×

Ununtriyum Elementi Ve Kullanım Alanları

Ununtriyum elementi ve kullanım alanları

Ununtriyum Elementi Ve Kullanım Alanları

Ununtriyum elementi ve kullanım alanları nedir? Yapay bir elementtir. Asya keşfedilmiştir ve ilk element olarak bilinir. İlk adının duyulduğu ülke Japonya’dan almaktadır. Bu elementin keşif süreci çalışmaları 9 yıl sürmüştür. Süper ağır bir elementtir. Kararsız ve radyoaktif olduğu bilinmektedir. Bu günlere kadar pek çok atomu sentezlenememiştir. Az atomu bulunduğu için pek çok özelliği bilinmediği öne sürülmektedir. Bilinen şeylerde tahminden ibarettir. Laboratuvar araştırmaları dışında periyodik tabloya eklenmiştir. İlk keşif 2003 yılında ortaya çıkmıştır. 2012 yılında da keşfedilmiştir. Japon bilim adamları tarafından keşfedilmiştir. Daha önceden de bilim adamları tarafından ortak bir şekilde çalışmalar yaparak sentezlenmesini başarmışlardır. Ancak kanıtlar yetersizdir. Bu sebepten dolayı keşif iddiaları kabul edilmemiştir. Japon bilim adamlarının buldukları kanıtlar daha da inandırıcı bulunmuştur. Adını Japonya’nın yerel adından almaktadır. İlk adı olarak bilinen Ununtriyum olan daha sonra Nihonyum olarak değişmiştir. Keşfedilen elementlerin arasında bu elementin daha zor olduğu belirtiliyor. Eğer sentez çalışmaları başarılı olursa son 2 elementten biri olacaktır.

Ununtriyum elementi ve kullanım alanları

Ununtriyum Elementi Nedir?

Peki, ununtriyum elementi nedir? Sentezlenmesi için yeni bir teknolojinin geliştirilmesi düşünülüyor. Dünya oluşumunda var olsa bile günümüze kadar yok olduğu düşünülüyor. Bilim adamları tarafından başka bir keşif imkanın bulunmadığı söyleniyor. Eğer dünyada bu elementten var ise keşfedilmesi çok zordur. 119 numaralı elementin aslında geçici bir ismi olduğu söylenmektedir. Bunların hepsi yapılan deneyler sonucunda ortaya çıkacaktır. Eski Latincesi 119 kelimelerinin birleştirmesi ile 119 sayısını ifade ettiği söylenmektedir. Bu yöntem uluslararası bilim adamları tarafından keşfedilmemiş elementler için kullanmakta olduğu bir isimlendirme yöntemi olduğu söylenmektedir. İlk olarak Ağustos 2003 tarihinde ortaya çıkmıştır. Ortak nükleer Araştırma Enstitüsü görevlisi ile başkanlığında araştırmaya başlanmıştır. Her ikisi de çok ağır izotoplardır. Alfa çürümesi ürünü olarak sentezlenmiştir. 1 Şubat 2014 tarihlerinde yayınlanmıştır. Bulunan kanıtlar yetersiz bulunduğu için uluslararası Temel ve uygulamalı kimya Birliği bu kanıtları keşif olarak kabul etmeyip reddetmiştir. 5 Eylül 2003 tarihinde başlamıştır iyonların Işık hızı yüzde on gibi bir hızla gönderilmiştir. Nadir bir şekilde olan bu bombardıman sıralarında iyonların sıklıkla yeni bir element oluşturmaya çalışmak için soğuk reaksiyonuna uğramıştır. Bu deneylerin sonucunda süper ağır bir atom sentezlenmiştir. 2005 yılının nisan ayında Bu atomun 113 numaralı tek bir elementin atomu olduğuna inandı. Her sentezlendiğinde atom hızla 4 ayrı alfa ile çürümeye uğramıştır. Elde edilen atom en başta izotoplarına bozunmuştur.

Ununtriyum Özellikleri

Ununtriyum özelikleri şunlardır.113 numaralı olmakta olan elementi aramaya başlamışlardır. Yeni bir ekip ile Yeni bir yöntem denemeye karar verilmiştir. 12 Ağustos 2012 tarihinde 3’ü kesin çürüme olayı gözlemlenmiştir bu deneylerde de nihonyum daha önce yaşadığı çürümeleri gibi 4 farklı alfa çürümesine uğramıştır. Bu çürüme zincirinin kaynağı 133 numaralı element olduğu anlaşılmıştır. 6 ay bir değerlendirme süreci yaşamıştır. 30 Aralık 2015 yılında elementin keşfi onaylanmıştır. Bu yeni elementin isimlendirilmesi için ekibin öneri sunmasına izin verilmiştir. 28 Kasım 2016 tarihinde yeni ismi kabul edilmiştir. 1 Aralık 2016 tarihinde de periyodik tabloya eklenmiştir. Erime noktasının 430 derece olduğu öngörülüyor. Kaynama noktasının işe 1130 derece olacağı öngörülüyor. 173 nötron içerir. 170 PM kovalent yarıçapının ise 180 PM olduğu bilinmektedir. Fizyon ısısının ise 7,61 olduğu biliniyor. Buharlaşma ısısı 130 olarak değerlendirilmektedir. Periyodik tabloda 13. grupta yer almaktadır. 13. grubun P- blok 7. Periyodunda yer aldığı görülmektedir. Oda sıcaklığında katı bir metal olması düşünülüyor. Gümüşü bir renkte olacağı öngörülmektedir. Formuna göre daha bir bir uçucu olduğu söylenmektedir. Süper ağır elementlerden biridir. Bor grubu tarafındaki elementlerle benzer olduğu tahmin ediliyor fakat nihonyumun birçok özelliği bilinmiyor. Fakat bu zamana kadar bulunan elementlerden farklı özellikleri olabileceği de tahmin edilmektedir. Doğada bulunmaz. Sentetik olarak sürekli elde edilir. Asya Kıtası’nda Asyalı bilim adamları tarafından keşfedilmiştir. Keşfedilmesi sonucunda periyodik tabloya eklenmesi 13 yıl gibi bir süreçte gerçekleşmiştir. Son keşfedilen elementler son derece kararsız oldukları bilinir.

Yorum gönder