×

Yatay ve Dikey E-ticaret Nedir?

Yatay ve dikey e-ticaret

Yatay ve Dikey E-ticaret Nedir?

Yatay ve dikey e-ticaret, online alışveriş sektöründe satıcıları ilgilendiren konular arasında yer almaktadır. E-ticaretin gelişip sürekli olarak güncellenmesi nedeniyle çoğu satıcı ürünlerini dijital ortamda satmayı tercih etmektedir. Bu kararın sonucunda da e-ticaret yöntemleri hakkında detaylı bilgi edinilmesi gerekmektedir.

Yatay ve dikey olmak üzere e-ticaret sektöründe iki temel kategori bulunmaktadır. Bu kategorilerden yararlanarak mağaza açılabilir ve ürün satışı yapılabilir. Girişimciler, kendi tercihlerini ve özellikle de piyasa durumunu inceleyerek yatay veya dikey e-ticareti tercih ederek mağaza açma ve satış yapma işlemlerine başlayabilir. Ancak bu adımlardan önce her bir e-ticaret yönteminin artıları ve eksileri hakkında da araştırma yapılması gerekmektedir.

Yatay E-ticaret

Yatay e-ticaret, online alışveriş sektörü dahilinde kullanılan yöntemler arasında yer almakla birlikte bu alana henüz yeni adım atmış olanlar tarafından araştırılmakta ve incelenmektedir. Satıcıların yüksek satış oranına sahip olması için insanların tercih ettiği ürünleri göz önünde bulundurması gerekmektedir. İşte tam da burada yatay e –ticaret devreye girmektedir.

Yatay e-ticaret, birbirinden bağımsız olan ve pek çok ürünü kapsayan e-ticaret yöntemine verilen isimdir. Bu modülü uygulayan bir girişimcinin mağazasında pek çok çeşitte ürün bulmak mümkün olacaktır. Bir yandan iyi sonuçlar verdiği düşünülse de bazı durumlarda olumsuzluklar ortaya çıkarabilmektedir. Bu nedenle yatay e-ticaret sitesinin avantajları ve dezavantajları hakkında bilgi sahibi olunması gerekmektedir.

Yatay ve dikey e-ticaret

Yatay E-ticaret Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Yatay e-ticaret avantajları ve dezavantajları, mağaza açılmadan önce göz atılması gereken durumlar arasında yer almaktadır. Açılacak olan mağazanın nasıl bir kategoriye sahip olacağını belirleyen bu seçenek, başta detaylı bir şekilde düşünülmeli ve karar verilmelidir. Bu konu hakkında bulabileceğiniz avantajlar ve dezavantajlar, aşağıdaki listede açıklanmıştır.

  • Yatay e-ticareti kurmak, işletmek ve daha iyi konumlara getirmek dikey e-ticareti işletmekten çok daha zordur ve sabır ister.
  • Yatay e-ticaret yöntemi sayesinde birbirinden farklı ürünler sunulmakta ve hitap edilen müşteri kapasitesi gün geçtikte artmaktadır.
  • Yatay e-ticaret kapsadığı alan nedeniyle genellikle büyük iş adamlarının tercih ettiği bir yöntemdir. Bunun sonucunda da rekabet ortamının oluşması kaçınılmazdır.
  • Ekip ve lojistik maliyetleri oldukça fazladır. Ancak bunun yanı sıra stok tutma zorunluluğu da bulunmamaktadır.
  • Yatay e-ticaret sistemi üzerinde başarılı olmak isteyen satıcılar, yüksek sermayeye sahip olmalıdır. Çünkü reklam, altyapı gibi hizmetlerin kaliteli olabilmesi için yüksek tutarların gözden çıkarılması gerekmektedir.

Yukarıda yer alan avantajlar ve dezavantajlar, yatay e-ticaretin hayata geçirilmesinden önce dikkat edilmesi gereken durumları kapsamaktadır. Açıklamadan çıkarılacak en iyi sonuç ise bu uygulamanın oldukça yüksek maliyet gerektirdiği olacaktır. Birikimi olmayan girişimcilerin bu yöntemi tercih etmemesinde fayda vardır.

