Vadeli Mevduat Nedir? Mevduat Faizi Hesaplama
Banka müşterilerinin en çok cevabını araştırdığı sorulardan biri de, Vadeli Mevduat Nedir? Mevduat Faizi Hesaplama sorusu olmaktadır. Bankaların en önemli hesap işlemlerinden bir olan vadeli mevduat; bankalara belirlenen bir vade süresi ile yatan ve belli oranlarda yatırılan paranın faizini vade sonunda alma işlemine verilen isim olmaktadır. Bankalar bu sayede banka müşterilerinden faiz ya da kur farkı ödeyerek, kendilerine de finansal anlamda kaynak toplamaktadırlar.
Vadeli Mevduat Çeşitleri Nelerdir?
Vadeli mevduat hesabı, bankalara yatırılan paradan belirlenen bir zaman içerisinde faiz getirisi sağlamaktadır. Buna göre vadeli hesaplara yatırılan ana paranın vade süreleri 1 ay, 3 ay, 6 ay ya da 1 yıl olabilmektedir. Bu vade süreleri uzadıkça, kanunlar çerçevesinde belirlenen bankaların mevduat faiz oranları da buna paralel olarak artış göstermektedir. Banka müşterilerinin ihtiyaçlarına göre en çok tercih ettiği vadeli hesap çeşitleri ise şunlar olmaktadır;
- Vadeli TL Mevduat Hesabı
- Vadeli Döviz Hesabı
- Vadeli Altın Hesabı
- Değişken Hesap
- Vadeli Kumbara Hesabı
Vadeli TL Mevduat Hesabı
Vadeli TL mevduat hesabı; vade süresini banka müşterilerinin belirleyebildiği ve Türk Lirası birikimleri yapılmasını sağlayan en çok tercih edilen hesap çeşitlerinden biridir. Vadeli TL mevduat hesabı açılışlarında, bankalara göre faiz oranları farklılık gösterebildiği için banka müşterileri en yüksek mevduat faiz oranları açısından en iyi faizi veren bankaları her zaman daha çok tercih etmektedirler. Bu nedenle yatırım yapmadan önce banka faiz oranlarının iyi araştırılması gerekmektedir.
Vadeli Döviz Hesabı
Yatırım yapmak isteyen banka müşterileri TL lirası haricinde, vadeli döviz hesabı da açabilmektedirler. Vadeli döviz hesabının vade süreleri ise 1 ay, 3 ay, 6 ay, 1 yıl, 2 yıl ve 3 yıl olabilmektedir. Aynı zamanda döviz çeşidi olarak Dolar, Euro, İngiliz Sterlini ya da istenen para birimi ile vadeli döviz hesabı kolaylıkla açılabilmektedir.
Vadeli Altın Hesabı
Vadeli altın hesabında, vade süreleri 1 ay, 3 ay, 6 ay, 1 yıl, 2 yıl ve 3 yıl olabilmekte ve banka müşterileri için altın birikimi yapmanın en güzel yolu olmaktadır.
Değişken Hesap
Bankaların müşterilerine sunduğu değişken hesap ile güncel faiz kurlarına göre vade kazançları günlük olarak hesap edilmektedir.
Vadeli Kumbara Hesabı
Çoğu bankanın müşterilerine sunduğu vadeli kumbara hesabı ise 18 yaş altı çocukların geleceklerini garantiye almak için birikim yapma olanağını sunmaktadır. Bu yüzden anne ve babalar için en iyi vadeli hesap çeşitlerinden biri de kumbara hesabı olmaktadır.
Vadeli Mevduat Faizi Nasıl Hesaplanır?
Vadeli Mevduat faizi hesaplamasına yarayan faiz hesaplama formülü; Ana Para x Faiz Oranı x Vade Gün Sayısı/ 36500 olmaktadır. Buna göre hesaplanan vadeli mevduat hesabı faizi brüt gelir olmakta ve net mevduat getirisi ise brüt faiz getirisinden, mevduat vadesine denk gelen stopajın yani gelir vergisinin çıkarılması ile ortaya çıkmaktadır. Bu hesaplamalarda bankaların kanunlar çerçevesinde belirlediği faiz oranları farklılık gösterdiği için ona göre hesaplamaların yapılmasına dikkat etmek gerekmektedir.
Vadeli Mevduat Hesabı Açılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Banka müşterilerinin vadeli mevduat hesabı açarken dikkat etmesi gereken en önemli noktalardan birisi, vade süresinin ihtiyaçlara göre iyi belirlenmesi gerekliliği olmaktadır. Vade süresi dolmadan çekilen ana paraya faiz işlememekte olduğundan dolayı, vadeli mevduat hesabına yatırılan ana paraya vade sonuna kadar dokunulmayacağının da unutulmaması gerekmektedir.
Bu yüzden banka müşterilerinin vadeli mevduat açmadan önce bu ayrıntıları iyi gözden geçirmesi lazımdır. Aynı zamanda en yüksek vadeli mevduat hesabı faizi veren bankalarda hesap açılması da daha iyi kazanç elde edilmesini sağlamaktadır.
Yorum gönder