×

Uber Kurulum Hikayesi

UBER

Uber Kurulum Hikayesi

Amerika Birleşik Devletleri merkezli UBER 2009 yılından beri dünyada farklı ülkelerde hizmet vermektedir. Travis Kalanick ve Garret Camp’ın kurucusu olduğu şirket dünya çapında 633 şehirde aktif durumdadır. Mobil uygulamalar üzerinden işleyen sistem Türkiye’de ise üç yıldır işlem görüyor. Travis Kalanick Amerikan vatandaşı şirketin CEO’larından biri ve kişisel serveti 4.8 milyar doların üzerindedir. 41  yaşında sıralı zenginler arasına girmiş durumdadır. Garret Camp ise Uber’in perde arkasında kalmak isteyen diğer sahibidir. Kanada vatandaşıdır. 39 yaşında ve sıralı zenginler arasındadır. İki birlikte çalışarak Uber’i bir mobil uygulama aracılığı ile kullanılan isteğe bağlı araç isteme hizmeti olarak tasarlamış ve San Francisco’da kurmuştur.

UBER

Hem mobil hem de internet sitesi aracılığı ile şehir içi ulaşım hizmeti vermektedir. Rezervasyon ve sıra gerektirmeyen bu uygulama başlangıç ve bitiş noktanız belirterek kısa süren bir işlemle araç çağrısı yapıyorsunuz. Telefona yüklendiğinde kullanıcılar istenilen yerden alınıp istediği yere bırakılıma hizmeti veriyor. Uber kullanıcısı sisteme verileri girdiği için yeri tarif etme derdi kalmıyor. Uber’in ödemesini kredi kartıyla da yapabiliyorsunuz. Dünyada 315 ülkede hizmet veren Uber Türkiye’de de kullanılıyor.

Uber kullanmak için ilk olarak hizmete üye olmak gerekiyor. Dilerseniz sitesinden veya akıllı telefondan üye olabiliniyor. Sonrasında bir araca ihtiyaç duyulduğunda ise uygulama üzerinden alınmak istediğiniz konumu seçiyorsunuz. Konumunuza göre talep araç ederseniz bir sürücü talebinizi üstleniyor ve size özel hizmet veriliyor. Uber’de her kullanıcı profiline uygun farklı hizmetleri mevcut. İsterseniz takım elbise ile gelen lüks bir araç kiralanabilir.

UberX : Normal standart araçlar. Bir taksiden beklentiniz fazlasıyla karşılayacak hizmet almanız mümkün.

Uber Taxı :  Daha düşük seçeneklerin olduğu diğer taksi kategorisidir.

Uber Black : Normal araçların aksine tamamı lüks olarak sınıflandırılmış üst düzey konfor sunan araçlardır.

Uber SUV : Kalabalık seçenekler için oluşturulmuş kategori seçeneğidir.

UberLUX : İsminden anlaşılacağı üzere en lüks araçlarla taşımanın yapıldığı sınıftır.

Uber’de üç farklı sınıf araç vardır. Araç çağırma ekranında sürücü ile eşleşme sağlandıktan sonra sürücünün ve aracının bilgileri yer alır. Plaka sürücü adı sürücünün fotoğrafı sürücünün puanı yolculara sunulmaktadır. Eğer sürücü beğenilmez ise araç çağırma işlemi iptal edilir. Araç çağrıldıktan sonra çevrenizdeki boş Uber aracı sayısına da bağlı olarak ortalama 10 dakika içinde belirtilen konuma Uber aracı gelir.

Uber fiyatlarına gelince araç başına gerçekleştirildiğinden kaç kişi bineceğinizi tamamen size kalmış. 4 kişi ortak bir adrese gidecekse eğer uygulamayı kullanıyorlarsa arkadaşlarınıza davet gönderip tutarı otomatik böldürebilirsiniz. Fiyatlandırma ilk açıldığında 4 tl dakika başına 0,39 kuruş kilometre başına 2,50 tl üzerinden hesaplanır.

Uber sürücüsü olmak için gereken belgeler ise ehliyet, sabıka kaydı, Uber XL içinse; D2 belgesi ,yol güzergah belgesi, ruhsat, şirket açılış belgeleri, araç sigortaları gereklidir. Uber taksi içinse SRC, psikoteknik ,şoför kartı ,araç ruhsatı yeterli olacaktır.

Ülkemizde de bilindiği üzere bu hizmet yeni yaygınlaşmaya başladı. Bu sektörde yeni olsa da Türk taksicilerle aralarında geçen hizmet koşulları konumunda sıkıntılara rastlanmıştır. Uber hizmet anlamında daha kurumsal hizmet vermektedir. Ayrıca her şey uygulama üzerinden hesaplanıp seçildiği içinde sorun çıkma şansı oldukça düşüktür. Bir internet sitesi veya akıllı telefon çağırmak için yeterlidir. Teknolojinin geldiği noktada hızlı ulaşım da yerini almış görünüyor. Teknoloji zamandan iş gücünden çoğu kez tasarruf sağlamamıza yardımcı bu kesin. Eski Taksicilerle yeni taksiciler arasında bu trafikte sorun olsa da hizmette sınır yok anlayışına bakıyoruz.

Yorum gönder