Ununoktiyum Elementi ve Kullanım Alanları
Günümüzde Oganesson ismiyle bilinen Ununoktiyum elementi, periyodik tabloya eklenen son elementtir ve eklenme yılı 2017’dir. Latincede 118 olan Ununoktiyum, yeni ismi olan Oganesson’u Rus nükleer fizik profesörü Yuri Oganessian’dan almıştır.
Ununoktiyum Elementi
Ununoktiyum elementi, son süper ağır elementtir. Sentetiktir. Periyodik tablonun en son kutucuğunda yer alır. Doğada bulunmaz ve ağır radyoaktif özelliği sebebiyle uzun süre bulunduğu yere zarar verebilme özelliğine sahip olduğu düşünülür.
İnsanlar tarafından keşfi yapılan elementlerden en büyük atom numaralı ve en büyük kütleli elementtir. Sentezlenmesi zor ve boyutunun büyük olması yüzünden ise sadece 4 Ununoktiyum atomu sentezlenebilmiştir. Bu sebepten de pek çok özelliği halen sır olarak durmaktadır.
Ununoktiyum kullanım alanları olarak henüz insanoğlu çevresinden bir kısım gösterilemiyor. Bunda elementin sentezlenip de pek çok deneyde kullanılmamış olması etkilidir. Ayrıca bilinmemesinin sebep olduğu durumlardan biri de elementin periyodik sınıfının belirlenememesidir. Bazı araştırmacılar elementin gaz olduğunu düşünürken bazı araştırmacılar da katı olduğunu düşünür.
Ununoktiyum Keşfi
Ununoktiyum elementinin keşfi 2002 senesine kadar dayanır. Rus ve Amerikan bilim adamlarının ortak keşfi sonucunda açığa çıkarılan element üzerinde yıllarca çalışmalar yapılmıştır. 2002 senesinde sentezlenmeye başlayan elemente ilk zamanlarda isim verilmemiştir. 2006 yılına kadar üzerinde pek çok deney yapılan bu element, 2006 senesinde kamuoyuna duyurulmuştur.
Kaliforniyum ve kalsiyum elementlerinin çarpıştırılması sonucunda oluşan Ununoktiyum, elemente verilen ilk isimdir. Ununoktiyum ismi, Latincede 118 anlamına gelir ve elementin periyodik tablodaki yerini belirler. 2006 senesinin sonunda ise elemente Oganesson ismi verilmiştir. Aralık 2015 zamanında ise Uluslararası Temel ve Uygulamaları Kimya Birliği tarafından element onaylanmıştı. Elementin gerçek adıyla kazandığı sembol Og’dir. Og’nin atom ağırlığı ise 294 u’dur. Ayrıca elementin kaynama derecesinin 30-80 arasında olduğu bilinmektedir. Bilinen bu özelliklerine karşılık elementin erime, yoğunluk, kaynama noktası, iletkenlik, genleşme ısısı, elektronegatifliği, buharlaşma ısısı, gerilme direnci, sertlik değeri ve ses hızı gibi diğer tüm özellikleri hakkında bir bilgi yoktur. Bilinmeyen element ismini almasının sebebi de budur.
Oganesson ismi, deneylerde bulunan ve laboratuvar yöneticilerinden biri olan Profesör Yuri Oganessian’dan gelmiştir.
Yorum gönder