Dikey E-ticaret

Dikey e-ticaret, bu konu hakkında incelenen bir diğer satış yöntemi olarak bilinmektedir. E-ticaretin yayılması ve çoğu kişi tarafından da tercih edilmesiyle beraber birbirinden farklı iş yöntemleri de ortaya çıkmıştır. Bu yöntemler arasında bilinen ve tercih edilen dikey e-ticaret, öncelikle araştırılmalı ve her yönü yakından incelenmelidir.

Dikey e-ticaret, tek bir ürüne veya tek bir sektöre odaklanarak satış gerçekleştiren bir yöntemdir. Bu yöntemi kullanan satıcılar, online mağazalarında ürün kategorisini sınırlı tutmaktadır. Aynı zamanda tercih edilen ürün türü de tek bir kategoriden oluşmaktadır. Peki, bu kadar sınırlı olan satış yönteminin artıları ve eksileri nelerdir?

Dikey E-ticaret Avantajları ve Dezavantajları

Dikey e-ticaret avantajları ve dezavantajları, bu yöntemi tercih etmek isteyen kişiler tarafından öncelikli olarak araştırılan konulardan birisidir. E-ticaret sektöründe tercih edilen yöntem ne olursa olsun bünyesinde artıları ve eksileri barındırmaktadır. Bu nedenle kişiler, kendilerine en uygun satış yöntemini tercih etmeli ve uygulamalıdır. Dikey e-ticaret hakkında bilinmesi gereken bazı avantajlar ve dezavantajlar aşağıda açıklanmıştır.

  • Sadece belirli bir kategori veya ürün üzerinde satış yapılması nedeniyle stok maliyetleri diğer yöntemlere kıyasla daha düşüktür.
  • Yine belirli bir kategori üzerine hizmet verilmesi sayesinde müşteri memnuniyeti, stok durumu ve diğer durumların takip edilmesi kolaylaşmaktadır. Aynı zamanda hızlı hareket etme avantajı da bulunmaktadır.
  • Tasarım, güvenlik gibi online sitelere dair dikkat edilmesi gereken tüm konular, dikey e-ticaret için, düşük maliyetlerle tamamlanabilmektedir.
  • Mağaza üzerinde belirli ürünlerin olması nedeniyle müşteriler ile iletişim kurmak oldukça kolaydır.
  • Bünyesinde sınırlı sayıda ürün barındırması nedeniyle bir ürüne ulaşmak oldukça kolaydır. Yapılması gereken tek şey doğru kelimeler ile arama yapılmasıdır.
  • Modanın ve trendlerin sürekli olarak değişmesi dikey e-ticaretin olumsuz etkilenmesine neden olabilmektedir.
  • Belirli bir kategoriden oluşan dikey e-ticaret yönteminde hedef kitle belirleme oldukça zordur.
  • Bünyesi sınırlı olduğu için satış trafiğinde bazı aksaklıkların yaşanması oldukça muhtemeldir.

Dikey E-ticaret Mi Yatay E-ticaret Mi?

Dikey e-ticaret mi yatay e-ticaret mi tercih edilmeli sorusu karşısında bu iki satış yöntemine ait benzerlikler ve farklılıklar sunulmaktadır. İş tercih etme boyutuna geldiği zaman da mutlaka arasındaki farklara göz atılması gerekmektedir. Çünkü farklılıklar sayesinde avantajlar ve dezavantajlar belirlenebilmektedir.

Öncelikle yatay ve dikey e-ticaret hakkında yeterli bilgilere sahip olunması gerekmektedir. Her iki yönteme dair tüm artılar ve eksiler bilindikten sonra sıradaki adım tercih olacaktır. Tercih tamamen kişisel karara bağlıdır. Ancak yüksek sermayeye sahip olan bir girişimci yatay e-ticareti, daha düşük sermayeye sahip olan girişimci ise dikey e-ticareti tercih etmelidir.

Yorum gönder