bunların hepsini yan yana koyduğunuzda, bu sistemde egzersiz yapan insanlar genellikle kilo vermezler. Aksine, yedikleri yemeğin kalitesine ve miktarına bağlı olarak gece eve gittiklerinde şişmanlar veya kilo alırlar. Egzersiz ile kilo alımı arasında başka bir bağlantı yoktur. Ayrıca özellikle erkeklerde kasların çok fazla protein içerdiğini gördük. Çok fazla protein yerseniz, kilo almayı bırakacaksınız. Belki kas sayısı artar ama kilo veremezsiniz. Elbette egzersizden önce ve sonra atıştırmalıklar var. Bu durumla da sık sık karşılaşıyoruz çünkü egzersiz yapacağımız için insanlar psikolojik rahatlık hissedecekler. Egzersizden sonra kendilerine bir ödül mekanizması oluşturdular. Çikolatalı kek ve spor sonrası pastaların olduğu arabaları bekleyen, düzenli olarak yüksek kaliteli spor yapan insanlara şahit oldum. Öyle bir şey yok. Ödül uğruna spor yapılmamalıdır. Bizler daha fit ve daha sağlıklı olmak için spor yapıyoruz.

Beslenme Nasıl Olmalıdır

Egzersiz sırasında karbonhidratlar, bitki türevleri ve protein türevleri çok dengeli bir şekilde alınmalıdır. Bu aynı zamanda kişisel bir denge. Bu sebepten ötürü, kabaca konuşmak gerekirse, protein almak için haftada 14 öğünün en az beş tanesini yemelisiniz. Egzersize geç bir vakitte gitmeyi planlıyorsanız, işten ayrılmadan önce mutlaka yemek yemek durumundasınız. Egzersizden en az bir ila bir buçuk saat önce yiyecek tüketilmelidir. Makul bir zamanda egzersiz yapıyorsanız öğle yemeğinden sonra mutlaka karbonhidrat içeren atıştırmalıklar yemelisiniz. Tercihen, bir dilim tam buğday ekmeği biraz peynir veya tam buğday grisinin yerini alabilir.

Yağ yüzdesini yakmak için mutlaka enerji içeren besinler tüketmek gerekir. Yağ yüzdesini yakmak için enerji harcamalısınız. Yiyecekleri bu şekilde besleyemiyorsanız, nihai çözüm meyvedir. Ana amacınız kilo vermekse, sabahları aç karnına aerobik egzersizi yapmanızı tavsiye ederim. Spor ve beslenme yetkililerinin bu konuda hala tartışmaları var. Hiçbir konferansta cevap verilmedi ama kararlılığım bu yönde ilerlemek.

Spora Giden Birinin Mutlaka Beslenme ve Diyet Uzmanından Yardım Alması Mı Gerekir

Evet öyle. Kesinlikle. Özellikle bu alanda çalışan beslenme uzmanlarına öncelik verilmelidir. Spor aktivitelerine katılarak söylediklerimin %99’unu gördüm. Söylentilere göre işlem yapılmaması gerekmektedir. Bazı insanlar ağırlık egzersizleri yaparken yağın kaslara dönüşeceğini ve kolların ve bacakların kalınlaşabileceğini düşünüyor. Bu çok yanlış bir inançtır. Kesinlikle böyle bir şey yok, eğer kas aktivitesini uyarmazsanız, yağ yakamazsınız.

Gelecekteki menopoz, kadınlar için de önemli bir sorundur. Kemik emilimi açısından, kemik oluşum faaliyetlerinin canlılığını sürdürmek için hem kasların hem de kemiklerin uyarılması gerekir. Ayrıca kadınlarda sarkma daha sık görülmektedir. Sarkmanın tedavisi fiziksel aktivite olamaz, ancak engel olabilir. Önleyici tedbirler almak ve vücut kütlesini korumak için su ve ağırlık antrenmanı aynı anda vurgulanmalıdır. Sporda haftada üç gün azaltılmamalıdır, aksi takdirde spor değil rekreasyonel bir aktivite olacaktır.

Yorum gönder