×

Titanyum

Titanyum

Titanyum Metal bileşiklerin üzerinde kimyasal tepkime veren bir malzemedir oldukça pahalı ve elde edilmesi zor bir malzeme olduğu için ticari alanda sınırlandırmaya gidilmiştir. Bununla beraber oldukça pahalı metaller arasında yer alır. Endüstriyel ve diğer alanlarda Birçok yerde kullanılır. Özellikle kağıt endüstrisinde plastik yapımlarında ve boya endüstrisinde kullanılır. Uzay ve uçak endüstrilerinde bu 100 yıl boyunca kullanılmaya başlanmıştır.

Titanyumun Çıktığı Yerler

Savaş sanayisinde ve Kimya alanında çok büyük öneme sahip olduğu için Titanium rezervleri oldukça önemlidir. Nadir bir element olduğu için jeolojik koşullardan dolayı rezervleri azdır. Kayaçların içinden ve ikincil bölgelerden çıkartılan titanyum magmasal zaman diliminde oluştuğu düşünür. Fiziksel açıdan dayanıklı ve kimyasal açıdan zor bileşik fazla dönüştürülen bir yapıda olan titanyum ilmenite, garnet, manyetit, zirkon, monosit gibi madenlerin yanında sahil kenarlarında rezervleri bulunur.

Türkiye’de titanyum özelleri bilinmez. Bu yüzden ihracat yoluyla titanyum gereksinin tamamı yurt dışından gelir. Türkiye’de rezervleri kaliteli olarak çıkmadığı bulunamadığı için ülkede hala arama çalışmaları devam etmektedir.

Titanyum Türkiye’de daha çok pigmentli olduğu için seramik plastik boya endüstrilerinde kullanılmaya elverişlidir ve buralarda sıklıkla kullanılır. Bununla beraber çevre kirliliğine neden olduğu için yukarıda kullanılması gerekmektedir. Dünyadan oldukça önemli titanyum rezervleri vardır. Siri Lenka, Mozambik, Vietnam, Amerika Birleşik Devletleri, Brezilya, Ukrayna, Norveç, Güney Afrika gibi önemli ülkelerde rezervler mevcut olur.

Özellikle Çin, Avustralya, Kanada gibi ülkelerde en önemli Titanium rezervleri bulunur uzay sanayisindeki tanıyorum oldukça önemli bir yeri vardır. Fakat titanyumun fiyatı yüksek olduğu için kullanım alanı oldukça sınırlı kalmaktadır. Fiziksel olarak parlak bir element olan titanyum fazlasıyla sert ve gümüş grisi şeklindedir.

Titanyum Çeşitleri

1660 C derecede erime noktası bulunur. 3287 C derecede kaynama noktası bulunur. Bununla beraber kuvars maddesine çizecek ve kuvars maddesine şekil olacak kadar sert bir yapıdadır. Demire oranla elektrik veya ısıyı düşük olarak iletir.

Madenler olarak dayanıklı element olarak bilinir. Bununla beraber Cevher üretiminde titanyum oksit kullanır. Titanyum mineralleri olarak rutil, ilmenit, anataz, perovskit gibi türleri bulunur.

Titanyum Özellikleri

Titanyum oksit dünya üzerinde en çok boya sanayisinde kullanılır. Fazlasıyla pigmentli olduğu için bu endüstride oldukça yaygın olarak kullanılmaya devam eder. Bu element diğer elementlerle birleştiği zaman opaklığını kaybetmediği için pigment konusunda önemli ve kaliteli bir malzeme oluşturur. Kozmetik renkli cam, seramik, deri, kumaş, yapay ipek gibi alanlarda da titanyum bulunur ve kullanılır. Zararlı ışınlar gelmesin diye boya sanayide kullanılan titanyum elementi matlık sağlama özelliği vardır. Dolgu ve kaplama gibi yerlerde kullanılan titanyum elementi akarsu ve kıyı bölgelerde kum ve çakıl karışımı olarak bulunur titanyum elementi yıkama ve eleme gibi işlemden geçerek fabrikaya girer.

Yorum gönder