Ununkuadyun Elementi Ve Kullanım Alanları
Ununkuadyun elementi ve kullanım alanları nedir? Süper ağır oldukları da bilinmektedir. Bu elementleri keşfetmek için saniyenin binde birinden daha az bir vakit varlıklarının teyit edilmesi gerekmektedir. Atom ağırlığı 30,974’tür. Işık saçarak parlayan sarımsak kokulu bir elementtir. Periyodik tabloda 5A grubunda yer alır. Almanya’da keşfedilmiştir. 1669 yılında Alman bilim adamı Henning Brand tarafından keşfedilmiştir. En çok kayalar ile bulunduğu bilinmektedir. 1450 dereceye kadar ısıtılarak elde edilmektedir. 3 ana dala ayrılmıştır beyaz kırmızı ve siyah olmaktadır. Beyaz zehirlidir ve hava ile temas edildiğinde kendiliğinden tutuşma ihtimali vardır. Bu sebepten dolayı suyun altında saklanması gerekli görülmüştür. Karanlıkta ışıldadı söylenmektedir. Genellikle sis ve yangın bombalarında kullanıldığı bilinmektedir. Kırmızı ise 250 dereceye kadar ısıtılarak ve güneş ışınlarına maruz kaldığı sürece elde edildiği bilinmektedir. Kırmızı fosfor beyaz kadar tehlikeli olduğu söylenmemektedir ve karanlıkta yeterince ışıldamaz. Sürtünme ısısı beyaza dönüşecek kadar yeterli olduğu bilinmektedir. Genellikle havai fişek yapımında kullanılır. Siyah fosfor beyazın en yüksek basıncının altında ısıtılıp güneş ışınlarına maruz kalarak elde edilir.
Ununkuadyun Nedir?
Peki, ununkuadyun nedir? Yarı 1 iletkendir. 114 atom numaralı bir elementtir. Kimyasal bir elementtir. Atom kütlesi 289 oldu biliniyor. Elektron dizilimi henüz bilinmemektedir. Bunun yanı sıra yükseltgenme basamağı gibi bilinmiyordur. Bu elementin radyo izotopları yoktur. İnsan vücudunda bulunan kimyasal bir elementtir. Kalsiyumdan sonra bulunur. Bütün organizmalar için yapıları büyük önem taşır. Sinir ve kas hareketleri işlevleri açısından ihtiyaç duyarlar bu elemente. Ayrıca vitaminlerin kullanımı ile vücuda yarar sağlar. Doğada bulunan tek bir izotopdur. Radyoaktif izotoplarından üretilmiştir. En uzun yarılanma süresi olarak bilinir 25,3 günle radyoaktif fosfor izotopudur. Sütlü besinlerde bulunan bu element bağırsaklardan emilir. Gün ışığına maruz kaldığında enerji seviyesine en yukarıya yükseltir. Fakat bazı günlerde eski enerji seviyesinde kalma isteğinde bulunabilir. Bu istekler doğrultusunda karanlık bir ortama girerek eski seviyesine dönüşüp bu enerji savurması ile ışıma olarak algılanabilir. Bu yapılan olay günler haftalar veya dakikalar bile sürebilir. Bu süreyi belirleyen ise maruz kaldığınız kalacağınız enerji seviyesini belirler. Bilim insanları bu sefer kanıtlarıyla ortaya koymuşlardır. Almanya’da yapılan araştırmaların sonucu 29 Ağustos’ta yayımlanmıştır. Henüz resmen isimlendirilmiştir.115 protonlu element de denilebilir. Doğada bulunabilir. 92 proton ile uranyumdur. Füzyon ya da nötron bombardımanı gibi yöntemlerle üretilebilir. Büyük miktarlarda amerikyum bulunur. Ağır elementler parçacık hızlandırıcısında üretilir. Hafif elementler ise füzyon ile üretilir. Zararlı bir element olduğu bilinir.
Ununkuadyun Özellikleri
Ununkuadyun özellikleri şunlardır. Bu zamana kadar üretilmiş olan elementlerin pek çoğu savaş döneminde en egzotik elementin keşfedileceğinin yarışının sonucu olmuştur. Bu yapılan deneylerden elde edilen bilimsel bilgiler vardır. Her yeni keşfedilen elementlerle birlikte periyodik tabloya bilgiler aktarılır. Bu elementlerin varoluşunun sebebi ile evrenin başka yerlerinde de bulunduğu olasılığı göz önünde bulunduruluyor. Her yeni bulunan elementler kararlılık adası hakkında da pek çok bilgiler sunmaya çaba gösteriliyor. Henüz Keşfedilmemiş 2 tane izotop bulunmaktadır. Bu elementlere proton ve nötron sıkıştırılabilirse oldukça kararlı bir hale geleceği düşünülmektedir. Sentezlenen çekirdeği yeterli derecede nötron sıkıştıracak bir teknoloji var olmamıştır. Kararlılık adasına ulaşılırsa eğer bu kararlı ve ağır elementler enerji depolama konusunda oldukça Fayda sağlayabilirler. Doğada bulunması çok zor olan bir mineral kaynağıdır. Hava ile temas alev almaya başlar. 44 derecede eridiği bilinen özelliği vardır. Simgesi ise P harfidir. Suda çözülmesi imkânsız ve söz konusu olmamaktadır. Birçok element ile kolaylıkla birleşme özelliği olduğu hakkında bilgiler verilmektedir. Oksijen ile kolaylıkla birleşen fosfor hava ile kolaylık ve ateş alabilme özelliği vardır. İçinde bulunan hücrelerde DNA ve RNA temel yapıtaşı bulundurmaktadır. Özellikle insan vücudunda bulunduğu konumu solunum esnasında görevli olan pek çok enzimin işleyişine hâkim olduğu bilinmektedir. Bu elementin filiz hali olabilmekte olan beyaz renkten elde edildiği düşünülmektedir.
Yorum gönder