Takıntılı Aşk: Belirtileri Nelerdir Ve Tedavisi Nasıl Yapılır?
Takıntılı aşk, günümüzde en sık yaşanan ciddi psikolojik sorunlar arasında yer almaktadır. Kompulsif aşk bozukluğu olarak da bilinen takıntı ya da saplantı, çok ciddi sonuçları meydana getirebilmektedir. Bu noktada bipolar ve takıntılı aşk konusu sıkça araştırılmaktadır.
Takıntılı aşk, iyi bir durum gibi görünebilmektedir. Ancak durum hiç de öyle olmamaktadır. Zira takıntı, insanın kendisine, aşık olduğu insana ve diğer tüm bireylere zarar vermek gibi olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. Bu nedenle takıntılı aşk nasıl geçer sorusuna yanıt bulmak ve saplantılardan kurtulmak oldukça önemlidir.
Takıntılı Aşkın Belirtileri Nelerdir?
Takıntılı aşk, son dönemlerde sıkça rastlanan bir psikolojik rahatsızlıktır. Her psikolojik sorun gibi bu rahatsızlık da kendini bazı belirtiler ile fark ettirmektedir. Uzman doktorların açıklamalarına göre takıntılı aşk belirtileri aşağıdaki gibidir.
- Özgüveni çok düşük olan insanlar, kendilerini yetersiz olarak gördükleri için saplantılı olmaya meyillidir.
- Saplantılı insanlar, kendilerinin herhangi bir konuda iyi olduğunu fark ettirmek için sürekli onaylanmak ve doğrulanmak istemektedir.
- Takıntı düzeyinde sevgi ve aşk besleyen insanlar, her zaman sevdiği insanı düşünmekte ve bu nedenle genellikle günlük işlerine dahi odaklanamamaktadır.
- Saplantılı aşk yaşayan bireyler takip etme, kontrol etme gibi davranışlar sergilemekte ve sevgililerinin kendilerini aldatmadığından ya da yanlış bir şey yapmadığından emin olmaya çalışmaktadır.
- Takıntılı bireyler olaylara ya sadece olumlu ya da sadece olumsuz taraftan bakmaktadır. Bu durum çoğunlukla olumsuz olmakta ve bu nedenle zarar verme olasılığı yükselmektedir.
- Saplantı düzeyinde aşıklar, tüm duygularını zirvede yaşamaktadır. Yani takıntılı bir insan mutluysa dünyanın en mutlu insanı gibi davranmakta, üzgünse dünyadaki en büyük derde sahipmiş gibi tavırlar sergilemektedir.
- Takıntılı aşıklar, genellikle çevresinde bulunan her insana sevgilisini ya da sevdiği insanı anlatmaktadır.
- Takıntılı aşk belirtilerinden bir tanesi de dengesizliktir. Takıntılı aşıklar hayatlarının her alanında denge kurmakta zorlanmaktadır.
Takıntılı Aşk Neden Olur?
Takıntılı aşk, pek çok farklı nedene bağlı olarak gelişebilmektedir. Bu durum genellikle hayatına kimseyi almamış bireylerde görülmektedir. Zira bir insan ne kadar yalnız kalırsa, hayatına biri girdiği anda ne olursa olsun bağlanmaya eğilimli hale gelmektedir.
Takıntılı aşkın meydana gelme sebepleri arasında beyin fonksiyonları, aile geçmişi gibi önemli faktörler de etkili olmaktadır. Takıntılı aşkın nedeni tek bir etkene bağlı olamamaktadır. Ancak sebebi ne olursa olsun, takıntılı aşk çok büyük sorunlara neden olabilmektedir.
Takıntılı Aşk Nasıl Tedavi Edilir?
Pek çok insan takıntılı aşk nasıl geçer sorusuna bir yanıt aramaktadır. Eğer takıntı hali çok ciddi seviyelerde ise mutlaka profesyonel yardım alınması gerekmektedir. Zira bu tür yüksek takıntı seviyelerinde genellikle bireyler kendilerini kontrol edememekte ve yanındaki insanların sözlerine kulak asmamaktadır.
