×

Tuğrul Bey’in Ardındaki Sultan

Tuğrul Bey’in

Tuğrul Bey’in Ardındaki Sultan

Tuğrul Bey’ 1029 ile 1063 seneleri arasında hüküm sürmüştür. Gerçek ismi Tuğrul bin Mikail’dir. Tuğrul Bey’in arkasından Alparslan yani Muhammed Bin Davut Çağrı gelmiştir. 1039 yılında doğmuş olan Alparslan 1072 yılında vefat etmiştir. 1063 senesinde Büyük Selçuklu İmparatorluğu’nun hükmetmiş 1072 yılında ise vefat etmiştir. Alparslan Tuğrul Bey’ yeğenidir. Tuğrul Bey’in kendi evladı olmaması üzerine Çağrı Bey’in oğlu olan Alparslan tahta çıkmıştır. Eşleri ise Aka hatun, Seferiye hatundur.

Tuğrul Bey’in

Alp Arslan

Dini ismi ise Muhammed’dir. Türk takma adı ise Alp Arslan’ tır. Nesebi ise Alparslan Çağrı bin Mikail Selçuk bindik haktır. Yöneltmiş olduğu Hanedan Selçuklu İmparatorluğu olur babası ise Çağrı Bey’tir. 20 Ocak 1029 yılında dünyaya gelmiş, 24 Kasım 1072 43 yaşında vefat etmiştir. Merv kentinde vefat etmiştir. Dini İslam’dır, Alp Arslan’dan sonra gelen hükümdar ise Melik şah’tır. Büyük Selçuklu Devleti’nin ikinci sultanı olan Alparslan Asya’dan Anadolu’ya gelmesin gelmelerinde mücadeleye yönetme konumunda olan asker komutan ve sultandır.

Genellikle Alparslan unvanı ile bilinir. Selçuklu sultanı Tuğrul Bey’in yeğeni olan Alparslan oldukça güç koşullarda yetişmiş bir insandır. Doğum tarihinde tam net bir sayı bulunmamakla beraber bazı kaynaklarda 1029 olarak bazı kaynaklarda 1032 yılları arasında göstermişlerdir. Oldukça küçük yaşta ata binmeyi öğrenip ok atma konusunda ustalaşma ya çalışmıştır.

Gençlik yıllarında arkadaşlarından oluşmuş olan kendi Birliği sayesinde katılmış olan Dandanakan ve benzeri mücadelelerde başarısı ile ön planda olmuş birisidir. Babasının vefatının ardından Horasan valiliğini kendisi almıştır. 1063 yılında Selçuklu hükümdarlarındaki Tuğrul Bey vefatının ardından taht kavgaları baş göstermiştir. Ancak Çağrı Bey’in diğer oğulları böyle bir sultanlığı tanımamışlardır. Kazvin şehrinde Alparslan adında hutbe okutulması ile Kutalmış’ ın Rey önüne gelmiş ve şehri kuşatması sebebiyle Alparslan’dan yardım istemiştir.

Hutbeyi de onun adına okutmuştur Kutalmış ise da Megane yakınlarında yapmış olduğu mücadelede hayatını kaybetmiştir. Alparslan Rey şehrinde Selçuklu İmparatorluğu’nun tahtına yerini almıştır. Daha sonra kardeşini tahta çıkaran veziri Azat ederek yerine Nizamülmülk’ü getirmiştir. İlk seferini Doğu Anadolu Bölgesi ve Gürcistan’a yapmış olan bu Sultan oğlu ve veziri ile beraber bulunmuştur.

Ali bölgesi ve Kars bölgesinde Bizans’ın elinde olması sebebiyle buralara ele geçirmiştir. Sonrasında Abbasi halifesi Kaim Bi Emrillah fetihlerin babası olarak unvanına layık görmüş ve 1064 yılında vermiştir. Selçuk Bey’in Cent kentindeki mezarını ziyaret etmiş ve Merv kentine geri dönmüştür. Kavurdun İsyan etmesi ile beraber Kirman üzerine yürümüştür.

Melih kavurdu Öncü Kuvvetleri mağlup etmiş olduğu sürece kalesine çekilmiştir. Ve bir Elçi gönderip affedilmesini talep etmiştir. Sultan ise bu isteği kabul görmüştür yapmış olduklarına rağmen kavurdu affetmiştir. Kirman Meliki olarak görevine kalmasına uygun görmüştür. 1068 yılında isyan eden kavurdu üzerine sefer düzenli askerler arasında Kavurt yandaşların olabileceği düşüncesi ile böyle bir durumdan vazgeçilmiştir.

Tuğrul Bey tarafından yönetilmiş olan Türkmen akınları Anadolu’da devamlılığını korumak daire 1067 yılında Kayseri’ye Emir Afşin tarafından fethedilmiştir. Halep’te Türklerin akımlarının giderilmesine sebep olmamıştır. Daha sonra İmparator Romanos bir tane daha sefere çıkarak Fırat Nehri kenarına kadar ilerleme göstermiştir. Akıncıları Selçuklu başta kollarda akınlara sürdürmüştür. Malatya’ya ilerlemiş ve Konya’yı zarara uğratmışlardır. Alparslan ise Gürcistan seferine 2 defa 1067 senesinde çıkmak mecburiyetinde kalmıştır. Şeddadiler arazisine girmiş Er anları Yağma ve istila etmiş gelinceye kadar ilerlediler. 1067 senesinde Ercan’a gelen Sultan Alparslan birilerine iltihaplarını bildirmesinin ardından Gürcistan’a giriş yapmıştır.

Sultan Alparslan Karahanlılar arasında olan iç müdahale ve Selçuklu topraklarına yapmış oldukları girişimleri önünü kesmek amacıyla 1072 senesinde Eylül ayının sonlarına doğru 200,000 kişilik büyük bir askerlik askerlerle Türkistan bölgesine doğru yola çıktı. Barzam kalesini teslim almıştır. Yusuf Harezmi Kale kumandanı olarak huzuruna çıkmış ve çizmesin de saklamış olduğu bir bıçakla Alparslan’ı yaralamış ve 4 gün sonra hayatını kaybetmesini sebebiyet vermiştir.

Yorum gönder