×

Stablecoin Nedir? Stablecoin Hakkında Her Şey

Stablecoin nedir

Stablecoin Nedir? Stablecoin Hakkında Her Şey

Blok zinciri teknolojisiyle birlikte ilk olarak Bitcoin olmak üzere hayatımıza giren kripto para birimleri, birer yatırım aracı olduğu gibi aynı zamanda devasa bir teknolojik gelişimdir. Yüksek düzeyde güvenlik önlemlerini bünyesinde barındıran blok zinciri ağında faaliyet gösteren her bir ekosistem, temel anlamda bir projeye sahiptir. Günümüzde daha çok bir yatırım aracı olarak değerlendirilen kripto para birimleri de bu kapsamda her bir projenin değişim ve ödeme aracı olarak dizayn edilir. Kendi içlerinde nitelikleri ve amaçları bakımından ayrılan kripto para birimleri türlerinden biri de Stablecoin olarak bilinen stabil varlıklardır. Stablecoin nedir? merak edenler için bu kripto parayı; standardize edilmiş ya da belli bir bağlı değişkene doğrudan indekslenmiş dijital varlık olarak kısaca tanımlamak olanaklıdır. Bir yatırım aracı olarak Stablecoinlerin temel amaç ve niteliği standardizasyon üzerine dizayn edilmiş olsa da temel anlamda farklı özellik ve unsurları da bünyesinde barındırır.

Stablecoin Nedir, Ne Demek?

Öncelikli olarak Stable coin nedir? sorusuna kapsamı bir cevap bulmak gerekirse Stablecoin; Türkçeye “Sabit Para” olarak çevrilebiliyor olmakla birlikte kripto para birimleri kapsamında bazı; fiat para birimler, rezerv varlıklar ve fiyat istikrarı koruyan yatırım araçlarının kripto para borsalarında temsil edilmesi amacıyla geliştirilmiş dijital varlıklardır.

Günümüzde Stablecoin mahiyetine sahip olan birden fazla kripto para birimi bulunduğu gibi söz konusu dijital varlıkların farklı türden rezerv varlıkları ya da farklı türden fiat para birimlerine endekslendiği de belirtilmelidir. Stablecoin hangileri? Merak edenler için şüphesiz akla ilk gelen, “USDT” kısaltmasıyla kripto para borsalarında işlem gören Tether kripto varlığıdır.

Stablecoin nedir

Stablecoin Ne İşe Yarar?

Stablecoin fiyat standardı bakımından belirtilmiş olduğu gibi belli başlı değişkenlere göre belirlenir. Yani bir stablecoinin bağlı bulunduğu değişken önceden belirlenmiştir. Stablecoinlerin temel işlevi ise bu kapsamda kripto para piyasalarında standardizasyon sağlar. Kripto para borsalarında standardize edilmiş bir varlığın bulunuyor olması ise temel olarak yatırımcılara yatırımlarını şekillendirebilme imkanı tanır ve buna ek olarak yatırımcının kripto para borsasında kalmasını sağlar.

Olası belirsizlik durumlarında kripto para yatırımcılarının yatırımlarının güvence altına almaları ve yatırımların yüksek düzeyde ortaya çıkabilecek fiyat farklarından korunmaları adına Stablecoinler neredeyse hayati bir önem taşır. Dolayısıyla bu tarz dijital varlıkların en temel işlevi; piyasada standardize edilmiş bir kaçış alanı açarak, yatırımcıların yatırımlarını güvenle yönlendirebilmelerini sağlamaktır.

Stablecoin Türleri

Belirtilmiş olduğu gibi Stablecoin birden fazla türe sahiptir. Stablecoinler arasında tür farklarının ortaya çıkmasının en temel sebebi, söz konusu dijital varlıkların farklı amaç ve nitelikleri karşılamak için geliştirilmesidir. Günümüzde varlığını Stablecoin olarak sürdüren kripto paraların genel hatlarıyla 3 farklı türde olduğu bilinmektedir. Söz konusu 3 türü şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Tamamen teminatsız Stablecoinler
  • Fiat destekli Stabilecoinler
  • Teminat desteği olmayan Stablecoinler

Günümüzde kripto para borsalarında listelenen her Stablecoin temel olarak bu 3 başlık türündedir. Dolayısıyla Stablecoin hangileridir? Merak edenler için Stablecoin türlerinin genel anlamda 3 farklı şekilde olduğu belirtilmelidir.

Steblecoin Hangileridir?

Son olarak kripto para borsaları içerisinde Stablecoin hangileridir? Merak edenler için borsalarda ön plana çıkan bazı Stablecoinleri şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • USDT- Tehther
  • USDC- USD Coin
  • BUSD- Binance USD
  • DAI- DAI

Günümüzde en çok bilinen ve kripto para yatırımcıları tarafından en çok tercih edilen Stablecoinler şeklindedir. Stablecoinler ile ilgili verilen tüm bilgiler ve analizler herhangi bir kapsamda ve hiçbir şart altında yatırım tavsiyesi değildir.

Yorum gönder