Takıntılı aşk tedavisi, uzman psikiyatrlar ve beyin cerrahları tarafından yapılabilmektedir. Takıntı, saplantı, bipolar gibi yüksek duygular içeren rahatsızlıklarda ilk olarak hastanın özgeçmişi alınmakta ve muayene yapılarak tedaviler başlamaktadır. Tedavinin nasıl olacağı ise hastanın durumu ve doktorun kararına bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir.
Birini Takıntı Haline Getirmekten Kurtulmak
Birini takıntı haline getirmekten kurtulmak, eğer takıntı düzeyi hastalık kadar ilerlemediyse insanların tek başına üstesinden gelebileceği basit bir sorundur. Takıntı ve saplantılar kişinin kendi başında çözebileceğinden çok daha ciddi ise profesyonel yardım alınmalıdır.
Birini takıntı haline getirmekten kurtulmak istiyorsanız, aşağıdaki listeye göz atarak bu noktada yapmanız gerekenleri öğrenebilir ve psikolojinizi rahatlatarak saplantılı ruh halinizi kenara bırakmanın yolları ile ilgili bilgi edinebilirsiniz.
- Saplantının bir süre sonra sizi ele geçirebileceğini unutmamalı ve kendinize zarar vermemek için zaman geçirebileceğiniz işlere yönelmelisiniz.
- Takıntılı olmanın yalnızca size değil, sevdiğiniz insana ve ailenize de zarar verebileceğini aklınızdan çıkarmamalısınız.
- Başka bir insanın size takıntılı olması durumunu düşünerek bu ruh halinin ne kadar can sıkıcı olduğunu düşünmeli ve olumsuz davranışlarınıza son vermeniz gerektiğini fark etmelisiniz.
- İlk başlarda zararsız gibi görünen saplantı halinin ileride intihar gibi istenmeyen durumlara sebebiyet verebileceğini unutmamalı ve saplantınızdan vazgeçmelisiniz.
Yukarıda belirtilen hususları göz önünde bulundurmanız, sakinleşmenize ve kendinizi daha kolay bir şekilde kontrol edebilmenize yardımcı olacaktır. Bu süreç zarfında sakin kalmayı ve kafa dağıtabileceğiniz ve kendinizi dinlendirebileceğiniz aktivitelere yoğunlaşmayı unutmamalısınız.
Saplantılı Aşktan Nasıl Kurtulurum?
Günümüzün yaygın problemleri arasında yer alan saplantı, pek çok insanın psikolojisini kötü etkilemektedir. Saplantılı aşktan nasıl kurtulurum sorusuna bir yanıt arayan bireyler, sevgililerinde bulunan takıntı halinin nasıl üstesinden gelebileceğini merak etmektedir.
Saplantılı aşktan kurtulmak adına yapılabilecek en iyi çözüm iletişim kurmaktır. Bu noktada iletişim kurarken mutlaka saygılı olmanız gerekmektedir. Aşağılayıcı, yargılayıcı, küçük düşürücü konuşma tarzları, saplantılı kişinin çok daha takıntılı bir hale gelmesine sebebiyet verir. Konuşma esnasında ona değer verdiğinizi ancak takıntılı hallerin iki tarafı da yıprattığını dile getirmeniz de gerekmektedir. Kısacası konuşma yaparken saygı çerçevesinden çıkmamalı ve olabildiğince açık konuşmalısınız.
Saplantılı aşktan kurtulabilmek adında kurduğunuz iletişim işinize yaramıyorsa mutlaka çift terapisi almanız ya da psikiyatra gitmeniz gerekebilir. Zira daha önce de defalarca belirtildiği gibi saplantı hali kötü sonuçlar ile karşı karşıya kalmanıza neden olabilmektedir.
Yorum gönder