×

Yaz Mevsiminden Sonbahar Dönemine Geçiş: Beslenme Önerileri

yaz mevsiminden sonbahar dönemine geçiş

Yaz Mevsiminden Sonbahar Dönemine Geçiş: Beslenme Önerileri

Mevsimsel geçişlerde, moda gibi besinlerde de bazen düzensizliğe gidilebiliyor. Özellikle yaz mevsiminden sonbahar dönemine geçiş esnasında, moral bozukluğu yaşanabilir. Bu nedenle de beslenme düzeninde sağlıksız bir düzene yönelebilirsiniz. Bunun önüne geçmek ve bağışıklık sisteminizi daima güçlü tutmak içinde, bazı noktalara dikkat etmeniz gerekir. Sıcak havaların biranda kendini soğuk ve sert hava koşullarına bırakması, erken biten günle beraber, güneşin yaz canlılığını bitirmesi gibi, insanlara da canlılığını yitirebilir. Bu aşamada ise daha enerjik olmak ve günlük yaşama adapte olabilmek için, yaşam tarzınızda bazı değişikliklere gidebilirsiniz. Beslenme düzeni ise bunların en başında gelir. Çünkü sağlıklı bir bünye demek daha sağlıklı bir yaşam kalitesi demektir.

yaz mevsiminden sonbahar dönemine geçiş

Sonbahar Dönemine Geçerken Beslenme Düzeni

Yaz mevsiminden sonbahar dönemine geçiş beslenme önerileri, oldukça geniş kapsayıcı bir alanı bizlere sunar. Beslenme öğünlerinde, sağlıklı besinlerin yer aldığı ve her güne eşit şekilde dağılan bir dengeye sahiptir. Tabii ki sağlıklı besinlerin de az ve yeteri kadar, aşırıya kaçılmadan tüketilmesi önerilir. Vitamin-mineral açısından zengin ve antioksidan içeren besinler ile bahar yorgunluğunuzu üzerinizden kolayca atabilirsiniz.

Sonbahar dönemi için beslenme önerileri:

  • Metabolizmanızı hızlandırın: Sonbahara geçiş döneminde, metabolizma yavaşlar. Bu sebeple metabolizmanızı hızlandıran besinlere yönelmeniz gerekir. Özellikle lifli besinlerin tüketimi önerilir.
  • Vitamin-mineral takviyesi: C vitamini açısından zengin besinler ve antioksidan içeren sebze-meyvelerin tüketilmesi. Ispanak, brokoli, turp, kereviz vb. sebzeler.
  • Omega3: Balık tüketimi ile omega3 dengenizi sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda son yılların popüler besinleri arasında olan, Chia tohumu ve keten tohumu gibi besinler de omega3 içerir. Bunları da yoğurt, salata, içecek gibi besinlerinize ekleyebilirsiniz.
  • Omega3-Omega9 ve B12-B6 vitaminler açısından zengin besinler: Kuru yemiş-meyveler, ceviz, fındık, yer fıstığı, yaban mersini vb.
  • Bitki çayları: Kuşburnu, ıhlamur, yeşil çay, ada çayı vb.
  • Dengeli yemek öğünler: Yemek öğünlerinizi, sıklıkla fakat daha az porsiyonlar halinde yapabilirsiniz. Ana öğünler arasında, ara öğünlerde tüketebileceğiniz; kuru yemiş ve meyveler dahil edebilirsiniz.
  • Sabah kahvaltısı: Kahvaltı günün en önemli besin takviyesidir. Bu sebeple, protein ve vitamin açısından zengin bir kahvaltı yapılması önemlidir.
  • Bol bol su tüketimi: En az 2,5 LT su.
  • Yağlı, unlu ve şekerli aynı zamanda hazır gıdalardan, olabildiğince uzak durmaya çalışmanızda, daha sağlıklı olmanıza yardımcı olur.
  • Bağırsak sisteminizi düzenleyen besinler: Probiyotik içeren kefir, yoğurt vb.
  • Tam tahıllı besinler: Tahıllı, çavdar ve kepekli besinlerde vücut yorgunluğunu olumlu yönde etkiler.
  • Meyve tüketimi: Mürdüm üzümü, siyah üzüm, böğürtlen, greyfurt, mandalina vb. antioksidan içeren meyveler. İlgili bitki tüketimi de, yaz mevsiminden sonbahar dönemine geçerken beslenme önerileri arasında yer alır ve enerjik olmanıza yardımcı olur.

Sağlıklı Bir Bünye İçin Beslenme Önerileri

Sonbahar dönemine geçerken beslenme düzeni, sağlıklı besinlerden oluşur. Yağlı, şekerli ve unlu gibi besinlerden uzak, vitamin açısından zengin sebze-meyveleri içerir. Aynı zamanda her biri antioksidan içerdiği için, bağışıklık sisteminizi güçlendirir ve olası hastalıklar ile de daha güçlü bir şekilde savaşabilirsiniz. Ayrıca ilgili besinler, uzun ömrüm ve genç kalmanın da sırrını oluşturur. Mevsim meyveleri ve mevsimsel taze sebzeler ise bu besinlerin en başında gelir. Tabii ki bitkisel ürünler, bitki çayları ve bitkiler ile hazırlanan özel kürlerde yardımcı etkenleri oluşturur. Genel anlamda, bağışıklık sistemini güçlendirmek ve her mevsim daha zinde-enerjik olmanız için, sağlıklı bir beslenme düzeni şarttır. Sağlıklı-dengeli beslenmenin püf noktalarını öğrendikten sonra ise, bunu hayatınıza uygulamanız daha kolay olacaktır.

  • Yemek öğünleri, dengeli ve sağlıklı besinlerden oluşmalı.
  • Günlük su ihtiyacı karşılanmalı.
  • Vücudunuzun ihtiyacı olan, vitamin ve mineralleri de saptamanız önemlidir. Bu göre, eksik olan takviyeleri daha kolay yapabilirsiniz.
  • Günlük ya da haftalık spor, yürüyüş vb. aktiviteler de daha zinde olmanıza yardımcı olur.
  • Antioksidan ve vitamin-mineral içeren besinler ana ve ara öğünlerde olacak şekilde, her güne dengeli şekilde yayılmalı.

Yorum gönder